J
3nhe HTniericaii
Indies hadden leren kennen en dat
dus DUTCH rystafel werd genoemd,
ter onderscheiding ook van eten
uit Engels India.
Toen dus de rijsttafel internatio
nale roem verworven had, gingen ook
de Hollanders spreken van Dutch
rijsttafel en niemand sprak meer
van Indisch.
Na de onafhankelijkheidsverkla-
ring van Indonesië werd ook de
rijsttafel genationaliseerd en
overal waar Indonesiërs contacten
legden, spraken zij van Indone
sian rijsttafel.
In Amerika leven beide namen
vriendelijk naast sikaar voort en
al naar in een restaurant een
"chef" staat met Indonesische of
Nederlandse sympathieën, noemde
hij dit gerecht Indonesian of
Dutch rijsttafel.
Vooruit dan maar!
Het bijzondere echter is dat de
rijsttafel met recht Indische
rijsttafel moet heten, want zij
is ontstaan in de Portugese Indo
gemeenschap lang voordat de Ne
derlanders in Insulinde kwamen
en nog veel langer voordat de
eenheidsstaat Indonesia ontstond.
In de l6de on 17de eeuw bevoch
ten de vele volkeren in Indonesië
elkaar nog regelmatig en kenden
elkanders voeding nauwli
ks
JK
raar
de Portugese handelsposten (en
later de Indo-Portugese oevolkings
groepen zaten "overal" en namen
bij de vele overplaatsingen tel
kens weer een bijzondere schotel
mee, die allemaal tesamenvoegend
tot vrat zo zoetjes aan een aparte
manier van eten werd met schotels
uit heel Indonesië, dus met b.v.
rendang van Padang, besengek van
Oost-Java, goedek van l'idden Ja
va, tahoe go rong van West Java,
boemboe Bali van Bali, enz.'enz,
enz.
Deze gewoonte werd langzamer
hand door de "Indische Indo's"
overgenomen en uitgebreid toen de
Nederlands er nog steeds slechts
schoorvoetend toe overgingen om
Indisch te eten, Ook al omdat in
betere kringen de Europese tafel
chique en toonaangevend bleef.
Europees is echter nog heel vrat
anders dan "Dutch". Culinaire
"wonderen hebben de Nederlanders
nooit verricht, en boerenkool en
stamppot vormen wel een stevige(J
en gezonde kost, maar toch be
paald geen "wereldveroveraars"
Wel, we maken er geen ruxie
over, en laat andere volkeren
maar naar hartelust hun vlag en
"tjap" op ONZE rijsttafel zetten,
als vrij maar weten dat eer e.v
respect van deze schotels CN3
toekomen!
Tussen twee haakjes, wist U
dat de vermaarde Franse schrijver
Alexandre Dumas, een nsngbloed,
schrijver van de beroemde romans
Verschijnt
de 15e en 30ste elke maand
Samen met Tong-Tong (zeepost)
Prijs: per nummer.50
per half jr5.00
per jaar $10.00
-p« I EXPfc: UI
f f AOvegTf M T|g\
fABONNeMEviTl^^'
Lilian Ducelle Roy J. Steevensz
Tjalie Robinson Marijke Steevensz
telf. 696 -4921 telf. 944 3549
P. O. Box 4572 Whittier,
Cal., 90608