'ALS HET MAAR LEKKER IS'
NASI MET
KIMM Indische spekkoek
Gevraagd: ECHTPAAR
BIBIK DINGKLIK
Een dame vroeg me het goede, maar
dan ook werkelijk het énig goede re
cept van kué bika. Het recept dat in
Catenius staat lukt mooi bij mij, maar
misschien vind ik dat, maar een ander
niet. Bij mijn weten heeft koewe (kue)
bika (bebika) al ettelijke keren de
kookrubriek van dit blad gehaald, maar
mijn hoofd is een zeef. Wie dus
En dan maar weer een paar nieuwe
recepten uitgeprobeerd, makkelijke.
Voor verbeteringen houden we ons
altijd aanbevolen
TJOAN TJOAN (Tjiandjur)
Benodigdheden:
1 kg makreel
1 eetlepel taotjo
5 tomaten
1 theelepel azijn
1/2 theelepel suiker
15 sjalottes of 5 uien
2 teentjes knoflook
y2 vingerlengte verse gember of
3 theelepels gemberpoeder
1 eetlepel zout
5 tot 8 eetl. ketjap
De schoongemaakte makreel marine
ren in 3 eetl. azijn gemengd met 3
theel. zout, even laten staan.
De tomaten in dunne schijven snijden,
uien, knoflook fijnsnijden, met de gem
ber in wat maisolie fruiten, dan de
taotjo erbij doen en goed omscheppen.
1'/2 glas warm water bijgieten en de
ketjap en nog een theel. azijn. De vis
in deze saus op zacht vuur gaar smo
ren.
TAHU BUMBU BALI
Benodigdheden:
1 blok tahu
5 sjalottes of 2 uien
1 teentje knoflook
5 ontpitte rode pepers
5 st. gebrande kemirie
2 eetlepels gula merah
5 a 6 eetlepels ketjap
V3 blok santen
1 theelepel koenirpoeder of
pinklengte verse koenir
1 theelepel gemberpoeder of
2 cm verse djahe
1 eetlepel zout
ruim zonnebloemolie
De tahu in ongeveer 15 plakken snij
den en in hete olie goudbruin bakken,
laten uitlekken.
De santen aanmaken in een glas warm
water. De uien, knoflook, pepers, ke
mirie, koenir, djahe, zout en gula me
rah fijnwrijven en fruiten. De santen
er bijvoegen en goed omroeren. Op
niet al te groot vuur de tahu en ketjap
erin omscheppen en doorkoken, totdat
er olie boven komt drijven. Vuur uit
draaien.
KUE LILIN (Palembang)
Benodigdheden:
5 eieren
driekwart glas witte suiker
1/2 glas gecondenseerde melk (zoete)
y2 blok margarine of boter
De eieren met de suiker kloppen, tot
dat de massa schuimig ziet. De dikke
melk erbij voegen en goed omroeren,
dan de boter er bijvoegen, ook goed
omscheppen, totdat alle ingrediënten
gelijkelijk zijn verdeeld.
In een beboterde puddingvorm gieten.
In een grote met water gevulde pan
(diepe) doen; de bovenrand van de
puddingvorm, 2 vingerbreedte van het
water af. De pan goed afsluiten. Ten
overvloede kunt U het deksel met een
keukendoek afsluiten. 4 Uren op zacht
vuur stomen. Dan eruit halen en laten
afkoelen. De pudding ziet er dan geel-
glanzend uit.
KUE PELANGI (Malang)
Benodigdheden:
80 gram Hungkwe-meel
150 gram witte suiker
1/2 santenblok
1 theelepel zout
1 stengel daon pandan
'/4 theelepel rode kleurstof
V4 theelepel groene kleurstof
De santen in anderhalf glas water
(warm) oplossen. Laten afkoelen. De
suiker en het zout in de santen men
gen. Een kwart van de santen gebrui
ken om een deeg met het meel te
maken. De rest van de santen met de
pandan-stengel opkoken, wanneer het
begint te koken, het meelmengsel ge
leidelijk aan erin storten en blijven
roeren, totdat het geheel er glanzend
uitziet. Deze massa in drie lagen ver
delen van y2 cm dikte. Eerste laag zo
laten, tweede laag rood kleuren, der
de laag groen. In een vorm, die over
eenkomt met de afmeting van de la
gen, deze lagen beurtelings blank,
rood, groen, in de vorm doen. Na af
koeling, de gestolde pudding in stuk
ken verdelen.
HARRYET MARSMAN
Een aantal echt Javaanse recep
ten, zoals ze die vroeger zelf
maakte geschreven door
"Plantersvrouw".
Geen concessies aan de
Hollandse smaak, maar eerlijk
zoals het moet.
Prijs f 16,90 f 2,30 porto
BOEKHANDEL MOESSON
Stort f 19,op giro 158225 en
U ontvangt een spekkoek van
ca. 500 gram, in speciale ver
pakking, franco thuis.
"KIMM", Joh. Verhulststraat 98
Amsterdam-Z. Tel. 020 - 72 84 61
van Indonesische afkomst voor
het zelfst. runnen van nieuw te
openen Indonesisch Rest. in
Sauerland, W.-Duitsland, in de
buurt van grote Ned. kolonie en
Wildpark. Benodigd eigen kap.
plm. 10.000,—.
Tel. inl. na 18 uur 015-56 53 75.
Als ik een beetje kregelig ben,
krijgt Sugimin altijd mijn speciale
nasi djenkel
17