Culimix Soya-mix Betergezonder eten Toen wij, nu al weer jaren geleden, in Tong Tong aan onze soja-rubriek be gonnen, kreeg ik ook 's een uitnodi ging van de Lima-fabriek in België om naar hun biologisch bedrijf te komen kijken. Ik had er wel oren naar, maar ja, zoals het 's zomers gaat, druk met tuinwerk- zaamheden, druk ook in huis met al lerlei; diepvries, aanloop. Allemaal din gen die de tijd doen omvliegen en voordat je het weet is de zomer al weer voorbij. Eind september, verleden jaar, de dag straalde ons tegen, lieten we ons, met een paar logé's, verleiden tot een autotochtje. Zó maar, "waar de wind ons voert". We stapten in en waren tien minuten later over de grens bij onze zuider-buren. "Waar nu naar toe?" "Naar Lima b.v.". 'Ja, maar we hebben niet gebeld." "Heef neks; als ze ons niet hebben kunnen, gaan we een deurtje verder.' De wind voerde ons richting Gent; en toen begon het zoeken, zoeken in al le hoeken. En het was lunchtijd toen eindelijk een paaltje aan de weg de kant van Sint-Martens-Latem uit wees. We waren er. Allerminst een geschikt moment om binnen te vallen, niettemin was de ontvangst buitengewoon vriendelijk. We brachten een leerzaam uurtje door, ik kreeg een mooi kookboek. "Natuurvoeding en macrobiotiek" en beloofde, op mijn beurt, toezending van ons boekje "Leven met soja". Voor de aanplantingen was het te laat in 't jaar, o.a. de soja-oogst lag op zolders te drogen. Voor de aankoop van allerlei producten werden we ver wezen naar een winkeltje dat op het terrein gedreven werd door een stel letje jonge mensen. De fabriek zelf leverde alleen in 't groot aan Reform huizen e.d. Dat winkeltje deed denken aan een Chinese toko vroeger op de passar in Indië. Zo'n "winkel van Sin- kei". Alleen rook het niet naar petro leum en trassi, maar naar allerlei klaar gemaakt eten. Op een lange tafel, he lemaal achterin, sloeg de damp uit grote potten en pannen. Vóóraan hielp, achter een toonbank, een jonge man bij de verkoop van diverse groenten. Prei, penen, er lag een berg faboe's, Op schappen, fa- brieksproducten. Ik was nog niet aan de beurt en had alle tijd om om me heen te kijken en een keuze te maken uit de overvloed. Intussen was het een komen en gaan, opmerkelijk, van bijna allemaal jonge mensen. Die lie pen door naar de grote ruimte achter, waar ze van een hoge stapel een bord pakten, bestek en zich aan de lange tafel eten opschepten uit de diverse pannen. Aan kleine tafeltjes werd de maaltijd gebruikt, alles even rustig en' eenvoudig. Klaar? Bord af spoelen onder de kraan en weg; er werd niet betaald. Ik had mijn blandja uitgezocht, net was mijn beurt om af te rekenen. "Bent u lid?" vroeg de jonge man. Lid? Ik wist nergens van. Ja, dan kon ik eigenlijk ook niets kopen in hun toko. Deze bleek alleen te zijn voor een groep mensen die 1 Belg. franc per dag betaalden voor 't lidmaatschap en dan een abonnement konden krij gen tegen een zeer redelijke prijs, o.a. op een dagelijkse warme maaltijd. Uiteraard ter plekke nuttigen. Bij wijze van uitzondering, ook al omdat wij als gasten waren gekomen van Lima, mocht ik mijn blandja overladen in mijn tas. Eten kon niet, wel ruiken, gratis. En zo zagen we dus dat de veel ge plaagde Belgen nog we| wat anders tot zich nemen dan alleen maar friten. Zulke eethuizen zouden er hier ook moeten zijn. Misschien zijn ze er ook wel, maar dan toch zeker veel te wei nig. Als ik jonger was Wij zitten hier midden in 't boeren land. Overal om ons heen heerst in deze tijd grote bedrijvigheid. De grond wordt klaar gemaakt, omgewoeld en bestrooid met korreltjes. Grote vluch ten meeuwen doen zich te goed aan wormen die door het ploegen uit de grond naar boven komen, 't Polderland lijkt een oneindige bruine plas; rimpe lig water met allemaal schuimkoppen. De vogels laten zich niet verjagen door de man die kwistig om zich heen strooit. Allemaal vergif uit grote plas tic zakken. En dan duurt het zo lang niet meer dat we dat vergif terug krij gen in onze groenten en aardappelen. De meeste mensen zijn immers aan gewezen op deze uit de grond gejaag de producten. Tóch, ook als de ge legenheid geboden wordt, gezond te eten, wordt deze veel te weinig aan gegrepen. Want natuur is duur. Nog niet zo lang geleden zijn in Zeeuws-Vlaanderen mensen ook een biologisch bedrijf begonnen. Ze heb ben veel geld geleend voor de aan schaf van landbouwwerktuigen. E.e.a. komt moeizaam van de grond. Van de afnemers zijn de meesten Belgen, de Nederlanders rijden voorbij. Onlangs zei ik in een supermarkt te gen een mevrouw die taogé kocht in een plastic bakje, van die lange witte; "Zelf trekken, lekkerder en gezond." Misschien erg bemoeiallig. "Ach me vrouw," antwoordde ze, "wat heeft 't voor zin gezond te eten als overal de lucht die we inademen verpest is." Juist. Daarom juist is het zo belangrijk dat we ons bezig houden met alles wat nog niet verpest is, al lijkt het de moeite niet waard. Niet iedereen heeft de beschikking over een tuin, maar selderie, peterselie en andere keu kenkruiden doen het best in potten op 't keukenraam. En het staat zo ge zellig al dat fijne groen. Tomaten, sla willen graag in bakken en potten op een zonnig balkon. En als u een tuin- heeft, plant dan niet alleen bloemen. En trek tussen uw lievelingen niet alle ONkruid uit. Ik kan 't niet nalaten mijn stokpaardje van stal te halen en op te zadelen. Onkruid, jammer genoeg weet ik er hier zo weinig van. Maar net zo goed als in de tropen moet er hier toch ook veel eetbaars tussen zitten. Laat in elk geval de melde staan, tot de topjes dik en mals zijn. Lekkerder dan spinazi. Paardebloemblad, made liefjes, muur, weegbree, hee| fijn ge snipperd kunt u mengen door de sla. Jonge blaadjes van oost-indische kers geeft er ook een pikant smaakje aan. Maar pas op voor nachtschade. In Indië nl. maakte kokkie er een koeloe- pan van met een sambaltje van to maten. Hiér, vertelt mijn boekje, ver oorzaakt het braken, verlammingen van de ademhalingsspieren en het hart. En al die varens dan in het bos en langs slootkanten. Ze laten de krul lende topjes alweer omhoog komen. Hmm! Tomis van pakis met stukjes gerèh er in, weet u nog? Hier wordt uit de wortels een middel bereid om lintwormen te doden. Nou!?Voor dat zo'n vasthoudende juffrouw zich gewonnen geeft! Durft u 't? Ik ook niet PLANTERSVROUW laboe kalebas, koeloepan ge stoomde groente, tomis pakis ge recht van varentopjes, gerèh droge vis, taogé kiempjes van katjang- idjoe (Phaseolus radiatus) of soja bonen. Een heerlijk mengsel van pittige kruiden en soya. Met wat water aanlengen, even roeren, ver mengen met gehakt (u heeft maar de helft van de gewone hoeveelheid nodig als u Culimix gebruikt) of voor een vegeta risch en nog gezonder gerecht: voorgeweekte pro-soy (soya- brokjes). Of u maakt heerlijke aardappel kroketten, bitterballen, een macaronieschotel, een stoofschotel. Culimex, een ge zond, eiwit soyaprodukt. Zuiver plantaardig, vetarm, makkelijk vlug enlekker! Makkelijk te bewaren, zuinig in gebruik. Probeert u het eens met een half pondje f 3,50, per pond 6,50. TOKO MOESSON 16

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1978 | | pagina 16