De Indische Ot en Sien komen
(XV)
De beste "Weerzien" foto's
AREN
Indonesisch leren van Tante Koes
We kennen ze immers allemaal wel,
die kleine grijze monjets. We konden
ons uren lang met ze bezighouden. Rij
dend door een djatibos vol apen, keek
je je ogen uit op al de kapsones die ze
uithaalden, en je was zo gelukkig nog
niet als je midden in de apenkolonie
pech met de wagen had. Ze kwamen
dan op je af, peuterden met hun kleine
zwarte vingertjes aan alles, bekeken
met de grootste aandacht alles wat
glom (en niet glom), en als je ze weg
joeg werd je door brutale gele oogjes
aangekeken en lieten ze onder het ma
ken van dreigende apengeluiden hun
blinkend-witte tanden zien. Respect had
je daarvoor.
Of je had zo'n aap thuis op 't erf. In
een hokje. Het beest had een stuk leer
om z'n middel waaraan een ketting zat.
Voor het hok was de grond in de vorm
van een halve cirkel volkomen schoon
geveegd door het heen-en-weer geloop
van de aap.
Kortgeleden in Bali zagen we een heel
bos met deze grijze monjets. Het pala-
bos bij Sangeh krioelt ervan. Ze zitten
overal. Complete families. Als ze niet
druk bezig zijn elkaar grondig te luizen,
dan zitten ze te peuteren aan alles
waar ze maar hun apenhanden op kun
nen leggen. Midden in 't bos staat een
tempel. De hoofdpoort is gesloten en
vóór de poort staan de djaga's. Ze zien
er afschrikwekkend uit en houden het
kwaad op een afstand, maar zelfs voor
deze djaga heeft een aap geen respect.
Integendeel, ze horen bij de djaga, bij
het bos, bij de tempel. Ze bewaken, zo
schijnt het, de tempel, samen met de
originele bewakers. Wie vraag ik je,
zou deze twee schikbarende figuren
durven passeren? Geen mens toch? Al
leen maar andere apen.
J. L„ U.S.A.
KUE CUCUR
Bahan yang diperlukan:
y2 (setengah) kg tepung beras
2 gelas santan
(seperempat) kg gula jawa,
yang sudah dimasak.
dalam 1 gelas air.
garam sedikit dan banyak minyak
goreng.
Cara membuatnya:
Tepung, santan, gula diaduk sam-
pai menjadi adonan yang rata.
Garam dibubuhkan. Setelah rata
betul, digoreng satu per satu da-
lam minyak panas. Selama meng-
goreng adonan dikopyok terus
dengan irus.
KUE CINCIN
Bahan yang diperlukan:
250 (duaratus lima puluh) gr (am)
tepung ketan
1 klapa yang sedang tuanya
diparut
garam sedikit, air panas
100 gr (am) gula jawa, 60 (anem
puluh) gr(am) gula pasir, minyak
goreng
CARA membuatnya:
tepung, klapa parut dan garam
dicampur, tuangi air panas secu-
kupnya, aduk aduk sampai meru-
pakan adonan yang dapat dipu-
lung. Pulungi bentuk cincin, go
reng dengan minyak yang sedang
panasnya, sampai kuning lalu
gulai.
Cara menggulai:
gula jawa dipotong dipotong
campur dengan gula pasir,
tuangi, sedikit air, masak
sampai kental. Masukkan kue
cincin, aduk aduk sampai kering,
angkat.
^Illlllllllllllllllll!ll!llllllll!llllltllllllllllllllllllllll!lllllllllllll!l!lllllllllllllllllllllllllllllllll[||l!lll!lllll!lllll!llll!llllllllllllll!lllll!l!lll!llllllllllllll!ll!lllllllllll!llllllli!llllllllllljlllll!lllll!llllllllilll!!ll!lllllllllllllllllllllllilllllllllllill||
De inzendingen voor de laatste "Weerzien met Indonesië" - serie zijn
dit keer van zo'n topkwaliteit geweest, dat het aanwijzen van de bes-
ten bijna een onmogelijke taak wordt! En we blijven het betreuren dat
we niet in kleur en op beter papier kunnen drukken.
I Maar hier zijn dan de prijswinnaars en winnares van de laatste serie: j
F. R. de Ceuninck van Capelle, Alkmaar 50,
W. Rijnaard, Arnhem 25,
J. C. W. Ploeg, Utrecht f 25,—
Mevr. I. X. de Graaff, Hoogvliet 25,
U krijgt uw prijs toegestuurd in de vorm van een waardebon spoedig 1
toegestuurd!
De nieuwe serie gaat dus nu weer van start. Uitslag in Mei.
nll!:lli!l!|l|llllllll!lllllll!«IIIIUIIIIIIIIIII!IIIIIIIIHIIIIIIIIIIIIIIIIIII!lllllllll!lllllli:illlllllllllllM^
CUCUR KOEKJES
Benodigdheden:
y2 kg. rijstemeel
2 glazen klappermelk
y4 kg. bruine suiker, gekookt in
een glas water,
een beetje zout en veel bakolie
Manier van bereiding:
Ivjeel, klappermelk, suiker vermen
gen tot een glad deeg. Zout erbij
doen. Als het al mooi glad is, wor
den ze een voor een in hete olie
gebakken. Tijdens het bakken moet
het deeg steeds geklopt worden
met de lepel.
RINGETJES
Benodigdheden:
250 gram kleefrijstmeel
1 niet al te rijpe klapper, geraspt
een beetje zout, warm water
100 gr. bruine suiker,
60 gr. rietsuiker, bakolie.
Manier van bereiding:
meel, geraspte klapper en zout ver
mengen, warm water erin gieten,
roeren tot een deeg dat gekneed
kan worden. Vorm er ringen van,
bak het in middelmatig warme olie
tot geel, vervolgens glazuren.
Manier van glazuren:
de bruine suiker in stukjes breken
en vermengen met de rietsuiker,
beetje water erbij gieten, koken tot
het dik wordt. Doe de ringetjes erin,
roer tot het droog is, ophalen.
11