t°^OT£i?Q^ Reisbureau Holwerda B.V. 'ALS HET MAAR LEKKER IS' SPECIALE CHARTERPRIJZEN OP JAKARTA: KIMM Indische spekkoek Kwee (k)randjang (kwee Tjina) Supersnelle reacties van mevr. C. E. A. During-Tiwon, mevr. Siebenhaar en mevr. Susan-Mathey. Erg bedankt! Een enorm karwei deze koek, toch wel leuk om te experimenteren en uit te vinden hoe dat smaakt zonder pi sangbladeren! Mevr. Susan voegde bij haar recept nog de tip om de kwee randjang in repen te snijden, te wentelen in ge klopt ei en in boter op te braden. Ja, dat herinner ik me ook, dat deed mijn moeder als de koek te hard en te droog werd. Kwee randjang is zoals gezegd een Chinees-Nieuwjaar lek kernij en de grote hoeveelheden die men daarvan kreeg, maakten dat men er te lang mee bleef zitten. En dan was dat opbakken een uitkomst om die lekkernij ook na hardworden nog smakelijk te maken. Kwee (k)randjang 3 kattie suiker 1 kattie ketanmeel i/2 kattie deeg van ketanmeel en water mandjes met pisangbladeren bedekt (aluminiumfolie!) De suiker tot stroop koken, het ketan meel er in doen, dit koud laten worden en er dan het deeg doorheenroeren. Even laten rijzen, daarna in mandjes doen en goedgaar laten stomen. Als de koekjes koud zijn, worden ze na goed te zijn afgeveegd, in pisang bladeren gewikkeld. Voor een grotere hoeveelheid Kwee randjang: 10 pond suiker 121/2 pond ketanmeel De suiker tot stroop koken, zeven en nog eens opkoken tot ze er lichtbruin en helder uitziet. Daarna langzaam aan met het meel vermengen. Het mengsel in kleine en grote kran- djangs, die met jonge pisangbladeren bekleed zijn, half vol storten en ge durende 5 uur of iets langer ge stoomd. 1 kattie 640 gram. Eigen recept van mevr. Siebenhaar: 3 koppen ketanmeel (1 kopje 10 eetlepels) 1 kop water of iets meer 3 koppen bruine basterd suiker 1 kop donker bier Het water en de basterd suiker in een pan opkoken tot alle suiker gesmol ten is. Dan de pan van het vuur ne men, het ketan-meel er bij doen en alles goed mengen; daarna pas het bier er bij gieten en alles goed mixen. De oven 10 minuten voorverwarmen. Het beslag in een goed met margarine ingevette vorm doen (anders rakket) en in ongeveer 30 minuten bij stand 5 bakken tot het gaar is. De geur moet je tegemoet komen en de kwee ran djang glimt als een gepoetste appel! (in koude toestand) EXCLUSIEF BIEDEN WIJ AAN Amsterdam-Jakarta v.vf 1675,per persoon Geen stopover toegestaan. Amsterdam-Jakarta v.vf 1900,per persoon Stopover toegestaan in Colombo, Singapore en Bangkok tegen zeer lage Hotelprijzen. Wij verzorgen ook alle andere bestemmingen. BOVENDIEN VERZORGEN WIJ Uw Visum Uw Reis- en annuleringsverzekering Uw Hotelreserveringen Uw informatie m.b.t. logeeradressen Loosduinsekade 497 2571 CM DEN HAAG Tel.: 070 - 46 89 50 46 89 51 Dagelijks geopend van 09.30- 17.30 uur Zaterdag van 10.00-15.00 uur Woensdagmiddag gesloten WAT LUSTTE U ALS KIND GRAAG? Dat is nu een vraag die ik U al zo lang had willen stellen. Kinderen had den (en hebben) een andere smaak dan volwassenen. Waar je als kind helemaal niet van hield, kan je nu wel appreciëren en omgekeerd. Nu her inner ik me dat er zoveel kostjes wa ren die je het liefst at, snoeperijen waar je goed en bloed voor over had (vanaf jonge gedongdong met zout tot zo'n zalig stuk goela katjang van 'mbok Jem uit de warong op de hóek, toe). Duizenden zaligheden uit je jeugd! Wat at U als kind, wat maakte Uw moeder het lekkerst? Wat kocht U voor de cent of de gobang die U wel eens kreeg. Draai Uw gedachten terug en schrijf op wat U zich herin nert. Misschien bundel ik al die her inneringen nog tot een boek! Volgen de Moesson beginnen we er al mee. L.D. Stort f 18,op giro 158225 en U ontvangt een spekkoek van ca. 500 gram, in speciale ver pakking, franco thuis. "KIMM", Joh. Verhulststraat 98 Amsterdam-Z. Tel. 020 - 72 84 61 Ons reservefonds voor moeilijke dagen I Moesson wil geen subsidie. Het wil voort bestaan alleen als U dat wilt. Met uw steun poekoelen wij teroes I Hieronder laten wij, onder hartelijke dank zegging aan alle schenkers, de verant woording volgen van de giften die zijn binnengekomen voor het reservefonds voor Moesson over januari 1981. E. C. Ahee 20,—; A. A. 25,—; A. Burg 10,W. Boverhof 50,Mw. Bruining 19,A. van der Beek 25,J. Baiden- mann 2,60; F. L. Brakkee-v. Oosten 25, A. de la Croix-Schiffer 10,C. T. Douwes 50,K. S. v. Dalm-v. Loon 7,50; J. A. Dubois 25,Mw. A. Engelberts 25,L. C. F. de Graaff 25,K. M. Graichen 25,J. X. de Graaff 25,H. Groesgen 40.Mw. T. Heyman 10,H. C. J. Hoe kendijk 40,V. H. Huitink 16,50; A. Kra nenburg 100,R. Mariouw 20,J. J. Meulmeester 15,N. N. 3,L. S. Naeye 10,G. E. S. Petrus 15,G. A. Swart 20,Mej. L. E. v. Simao 10,H. de Wolff 250,M. v.d. Wal 10,J. Willemsen Sterckx 10, Totaal binnengekomen in januari '81 f 938,60 19

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1981 | | pagina 19