Over de Pisang Ambon Wie heeft het ooit gedroomd dat de pisang (van) Ambon de eer is toebedeeld ons mensen in Europa en Amerika gedurende bijna een eeuw zo rijkelijk te voeden Het is werkelijk het beste cadeau dat Indonesië aan de wereld heeft geschonken, natuurlijk naast de specerijen die sinds de oudheid de eetgewoon ten van de mensheid radicaal hebben gewijzigd. Ik geloof niet dat er velen zijn die weten hoe deze vermaarde pisang Ambon op uw fruitschaal voorgoed zijn plaats heeft veroverd Vrijwel alle tropengebieden met een flink nat klimaat hebben pisangbomen van allerlei soort voortgebracht (de zgn. MUSACEAE familie). De pisang boom groeit zelfs zo ver noordwaarts tot in Japan, waar de boom vezels levert voor de verwerking van touw, zoals ook in de Philippijnen het geval is. De gebieden ten westen van Indo nesia tot voorbij India geven pisang soorten, die weliswaar goed eetbaar zijn, maar die het echt niet halen bij de grote verscheidenheid van fijne pi sangs die Indonesië heeft. Wij uit In- dië kunnen daar beslist over mee spreken I De meeste pisangsoorten van Siam bijvoorbeeld zijn tamelijk melig of erg s ijmerig (pisang "burung") of ze heb ben te veel zaden in het vruchtvlees (pisang batoe) zodat ze echt niet goed eetbaar zijn (alleen goed voor roe- djak). De eerste zeevaarders, de eerste ont dekkingsreizigers en met hen de mis sionarissen die afzakten naar de wa teren van Zuid-Amerika en Mexico - omstreeks 1500 - hebben in hun prach tige annalen wel melding gemaakt van pisangbomen, waarbij ze tevens de vruchten beschreven als klein en on eetbaar I Geen pisang Ambon dus. Het schijnt dat de eilanden van de Molukken met Ambon als centrum over het ideale klimaat beschikken om een pisangsoort voort te brengen van de allerbeste kwaliteit; geschikt dan ook niet alleen voor consumptie, maar vooral voor transportkansen over lan ge afstanden: een vroege "pluk" voor een veel latere consumptie zonder be langrijke schade tijdens transport, dat was het ideaal De beroemde verzamelaar en natuur kundige, Rumphius, heeft als gouver neur van Amboina in zijn vermaarde "Herbarium Amboineuse" 1743) vol lof over deze heerlijke pisang Ambon een levendige verhandeling nagelaten. (Onze welbekende pisang radja, de koning onder de pisangsoorten, moest genoegen nemen met een tweede plaats vanwege de nogal 'melige smaak', zo vonden onze "barbaarse" fijnproevers uit de vorige eeuw.) Intussen hebben heel lang geleden In donesische zeevaarders, waaronder Makassaren en Atjehers, op reis naar Mekka en Medina en tegelijk hun handelsgeest tentoonspreidend, vol doende reclame gemaakt voor de pi sang Ambon. Ze hebben de jonge plantjes in hun ranke vaartuigen mee gevoerd en zo verspreidden zij deze edele soort waar ze nog niet was; Malakka, Ceylon, India en Arabië. Maar ook in oostelijke richting werden de plantjes door Indonesische avontu riers overgebracht: naar Micronesië, Melanesië tot Hawaii en zelfs de Eas ter Islands I Maar voor ons verhaal is de versprei ding van onze pisang Ambon naar MADAGASKAR van het grootste be lang. Daar was namelijk een behoor lijke Javaanse nederzetting waarvan de leden zich in de loop der eeuwen hebben vermengd met de autochtone bewoners van het flinke eiland tot wat we nu kennen als de Hova's Er ont wikkelde zich een drukke handel tus sen Madagaskar en Indonesië en als vanzelf werd de pisang Ambon daar met veel succes gecultiveerd. Spoe dig genoeg werd toen deze pisang soort naar de Oostkust van Afrika overgeplant waar ze goed floreerde. Nu was het de beurt van de Arabie ren die tegelijk met hun slavenhandel deze pisangplant over het Equatoriale gebied van Afrika met zich meevoer den langs karavaanwegen en op de rustplaatsen kleine aanplantingen be gonnen die niet altijd slaagden. Het heeft eeuwen geduurd alvorens deze pisang Ambon, de pijnlijke verplantin gen te boven kwam om tenslotte aan de tropische kusten van Guinea en Mozambique een welvarende groei en bloei te verwezenlijken. Omstreeks 1750 maakten nieuwe ge slachten van Portugese en Spaanse zeevaarders die handelden met de centra aan de Westkust van Afrika, melding van een goed eetbare pisang soort: de Indonesische pisang Ambon! We mogen echt van een wonder spre ken dat deze plant de vele transpor ten door Centraal Afrika heeft over leefd. Met veel energie is toen de pisang Ambon in de 17e eeuw van deze Westkust van Afrika naar vrijwel alle gebieden van tropisch Amerika, de Caribiën, de Antillen, Midden Ame rika, Cuba en Mexico, maar ook noord waarts naar de Canarische eilanden geëxporteerd en met veel succes I Voor de arme landen, zoals Panama of Nicaragua, werden opeens de ba- nanencultures het hoofdmiddel van bestaan: want nu zijn zij de belang rijke leveranciers van pisangs van Noord-Amerika. Deze pisang-industrie is uitgegroeid tot een millioenen-in- dustrie. In de loop der jaren is er on getwijfeld veel research verricht; het leven op de plantages dat eerst erbar melijk slecht was, is nu redelijk wèl te noemen, de techniek heeft bijge dragen tot de bouw van efficiënte bananenboten en zo zijn we nu ver zekerd van een regelmatige toevoer van de pisang Ambon die vooral aan het begin van de 20ste eeuw in Enge land en Amerika en elders bijgedragen heeft tot een betere graad van volks gezondheid. Ik hoop dat ik de lezers niet heb ver veeld met dit lange verhaal over ON ZE pisang Ambon. Niets is door mij verzonnen of overdreven. Op de vraag waarom de pisang in Europa banaan wordt genoemd is geen gemakkelijk antwoord te geven. Rumphius heeft tevergeefs getracht de naam pisang met zijn geschrift in Europa ingang te doen vinden. Vermoedelijk zijn het de Spanjaarden en Portugezen die aan de Westkust van Afrika de naam ba naan van de bevolking daar hebben overgenomen en in Europa verspreid. Alhoewel het vaststaat dat de be kende wereldreiziger en schrijver Pigaffetti die in de Molukken is ge weest 1500), de naam pisang daar met eigen oren heeft gehoord en aldus heeft melding gemaakt van de pisang Ambon, moet het dus nog 200 jaar duren voordat de naam banaan voor goed in Europa en elders is ingebur gerd. Vermeldenswaard is tenslotte dat in de oudheid de banaan al be kend was onder de vreemde naam van "MUZ" (van Musa) en dat in heilige geschriften, de Koran bijvoorbeeld, de banaan wordt vermeld als "de vrucht van het paradijs." Merkwaardig genoeg bleef het bekend zijn met de banaan toen beperkt tot die gebieden van de oudheid zoals Perzië, Egypte, Arabië en mogelijk Turkije en Grieken land. De aanvoer kwam van India per zeilboot; of deze pisangsoort de pi sang Ambon is blijft een open vraag. J. SCHLECHTER - U.S.A. Noot: Botanisch gezien is de bananen- familie een vertakking van de z.g. Monocotyledons, waartoe de palm boom, de orchidee, de lelie en andere grassoorten behoren. Vraagt U mij echter niet, dit even uit te leggen I 11

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1983 | | pagina 11