J 3nhe HTniericaii Indies hadden leren kennen en dat dus DUTCH rystafel werd genoemd, ter onderscheiding ook van eten uit Engels India. Toen dus de rijsttafel internatio nale roem verworven had, gingen ook de Hollanders spreken van Dutch rijsttafel en niemand sprak meer van Indisch. Na de onafhankelijkheidsverkla- ring van Indonesië werd ook de rijsttafel genationaliseerd en overal waar Indonesiërs contacten legden, spraken zij van Indone sian rijsttafel. In Amerika leven beide namen vriendelijk naast sikaar voort en al naar in een restaurant een "chef" staat met Indonesische of Nederlandse sympathieën, noemde hij dit gerecht Indonesian of Dutch rijsttafel. Vooruit dan maar! Het bijzondere echter is dat de rijsttafel met recht Indische rijsttafel moet heten, want zij is ontstaan in de Portugese Indo gemeenschap lang voordat de Ne derlanders in Insulinde kwamen en nog veel langer voordat de eenheidsstaat Indonesia ontstond. In de l6de on 17de eeuw bevoch ten de vele volkeren in Indonesië elkaar nog regelmatig en kenden elkanders voeding nauwli ks JK raar de Portugese handelsposten (en later de Indo-Portugese oevolkings groepen zaten "overal" en namen bij de vele overplaatsingen tel kens weer een bijzondere schotel mee, die allemaal tesamenvoegend tot vrat zo zoetjes aan een aparte manier van eten werd met schotels uit heel Indonesië, dus met b.v. rendang van Padang, besengek van Oost-Java, goedek van l'idden Ja va, tahoe go rong van West Java, boemboe Bali van Bali, enz.'enz, enz. Deze gewoonte werd langzamer hand door de "Indische Indo's" overgenomen en uitgebreid toen de Nederlands er nog steeds slechts schoorvoetend toe overgingen om Indisch te eten, Ook al omdat in betere kringen de Europese tafel chique en toonaangevend bleef. Europees is echter nog heel vrat anders dan "Dutch". Culinaire "wonderen hebben de Nederlanders nooit verricht, en boerenkool en stamppot vormen wel een stevige(J en gezonde kost, maar toch be paald geen "wereldveroveraars" Wel, we maken er geen ruxie over, en laat andere volkeren maar naar hartelust hun vlag en "tjap" op ONZE rijsttafel zetten, als vrij maar weten dat eer e.v respect van deze schotels CN3 toekomen! Tussen twee haakjes, wist U dat de vermaarde Franse schrijver Alexandre Dumas, een nsngbloed, schrijver van de beroemde romans Verschijnt de 15e en 30ste elke maand Samen met Tong-Tong (zeepost) Prijs: per nummer.50 per half jr5.00 per jaar $10.00 -p« I EXPfc: UI f f AOvegTf M T|g\ fABONNeMEviTl^^' Lilian Ducelle Roy J. Steevensz Tjalie Robinson Marijke Steevensz telf. 696 -4921 telf. 944 3549 P. O. Box 4572 Whittier, Cal., 90608

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

American Tong Tong | 1964 | | pagina 2