'ALS HET MAAR LEKKER IS' KIMM Indische spekkoek ZELF TEMPE MAKEN Opmerkelijk dat er zoveel recepten van koekjes gevraagd worden. En het enige recept dat ik uit mijn hoofd ken is dat van kwee talam en boeboer soemsoem. Maar het recept van Madu Wongso heb ik, mevr. v.d. Bos, Koes Soetjahjo uit Surabaya gaf het. Hier is het: Madu Wongso 3 glazen dikke santen 1 kg tapé ketan hitam 1 pond suiker Eerst van de zwarte ketan tape maken. U weet het nog wel: ketan gaar koken, bij lagen met ragi (in elke Indische winkel te krijgen) bestrooien. Wees niet te zuinig met ragi, ik dacht dat u voor 1 kilo ketan zeker wel 5 bollen nodig zult hebben (10 15 kleine bol letjes). Pan afdekken, op donkere plaats 2 dagen laten staan. Twee gla zen suikerwater (even opkoken) toe voegen en dan nog eens 24 uur af gedekt laten staan. De tapé is dan net goed. Kook de santen tot ze olieachtig is. Voeg de suiker erbij en goed roeren tot een smeuige massa. Als u er een stukje plastic op legt en die niet blijft kleven is de madu wongso goed. Op mijn verjaardag kreeg ik een bui tengewoon origineel en heerlijk ca deau. Een enorme pot vol echte Pa- dangse rendang! Is dat geen geweldig idee ter navolging? Je krijgt toch altijd maar dingen die je niet echt nodig hebt, rendang is voor iemand die niet altijd zin heeft om te koken een uit komst. Ik neem eruit wat ik nodig heb, stoom het in een schaaltje boven op de rijst mee. Wat ketimoen erbij en mijn eetgeluk is volmaakt. Als u net als ik verslingerd ben aan het hete Padangse eten, hier een re cept van Pangeh Masin van mevrouw Rosel. Het allerbeste recept als u al leen verse kruiden gebruikt. Die zijn in de meeste Indische winkels te krij gen, behalve de daon roekoe-roekoe. Mevr. Rosel is zo gelukkig een plant te hebben, misschien geeft ze wel zaadjes te zijner tijd I Pangeh Masin 1 pond vis - 6 st. sjalotjes (snijden) - 1 gro te sioeng knoflook (snijden) - 3 grote schij ven laos - 3 grote schijven djahé - 1 vinger lengte Koenjit (even kloppen) 1 vingerlengte sereh - roekoe roekoe (een paar takjes) - 4 groene en 5 rode lomboks (in de lengte snijden) - zout naar smaak - citroensap (1 a iy2 eetlepel). Voor wie niet van zuur houdt, weglaten. Santen Kruiden met dunne santen koken (op klein vuur en tamelijk lang, zodat goed merèsèp). Daarna dikke santen toe voegen en de vis hierin gaar koken. Tip: Nog even over die verse kruiden. Koop als u in de gelegenheid bent een flinke voorraad verse loas, koenir, koenjit, djahé. Snijd ze in schijven en doe ze in plastic zakjes in het vriesvak. Ook sereh. De smaak van deze diep vrieskruiden is veel beter dan de ge droogde en die poeder in flesjes. Niet te vergelijken gewoon. Gebruikt u wel eens koolvis? Heerlijke vis, er wordt hier enigszins op neer gekeken, wat nonsens is, want ze is duur genoeg om zo lekker te smaken. Meestal alleen gediepvriest te krijgen in rechthoekige plakken. Mijn (dure) katten eten zo'n 1 '/2 plak per dag. Het is stevig vlees, zoiets ais makreel en heeft meer smaak dan de andere vis soorten die in Nederland te krijgen zijn. Makreel en koolvis zijn eigenlijk de enige soorten die voor onze In dische gerechten lekker zijn. Makreel is vetter dan koolvis. Voor de pangeh de vis half ontdooien en dan in de santen gaar koken. Met asem-garem gegorengd smaakt koolvis als tongkol. Erg lekker. Recepten gevraagd. Mevr. Guillaume vroeg om het recept van een Ambonse lekkernij "kwee Ka- to" een soort twee-lagen spekkoek. Nooit van gehoord, misschien onder een andere naam. Wie Mevr. Du Mosch vraagt het recept van Poetoe Majang Serabi. Nog een vraag: hoe heten die agar- agarachtige blokjes (met zo'n gebar sten gesuikerd korstje) en meestal ook nog in meel gewenteld, in diverse kleuren. Verkopen ze in Indonesië, op de pasar, ook in koekjeswinkels. Geen goedir. En agar-agar misschien ver mengd met tapioca, want de blokjes zijn een beetje taai. Dat was het voor deze keer. Met mijn excuses voor het een paar keer ver stek laten gaan van deze rubriek. LILIAN Stort f 18,op giro 158225 en U ontvangt een spekkoek van ca. 500 gram, in speciale ver pakking, franco thuis. "KIMM", Joh. Verhulststraat 98 Amsterdam-Z. Tel. 020 - 72 84 61 250 gram soyabonen grondig zuiveren van ongerechtigheden, wassen en ko ken in ruim water, vijf minuten. Een nacht laten staan in 't kooknat. Volgende morgen, wroeten en knijpen in de massa, dat de zaadhuidjes los laten en met 't spoelwater mee weg drijven. Als alle vliesjes verwijderd zijn, de bonen in ruim water in een kom of pan ZONDER DEKSEL wegzetten op een warme plaats. (Niet öp de ver warming). Na ongeveed dertig uur heeft zich op 't water een schuimig filmlaag je gelegd. Dan worden de boontjes in 't zelfde weekwater opnieuw gekookt; 5 tot 8 minuten. Water afgieten en de boontjes laten afkoelen tot lauw. Nu wordt de entstof er door geroerd, de ragi. En nu komt 't. Vroeger liet je een stukje gekochte tempe zwart worden. Die zwarte stuk jes bevatten de sporen waarmee ge- ent kan worden. Je hoefde die ge droogde zwarte tempe maar te ver poederen, en van dat poeder twee theelepels te mengen door de bewerk te bonen. De massa overdoen in een plasticdoosje van 20 x 10 x 4 gelijk matig aandrukken lichtjes (gaatjes bo ren in bodem en deksel) de doos weg zetten op een warme, wat vochtige, donkere plaats. Temperatuur rond 30°. Na 48 uur (soms eerder) is de tempe klaar. Stukje zwart laten worden, dro gen, ragi voor de volgende keer. En ga zo maar door. Probeer dus in een of andere toko tempe te krijgen die nog zwart kan worden. Ik denk niet dat 't u zo mak kelijk zal lukken. Er wordt tegenwoor dig blijkbaar een andere methode toe gepast, de tempe blijft wit, 't leven is er uit. Misschien dat er daarom zo veel klachten zijn tegenwoordig. Hoe vaak ik 't al niet gehoord heb "weg gegooid heb ik 't, 't is oneetbaar, bitter, zuur Ik weet 't niet, want ik koop nooit meer tempe. Misschien heeft u kennissen in Indonesië die u een stukje zwarte tempe kunnen sturen, of wat echte ragi. Als u eenmaal een begin heeft, kunt u doorgaan. Telkens wat bewaren voor de volgende keer. Die geënte boontjes zijn dus binnen 48 uur klaar. Niet te lang in de doos houden, dan gaat de ontleding te ver en wordt ammoniak gevormd. Ze voelt warm aan als u haar uit de doos haalt, een mooie, vaste, witte koek. Zelf ben ik nog altijd bezig met expe rimenteren. Misschien zal ik binnen kort kunnen zeggen: "Ik kan u aan ragi (entstof) helpen". Dan hoort u het wel over Moesson. PLANTERSVROUW 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1982 | | pagina 14