Uitgaan en lekker eten in Jakarta
Over Hamburgers, Gado-gado 'Boplo', discotheken en nog veel meer.
Zat in de auto, natuurlijk weer net niet een van mijn camera's bij me (geloof
dat ik ze maar aan Rogier ga geven), passeerden we een op een bapaoverkopers-
lijkende kar. Aluminium beslag aan de onderkant, soort aquarium bovenbouw en
twee becakwielen met een derde hulpwieltje. Het nogal opvallende bord op de
kar toonde allerhande gekleurde bapao's. Dat dacht ik dus, want het bleken
hamburgers en hotdogs te zijn I "Ya tuan, kenapa mesti heran, 'kan Indonesia
sudah maju!" zei mijn chauffeur toen ik hem vroeg waar deze burgers verkocht
worden. Tot mijn verbazing moest ik van hem horen dat deze karren ook in de
stadskampongs van Jakarta verschijnen en concurreren met de bah-so verkopers.
"Tapi memang enak juga tuan, habis, setiap hari "mie baso" lagi dan "mie baso"
lagi, 'kan bosan tuan I"
De prijzen variëren tussen Rp 200,
en Rp 400,voor een "burger spesial"
(ong. 1,85). Overigens is het ver
schijnsel Hotdog, Burger en Fried
Chicken al lang geen noviteit meer.
De snack/coffeebars zijn zeer in trek,
vooral bij de scholieren, die evenals
hun Europese leeftijdsgenoten het ook
vaak niet kunnen nalaten, zij het in
mindere mate, om de muren en banken
te versieren met namen en allerhande
kreten Ook timmert "fingerlicking
good" Kentucky fried Chicken nog
steeds aan de weg. Een wat gekke ge
waarwording in deze gelegenheden te
constateren dat inderdaad alles "self
service" is in een land waar men er nog
een eer in stelt om de warung/restau-
rantbezoeker het naar de zin te maken
en voortdurend oplet of de klant nog
iets wenst. Heb het er wel eens met
Rogier schertsend over gehad een "al
ternatieve Elseviers koffietest", maar
dan met een bepaald Indonesisch ge
recht, te houden, ik denk dat de mees
te etablissementen (waaronder ik voor
deze keer ook vele warungs aan de
kant van de weg wil rekenen!) gemid
deld hoog zullen scoren
Wist U overigens dat er behalve goed
Indonesisch/Chinees ook voortreffelijk
Europees te dineren is? In ieder geval
in Jakarta. Goed, het kost relatief han
den vol geld, maar het is er. Een greep:
het Toba-restaurant in Hotel Borobu-
dur, Le Parisienne in het Hayat Hotel,
de restaurants in Hotel Sahid Jaya, Sa
ri Pacific en niet te vergeten Hotel
Hilton. Met stuk voor stuk personeel
dat weet wat er van hen verwacht
wordt. Een afgezaagd doch functioneel
testje is een wat minder alledaagse
likeur te vragen, bijvoorbeeld een
"Irish Mist" en ja hoor, allemaal wisten
ze wat voor een soort likeur het was,
doch men had het helaas niet in huis.
Waarmee ik maar wil zeggen dat het
niet louter jongens in een strak pak
14
zijn, doch dat ze weten waar ze mee
bezig zijn.
Des te meer te waarderen, daar na
sluitingstijd de gemiddelde "gargon"
met max. Rp 140.000,(per maand)
naar zijn, op z'n gunstigst, stenen huis
je in de goedkope wijken teruggaat. En
zelf, al zou het willen en kunnen waar
deren, financieel niet in staat is ooit
maar iets van de op onze restaurant
tafel getoverde gerechten bij hem
thuis te laten opdienen.
Goedkoper dineren kan ook, en wel
bij filmster Rima Melati's "Le Bistro".
Zij runt ook een Bodega en een "brui
ne kroeg", de Jaya Pub (adressen in
het Indonesisch Engelstalige blad The
Indonesian Times).
Ook een onderschat restaurant is "Art
and Curio" in de Kebon Binatang buurt.
Daar wordt ook Indonesisch eten ge
serveerd. Ik zou bijna willen zeggen
"Indisch eten", ik heb sterk het ver
moeden dat oude recepten worden ge
bruikt. Datzelfde geldt ook voor res
taurant "Trio" (spoorweg Gondangdia
Lama) dat overigens samenwerkt met
het airconditioned en ook nog schap
pelijk geprijsde "Queen" restaurant,
een twee honderd meter daarvoor. Tja
nu zijn we toch weer beland bij de
locale keuken. Aanraders? Ik weet het
niet, er zijn bijna geen echt slechte
restaurants meer. Padangs eten
De "Beringin" chain heeft overal zijn
filialen; je moet er wel van houden, je
betaalt per geconsumeerd gerechtje.
U kent het wel, je zit nauwelijks of er
glijdt een twaalftal borden ongemerkt
van twee armen van de serveerder.
Gado-gado? Ja, gado-gado Boplo na
tuurlijk! Nog steeds niet te evenaren
en onvoorstelbaar laku. SEAFOOD
Begin '70 nog "antri antri" op je beurt
wachten in Tandjung Priok, tegenwoor
dig, als ik me niet vergis, vier verdie
pingen airconditioned smullen in Jl.
Batuceper en wel vragen naar "Yun
Yam", alhoewel de overige restaurants
daar ook zeker de moeite waard zijn
om te proberen.
Vraag als U overdag bij Jl. Surabaya
bent naar "Es Teler", de topper onder
de schooljeugd. Wilt U niet weg, ga
dan op het terras wachten voor het
huis en maak uw keus. Baso, bami ko-
cok, baso tahu, putu, bapao, martabak
(ik vind de telor lekkerder dan de
"manis", kwestie van smaak natuurlijk),
saté (boze tongen fluisteren dat er veel
wordt gemixed met kelinci konijn)
en allemaal nog steeds schappelijk in
prijs.
Een en ander combineren met "uit
gaan"? Kan ook, naar de film bijvoor
beeld (wel behoorlijk in geknipt hoor)
of i.p.v. een Barat film waarom niet
eens naar een Indonesische film. Schit
terende bioscopen zijn Garden Hall in
Kebayoran Baru, vlakbij Blok M en
Jakarta Theater (naast Sahid Jaya)
goedkoper kan ook hoor; voor aan
kondigingen zie de kranten. (Sinar Ha-
rapan is het meest compleet).
Of naar het T.I.M. (Oude Dierentuin),
daar is altijd wel wat te doen op het
gebied van drama, tentoonstellingen,
muziekuitvoeringen, etc., of naar Ancol
(idem), of naar een attractie in de
hotels.
Een band als Ireng Maulana, of gitarist
Jopi Item bezig te zien geweldige jazz
uit hun instrumenten te halen, is altijd
weer verrassend, (wel redelijk dure
toeslag en geen "jeans T-shirts),
naar de discotheeek, zeer druk be
zocht door de "happy few" (nou
"few"), zelfs door de week is het er
een drukte van belang.
"ORIENTAL" in het Hilton Hotel, Pit
stop (Hotel Sari Pacific) en "LE MIRA
GE" (Hotel Sahid Jaya) waar het zelfs
mogelijk is nog een redelijk gesprek
te voeren; voorts zijn er nog wat min
der bekende gelegenheden.
Ook in de nachtclubs is het altijd
"ramai", bijvoorbeeld in TROPICANA
in de buurt van Senayan (veilige lo
catie). Nu vind ik persoonlijk nacht
clubs altijd iets "gemaakts" hebben,
maar goed, ieder zijn plezier
U ziet het, er is echt nog wel het een
en ander te beleven in misschien, ze
ker kort na aankomst, nogal chaotisch
aandoend Jakarta. Uw gastheer of uw
gastvrouw zal U zeker eerder genoem
de plaatsen kunnen wijzen en die zul
len hopelijk een dimensie aan uw ver
blijf in "Kota Monas" toevoegen.
Sampai ketemoe lagi Permissie dulu
ya I
Si Bangau - JAKARTA (30)