5
Een enkele lezer heeft wel eens
gehoord van "verfijnd eten als een
Sybariet". Waar komt dat woord
vandaan? In de glanstijd van het
Romeinse imperium was er aan de
golf van Tarente in Zuid Italië
een klein landje dat Sybaris heet
te. De nobelen van dit landje wa
ren de fijnste fijnproevers van
het hele keizerrijk. In die tijd
waren de weelderige maaltijden
van dit landje wereldberoemd.
-Kan veel en weelderig eten ech-
vAr wordt men altijd vadzig en
slaperig.De Sybarieten waren dus
ook bekend als verfijnde slapers,
die zelfs niet gestoord wensten
te worden door "het breken van een
rozenblad". Dus werden alle hanen
tot in mijlen in de omtrek gedood,
opdat zij in de ochtend de heren
eters niet zouden wekken met hun
gekraai. Dat werd hen noodlottig.
Op een na-nacht drong koning Milo
van het naburige Crotona met zijn
leger het vast slapende Sybaris
binnen en sloeg de hele jonge no
bility dood.
We hebben allemaal wel eens ge
hoord dat "de ganzen het Kapitool"
redden" in de betekenis van: ook
domsten kunnen wel eens de
apsten behoeden voor ondergang.
jHistorisch: eens werd Rome door
vijandelijke legers geheel ver
overd op de hoofd-burcht, het Ka
pitool na. Toen de veroveraars
op een nacht onhoorbaar deze
burcht binnendrongen, maakten de
ganzen alarm, de aanvallers wer
den teruggeslagen tot zelfs bui
ten Rome. Dit bewijst echter ook
dat er in die burcht ganzen ge
houden worden (stel je eens voor:
ganzen in the Capitol in Washing
ton!), m.a.w.dat de liefde voor
fijne ganzenlevertjew zo groot
was, dat zelfs onder zulke omstan
digheden nog ganzen gehoüden wer
den.
In het Parijs van de laatste
koningen van Frankrijk bereikte
in later jaren de kookkunst een
nieuwe top. De koningen zelf
de prinsen van Cond^, beroemdhe
den als Talleyrand en de kardinaal
de Richelieu waren fahtastische
fijnproevers en hadden meesterkoks
in hun dienst. Richelieu kennen
de meesten alleen als "de kwaaie
pier" uit "De Drie Musketiers",
maar in de gastronomie (kookkunst)
kent men deze kardinaal als de
"uitvinder" van de mayonnaise en
de sauce Bechamel!
Ook de kookcultuur heeft zijn
toppunten zoals de schilderkunst
zijn Rembrandt heeft, de muziek
zijn Beethoven en de literatuur
zijn Shakespeare. Deze toppunten
zijn o.a. Careme, Brillat-Savarin,
Beauvilliers, Grimod de la Reynie-
re, Escoffier.
Elk land van grote beschaafdheid
heeft zo zijn keuken-"klassieken".
Ook China, ook Engeland, ook Ame
rika. En zo is ook de meest ver
zorgde rijsttafel op den duur ge
groeid door het werk van Indone
sische, Indische en Portugese
fijnproevers en gastronomen. Een
Indische dame, die door haar kook
kunst zelfs vereeuwigd is, is de
uitvindster van de "Kerrie van
Spall", waarvan wij het recept el
ders in dit blad opnemen.
Indië heeft veel vrouwen gekend,
die uitmuntend konden koken en ook