Een Indo in de Filippijnen (SLOT) door Lauty Kleevens-Musch Eten in Manilla. Je kunt overal heerlijk eten in de Filippijnen. In Manilla vonden we overal kleine restaurantjes, vaak gewoon wat tafeltjes met houten bankjes eromheen, ge groepeerd rond een bosje struiken of onder een palmboom. En dat alles soms zomaar tussen de huizen in. Soms is er een "echt" restaurant. Dan is er een optrekje van bamboe met bilikwanden. Daarin een grote toonbank met een rij anglo's erop, waarop vele gerechten in aarden potten staan te pruttelen, te koken of zomaar warm gehouden worden. Ernaast - buiten het optrekje - een man aan een enorme vierkante barbecue. Die staat de hele dag te roosteren en te grillen: kip, vis (een soort tengiri), knotsgrote garnalen, tjoemi tjoemi. Die heerlijkheden liggen rauw op grote tampa's bedekt met pisangblad om hem heen. Als klant loop je eerst langs hem en langs de toonbank en je kiest uit en wijst aan wat je hebben wil en welke vlees- of vissoorten je gegrild wil hebben. Dan ga je een leuk tafeltje onder de bomen uitzoeken en gaat er zitten in afwachting van de dingen die komen gaan, onder het genot van een groot glas verse djeroek nipis met sui ker en ijsblokjes (hier kalamansi ge noemd), intussen al ngiler van al die zalige luchtjes en je maag steeds rumoeriger Er komt een leuke Filippijnse tiener in jeans en T-shirt eerst je tafel dekken. De borden zijn van riet, ronde platte schalen van riet waarop een rond vers groen pisangblad. Makkelijk Nooit afwas van borden Iedere klant krijgt een vers blad. Midden op tafel zet hij een glas vol gloeiend heet water waarin lepels, vorken en messen met de heften naar boven. Ernaast een glas met veel ge vouwen servetjes. Je neemt 'n lepel en wrijft hem droog en schoon met een servetje. Ook een hygiënische manier van tafeldekken Je krijgt een gratis soepje (want dat heb je niet besteld een "appetizer" in een piepklein kom metje. Gloeiend hete heldere bouillon met 'n stukje ui, tomaat, terong, en laboe erin. Dan komen de gerechten allemaal op gediend op schaaltjes van riet waarop een rond pisangblad en de sajoers of natte gerechten in houten kommetjes met op de bodem ook een vers pisang blad. Opscheplepels zijn de bekende lepels van een houten steel met stuk klapperdop aan 't eind, die we in Indo nesië ook hadden. Onze tiener heette Eric en hij legde bij elk gerecht uit, wat de naam was en wat er in zat. Helaas ben ik alle Tagalog namen vergeten (Tagalog is de Filippijnse nationale taal en heeft veel dezelfde woorden als het Indonesisch. Uitspraak: Ta-ga-log, met nadruk op ga. Wij hadden elk een stuk verrukkelijk gebarbecuede kip (poot plus dij). En dan samen acht majestueuze gegrilde garnalen; een inktvis, ook gegrild en gevuld met fijngesneden tomaat, rau we ui en 't vruchtvlees van de kala mansi (onze djeroek nipis, alleen niet zo zuur). Zalig Een kommetje sajoer die smaakte als sajoer lodeh, was 't denk ik ook. Daar in de originele hele augurkjes (niet zoetzure!), gesneden terong, hele groe ne lomboks (niet pedis), djagoeng- topjes en verse garnalen. De smaak was verrukkelijk. Dan elk nog een timbaaltje Filippijnse nasi goreng, die er gezellig rood uit zag maar niet pedis was. Stukjes rode paprika en groene erwtjes erin. Smaak te toch lekkerWe vroegen tjabé ra- wit en die kregen we ook. Geprakt met 'n vork en uit 'n flesje een sausje van azijn en zout eroverheen. Adoe lekker! Je krijgt wel die lepels en vorken, maar er wordt verwacht dat je lekker met je handen eet. Zeker de garnalen pelt (ze worden in de schaal geroosterd) en de kip kluift. Speciaal daarvoor heeft elk restaurantje op zij een bamboe tafel waarop grote gendih's helder water, met een kraantje onder in de gendih, een stukje zeep en keurige hand doeken. Iedere gast wast z'n handen na het eten Na dit feestmaal waren we boordevol, echt kenjang, maar we moesten nog een toetje proeven zei Eric. Het was, zo zei hij, speciaal voor ons gecreëerd. In een langwerpig glazen schaaltje dat we ieder kregen, was een verrukkelijke romig witte combinatie van veel slier tjes jonge klapper in een sausje van gezoete dikke santen en daarbij stuk jes ananas, pisang en kolang kaling. Oh wat heerlijk I We konden geen pap meer zeggen, en lieten de avond en de gezellige sfeer verder over ons komen en ge noten van muziek en zang die 's a- vonds in de Filippijnen overal opklinkt I In elk eethuisje gaan zangers met gi taren rond meestal in groepjes van drie. Ze zingen voor elk tafeltje op verzoek. En zo mooi close-harmony I Ze zingen en spelen allemaal goed. Het zijn meestal gewoon jongens uit de buurt. Het hele volk is zeer muzi kaal, een Spaanse erfenis I Ze zijn het best in Latijns-Amerikaanse zang. Hun bossa-nova's en cha-cha-cha's zijn heerlijk. Meestal zingen ze in 't Spaans maar ook wel in Tagalog. Als Indo voel je je in deze sfeer meteen thuis. Een klein stukje geschiedenis. De Filippijnen zijn bijna 400 jaar lang door de Spanjaarden gekoloniseerd Intussen al ngiler van die zalige lucht jes I geweest, die de bewoners hebben ge kerstend. Het eilandenrijk ontleent haar naam aan koning Philips II van Spanje. Er waren voordien zo'n zeven tal religies vanaf Animisme tot Islam. Nu is de bevolking overwegend FIK. Natuurlijk heeft de Spaanse overheer sing zijn sporen nagelaten en dat merk je vooral in de kunstuitingen van de Filippino's van nu. Zang-, dans-, bor duur- en schilderkunst en zelfs het eten. De nasi goreng had iets weg van de paella! Alles ademt nog Spaanse sfeer. In de hogere kringen spreekt men nog Spaans naast de nationale taal, het Tagalog. Tagalog is een mengelmoes van Spaans en Maleise woorden. Op het zuidelijkste eiland Mindanao dat 't dichtst aan Indonesia grenst, heeft men nog het best de oude Islam cultuur bewaard. De kleding en de dansen zijn er van maleise oorsprong. Na de Spanjaarden kwamen in 1898 de Amerikanen na de Spaanse over heersers te hebben verslagen. De Tweede Wereld Oorlog bracht een af schuwelijke strijd op de Filippijnen waarvan je nog overal de littekens en de erevelden ziet. Bij Manilla-Makati ligt een prachtig onderhouden ereveld waar 47.000 Amerikanen liggen begra ven. Al hun namen staan in goud ge graveerd op metershoge zuilen aan de ingang van de tuin. De Amerikanen zijn dus tweemaal de bevrijders van de Filippino's geweest - eerst van de Spanjaarden, toen van de Jappen. De Filippino heeft ook een geweldige verering voor alles wat Amerikaans is. De moderne jeugdige Filippino's lopen in jeans en T-shirt en hebben afgedaan met de zwierige kle ding. Ook de meisjes dragen zelden jurken. Jeans is al wat je ziet I Ze door spekken hun Tagalog met Engelse 16

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1982 | | pagina 16