'ALS HET MAAR LEKKER IS' NASI MET KIMM Indische spekkoek Gevraagd: ECHTPAAR BIBIK DINGKLIK Een dame vroeg me het goede, maar dan ook werkelijk het énig goede re cept van kué bika. Het recept dat in Catenius staat lukt mooi bij mij, maar misschien vind ik dat, maar een ander niet. Bij mijn weten heeft koewe (kue) bika (bebika) al ettelijke keren de kookrubriek van dit blad gehaald, maar mijn hoofd is een zeef. Wie dus En dan maar weer een paar nieuwe recepten uitgeprobeerd, makkelijke. Voor verbeteringen houden we ons altijd aanbevolen TJOAN TJOAN (Tjiandjur) Benodigdheden: 1 kg makreel 1 eetlepel taotjo 5 tomaten 1 theelepel azijn 1/2 theelepel suiker 15 sjalottes of 5 uien 2 teentjes knoflook y2 vingerlengte verse gember of 3 theelepels gemberpoeder 1 eetlepel zout 5 tot 8 eetl. ketjap De schoongemaakte makreel marine ren in 3 eetl. azijn gemengd met 3 theel. zout, even laten staan. De tomaten in dunne schijven snijden, uien, knoflook fijnsnijden, met de gem ber in wat maisolie fruiten, dan de taotjo erbij doen en goed omscheppen. 1'/2 glas warm water bijgieten en de ketjap en nog een theel. azijn. De vis in deze saus op zacht vuur gaar smo ren. TAHU BUMBU BALI Benodigdheden: 1 blok tahu 5 sjalottes of 2 uien 1 teentje knoflook 5 ontpitte rode pepers 5 st. gebrande kemirie 2 eetlepels gula merah 5 a 6 eetlepels ketjap V3 blok santen 1 theelepel koenirpoeder of pinklengte verse koenir 1 theelepel gemberpoeder of 2 cm verse djahe 1 eetlepel zout ruim zonnebloemolie De tahu in ongeveer 15 plakken snij den en in hete olie goudbruin bakken, laten uitlekken. De santen aanmaken in een glas warm water. De uien, knoflook, pepers, ke mirie, koenir, djahe, zout en gula me rah fijnwrijven en fruiten. De santen er bijvoegen en goed omroeren. Op niet al te groot vuur de tahu en ketjap erin omscheppen en doorkoken, totdat er olie boven komt drijven. Vuur uit draaien. KUE LILIN (Palembang) Benodigdheden: 5 eieren driekwart glas witte suiker 1/2 glas gecondenseerde melk (zoete) y2 blok margarine of boter De eieren met de suiker kloppen, tot dat de massa schuimig ziet. De dikke melk erbij voegen en goed omroeren, dan de boter er bijvoegen, ook goed omscheppen, totdat alle ingrediënten gelijkelijk zijn verdeeld. In een beboterde puddingvorm gieten. In een grote met water gevulde pan (diepe) doen; de bovenrand van de puddingvorm, 2 vingerbreedte van het water af. De pan goed afsluiten. Ten overvloede kunt U het deksel met een keukendoek afsluiten. 4 Uren op zacht vuur stomen. Dan eruit halen en laten afkoelen. De pudding ziet er dan geel- glanzend uit. KUE PELANGI (Malang) Benodigdheden: 80 gram Hungkwe-meel 150 gram witte suiker 1/2 santenblok 1 theelepel zout 1 stengel daon pandan '/4 theelepel rode kleurstof V4 theelepel groene kleurstof De santen in anderhalf glas water (warm) oplossen. Laten afkoelen. De suiker en het zout in de santen men gen. Een kwart van de santen gebrui ken om een deeg met het meel te maken. De rest van de santen met de pandan-stengel opkoken, wanneer het begint te koken, het meelmengsel ge leidelijk aan erin storten en blijven roeren, totdat het geheel er glanzend uitziet. Deze massa in drie lagen ver delen van y2 cm dikte. Eerste laag zo laten, tweede laag rood kleuren, der de laag groen. In een vorm, die over eenkomt met de afmeting van de la gen, deze lagen beurtelings blank, rood, groen, in de vorm doen. Na af koeling, de gestolde pudding in stuk ken verdelen. HARRYET MARSMAN Een aantal echt Javaanse recep ten, zoals ze die vroeger zelf maakte geschreven door "Plantersvrouw". Geen concessies aan de Hollandse smaak, maar eerlijk zoals het moet. Prijs f 16,90 f 2,30 porto BOEKHANDEL MOESSON Stort f 19,op giro 158225 en U ontvangt een spekkoek van ca. 500 gram, in speciale ver pakking, franco thuis. "KIMM", Joh. Verhulststraat 98 Amsterdam-Z. Tel. 020 - 72 84 61 van Indonesische afkomst voor het zelfst. runnen van nieuw te openen Indonesisch Rest. in Sauerland, W.-Duitsland, in de buurt van grote Ned. kolonie en Wildpark. Benodigd eigen kap. plm. 10.000,—. Tel. inl. na 18 uur 015-56 53 75. Als ik een beetje kregelig ben, krijgt Sugimin altijd mijn speciale nasi djenkel 17

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1982 | | pagina 17