5 Een enkele lezer heeft wel eens gehoord van "verfijnd eten als een Sybariet". Waar komt dat woord vandaan? In de glanstijd van het Romeinse imperium was er aan de golf van Tarente in Zuid Italië een klein landje dat Sybaris heet te. De nobelen van dit landje wa ren de fijnste fijnproevers van het hele keizerrijk. In die tijd waren de weelderige maaltijden van dit landje wereldberoemd. -Kan veel en weelderig eten ech- vAr wordt men altijd vadzig en slaperig.De Sybarieten waren dus ook bekend als verfijnde slapers, die zelfs niet gestoord wensten te worden door "het breken van een rozenblad". Dus werden alle hanen tot in mijlen in de omtrek gedood, opdat zij in de ochtend de heren eters niet zouden wekken met hun gekraai. Dat werd hen noodlottig. Op een na-nacht drong koning Milo van het naburige Crotona met zijn leger het vast slapende Sybaris binnen en sloeg de hele jonge no bility dood. We hebben allemaal wel eens ge hoord dat "de ganzen het Kapitool" redden" in de betekenis van: ook domsten kunnen wel eens de apsten behoeden voor ondergang. jHistorisch: eens werd Rome door vijandelijke legers geheel ver overd op de hoofd-burcht, het Ka pitool na. Toen de veroveraars op een nacht onhoorbaar deze burcht binnendrongen, maakten de ganzen alarm, de aanvallers wer den teruggeslagen tot zelfs bui ten Rome. Dit bewijst echter ook dat er in die burcht ganzen ge houden worden (stel je eens voor: ganzen in the Capitol in Washing ton!), m.a.w.dat de liefde voor fijne ganzenlevertjew zo groot was, dat zelfs onder zulke omstan digheden nog ganzen gehoüden wer den. In het Parijs van de laatste koningen van Frankrijk bereikte in later jaren de kookkunst een nieuwe top. De koningen zelf de prinsen van Cond^, beroemdhe den als Talleyrand en de kardinaal de Richelieu waren fahtastische fijnproevers en hadden meesterkoks in hun dienst. Richelieu kennen de meesten alleen als "de kwaaie pier" uit "De Drie Musketiers", maar in de gastronomie (kookkunst) kent men deze kardinaal als de "uitvinder" van de mayonnaise en de sauce Bechamel! Ook de kookcultuur heeft zijn toppunten zoals de schilderkunst zijn Rembrandt heeft, de muziek zijn Beethoven en de literatuur zijn Shakespeare. Deze toppunten zijn o.a. Careme, Brillat-Savarin, Beauvilliers, Grimod de la Reynie- re, Escoffier. Elk land van grote beschaafdheid heeft zo zijn keuken-"klassieken". Ook China, ook Engeland, ook Ame rika. En zo is ook de meest ver zorgde rijsttafel op den duur ge groeid door het werk van Indone sische, Indische en Portugese fijnproevers en gastronomen. Een Indische dame, die door haar kook kunst zelfs vereeuwigd is, is de uitvindster van de "Kerrie van Spall", waarvan wij het recept el ders in dit blad opnemen. Indië heeft veel vrouwen gekend, die uitmuntend konden koken en ook

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

American Tong Tong | 1964 | | pagina 5