poirrié
"HERSTEL IN EIGEN WAARDE"
KIMM Indische spekkoek
Guesthouse "Belruvya"
Soto Babat in Nigeria
(Vervolg: "De tempels bij Prambanan")
beginnen. Kort voor de oorlog was het
herstel van de aan Sjiwa gewijde
hoofdtempel tot boven de kroonlijst
van de cella gevorderd. De deelne
mers aan het Java-congres van 1941
konden zich hiervan overtuigen door
zich op de geweldige stelling, die
rondom de hoofdtempel was verrezen,
te wagen.
Tijdens de Japanse bezetting ging de
restauratie, ook nadat het Europese
personeel achter de kawat zat, dankzij
de Javaanse opzichters gewoon rustig
door, al ging het soms door de slechte
economische omstandigheden op den
duur wat trager. Tijdens het eerste
jaar van de Republiek kwam het werk
zelfs geheel tot stilstand.
Zo naderde men de spits van de
hoofdtempel. Op 27 januari 1952 werd
het feit gevierd, dat even te voren op
een hoogte van 47 meter de topsteen
geplaatst was. Inmiddels was juist door
die alles in de omgeving overtreffen
de hoogte, de tempel de prooi van het
Stort f 21,— op giro 158225 en
U ontvangt een spekkoek van
ca. 500 gram, in speciale ver
pakking, franco thuis.
"KIMM", Joh. Verhulststraat 98,
Amsterdam-Z. Tel. 020-72 84 61
Jl. Cempaka Putih Tengah 1/19, tel.
415283, Jakarta Pusat.
8 Double rooms, kamers incl. ontbijt
en kl. was. Lunch en diner op best.,
Ned. gespr., verv. aanw., ligging in
centr. Alle kamers voorz. v. air con
ditioning, pass. worden gr. afgeh. van
Halim Airport. Nadere inf. ei. foto's
te bez. bij Moesson. Voor verdere
inl. ASFALEA Vliegreizen. Telefoon
020-22 43 62, 22 32 50 en 23 95 48.
"Hij schijnt nog steeds het Zuid-Oost-Azia
tisch record op de halve mijl-krabbengang
op zijn naam te hebben".
20
hemelvuur geworden, echter zonder
dat ernstige schade werd aangericht.
Daarom werd evenwel een vijftoppige
bliksemafleider geplaatst.
Op 20 december 1953 had de plech
tige wijdingsplechtigheid plaats, in
tegenwoordigheid van de president
der Republiek Indonesia, ir. Soekarno.
Enige Balische pedanda's (priesters)
waren hierbij ontboden, ten einde hun
diensten te verrichten en aan het
schouwspel meer waardigheid te ver
lenen.
Nadat eenmaal de geweldige steiger,
die het heiligdom als een bos van
balken en planken reeds zó lang had
omringd, dat hij het door rotting begon
op te geven, was weggebroken, kwa
men de edele vormen van het eeuwen
oude kunstwerk schitterend tot uiting.
Men mag nooit vergeten, dat dit glo
rieuze herstel slechts mogelijk was ge
worden door de nauwe samenwerking
tussen Nederlanders en Javanen.
Behalve de twee hoftempeltjes en de
grote hoofdtempel is men ook begon
nen de gedeeltelijke restauratie der
224 kleine zijtempeltjes, die in vier rijen
het binnenste plein omringen. Hiervan
zijn er nu twee helemaal herbouwd.
Ook aan het herstel van de Wisjnoe
en Brahmatempels wordt gewekt, ter
wijl ook de poorten van de binnenste
ringmuur op reconstructie wachten.
Ons nageslacht zal, naar wij hopen,
eens getuige zijn van de wederopstan
ding van een groots tempelgeheel, dat
op toeristisch gebied voor zeker de
Borobudur een zware concurrentie zal
aandoen. En wat staat er al niet meer
in Prambanans omgeving op restaura
tie te wachten.
Wie wat meer wil weten over de ont
dekking, restauratie en wederopbouw
der prachtige Javaanse tempels, leze
het boeiende, rijk geïllustreerde boek
van het laatste hoofd der Ned.-Indische
Oudheidkundige Dienst, in wie velen
de ex-directeur van het Arnhems Open
luchtmuseum zullen herkennen: prof.
dr. A. J. Bernet Kempers, Herstel in
eigen waarde. Monumentenzorg in
Indonesië.
door A. J. Bernet Kempers
Een fraaie uitgave over Monumentenzorg in Indonesië. Prachtig geïllus
treerd, veel historische gegevens naast interessante informatie over
de tempels op Java en hun restauratie.
Een werk dat in iedere Indische bibliotheek hoort.
Prijs f 32,50, porto f 5,25 BOEKHANDEL MOESSON
Reeds bij het begin van mijn aankomst in Nigeria was ik reuze benieuwd naar
het lokale eten. Vooral als je reeds kennis hebt gemaakt met hun afstammelin
gen in Suriname en op Curapao, de Ned. Antillen. Dan ben je ook benieuwd
naar hun verwantschap, zelfs in hun eten. Gelukkige omstandigheid hierbij is
de aanwezigheid van een restaurant in het Shell-gebouw Freeman House,
waar we de lunch kunnen gebruiken. Daar heb je keuze tussen Nigerian en
Continental food. Dit laatste inhoudende Europees eten met inclusief een India's
gerecht. Altijd voorafgegaan door soep met dure frans/italiaans klinkende namen.
Het Nigeriaans eten bestaat uit een
koolhydraten bevattend deel, nl. rijst,
yam (lijkt op teles), en cassave in ver
schillende vormen. Zoals yam: gekookt
of gebakken en ook in de gekookte
meelvorm als Amala. Cassave in de
gekookte meelvorm als Gari en mais
eveneens in deze vorm als Semovita.
Rijst gekookt of als fried rice, 'nasi
goreng'. De groenten worden altijd fijn
gehakt en gekookt, soms gemengd met
gemalen meloenzaad van de waloh.
Dan het vlees altijd bereid als 'stew',
met hoofdbestanddelen: palmolie, ge
malen lombok en tomatenpuree, dus
rood van de bestanddelen. Naast vis
wordt geiten en rundvlees gebruikt.
Dan ook de organen als: long (paru),
lever (ati), milt (limpa), nieren (ginjel),
en pens (babat).
Cow-leg is zeer geliefd, vooral het
kniegewricht compleet met huid I het
lijkt wel kikil. Ook de snoet (cingur)
en oren worden verwerkt en gegeten.
Als suggestie heb ik de Nigeriaanse
soep op de lijst gezet en nu komt de
Nigerian Pepper Soup ook regelmatig
tussen de andere soepen voor.
Wat heerlijk, Babat is hier verkrijg
baar, vers en/of bevroren. En ook niet
zo schoonwit. De smaak van echte
babat zit er nog aan, als U begrijpt wat
ik bedoel. Met de kant en klare bumbu
uit Indonesië is het verder gemakkelijk
een pan heerlijke soto babat te berei
den. Nog wat gefruite uien erin, krupuk
udang erbij en sambel kecap.
Padmore, mijn steward uit Ghana,
vindt dit heerlijk en na zijn reactie
heb ik op een dag de dag-en-nacht-
guard uitgenodigd om soto babat te
eten. Ze vonden het heerlijk en het
gebaar fijn. Met een Nigeriaanse foto
graaf, die op bezoek kwam, hebben
we samen soto babat geluncht. Ook
hij kon de smaak ervan waarderen. En
zo zal ik mettertijd nog meer Nigeria-
nen laten genieten van onze soto ba
bat onder de naam van "Indonesian
Shaki Soup".
Tot de volgende keer.
BEN DE LANG, Lagos