ZO MAKEN WIJ TAHOE
HET VOORMALIGE BATAVIA
Uw reisburo voor individuele reizen naar en door Indonesië
fc'd/IfcY
Tahoe is gestremde melk van sojabonen. Het enige probleem om thuis zelf tahoe
te maken, zou kunnen zijn, het persen van die melk uit de vóórgeweekte bonen.
Dat kan met een ouderwetse handvleesmolen. En dan bedoel ik met "ouderwets"
zo één met drie verschillende zeefjes. Fijn, fijner, fijnst. Of ze er nog zijn weet
ik niet. Ik heb ze alleen nog maar met één zeef gezien en die is te grof. Heeft U
echter een electrische huishoudmachine, dan is het een fluitje van een cent. Ik
maal de bonen in de mengbeker van mijn mixer (Braun).
De bereidingsyvijze is als volgt:
het natuurlijk welbekend. Een bandje
van jonge jongens zorgde voor leven
de muziek. In mijn slaapkamer werd
stilletjes gedanst. Ja, stilletjes want
onder de regering van Soekarno mocht
niet gedanst worden en buiten stonden
jongelui op wacht om ons te waar
schuwen als er controle kwam, maar
gelukkig liet men ons met rust.
Om twee uur 's nachts gingen de
meeste buitenlandse gasten en ook
onze eigen Indonesische naar huis. En
zoals het in Sangirese kringen toeging
was het feest hiermee nog niet afge
lopen De bridgekaarten werden opge
pakt. Het bruidspaar ging naar bed en
ik natuurlijk ook.
Het was acht uur toen ik wakker werd,
ik hoorde de vogeltjes fluiten en mijn
maag kraaide. Ik stommelde naar bui
ten om wat te gaan eten. Daar zaten
notabene de Sangirese ooms nog en
thousiast te bridgen. Mijn man ook,
arme ziel. Hij moest wel. Nou ik niet.
Een week later ging het bruidspaar
naar Solo waar het huwelijk op z'n
Javaans gevierd werd. Rock's ouders
konden niet naar Balikpapan over
komen, omdat zijn vader ernstig ziek
was (hij stierf het jaar daarop in maart).
Zoals op de foto te zien is, was mijn
dochter wel als Javaanse bruid ge
kleed, maar Rock vertikte het zijn
dracht te gebruiken. Hij was het door
zijn beroep en het moderne leven in
Jakarta en het buitenland al helemaal
ontwend. Jammer eigenlijk. De R. die
voor zijn naam staat en raden betekent,
veranderde hij in "Rock" en zo bleef
het ook. Alleen Férie en zijn Javaanse
kennissen zeggen nog steeds "Mas".
HILDA
250 gram gele sojabonen goed wassen
en minstens 18 uur weken in ruim wa
ter. Dat water een paar keer verversen.
Door het weken verliezen de bonen
de iets bittere smaak. Daarna worden
ze nog 's een paar keer goed nage
spoeld. Meet af ongeveer anderhalve
liter water, daar gaat u mee werken.
Hoe minder water er gebruikt wordt,
hoe zwaarder de melk zal zijn. Maar
de praktijk heeft mij geleerd, dat ik die
anderhalve liter toch wel nodig heb.
Plaats een vergiet met platte bodem
in een pan en leg er een vierkante lap
kaasdoek in van 60 x 60.
De bonen doet u in de mengbeker; bij
gedeelten. Voeg er zoveel water aan
toe dat u draaien kunt. Hoe meer wa
ter, hoe makkelijker, maar we moeten
er zuinig mee omgaan.
De verkregen brei doet u over op de
lap in het vergiet, dikke melk druipt in
de pan. Zijn alle bonen gemalen dan
heeft u zowat de helft van het water
gebruikt.
Nu wordt de doek bij elkaar getrokken
en de melk er dóór heen geperst.
Draaien maar en flink knijpen, zoveel
mogelijk melk er uit. De ampas, dat is
wat in de doek achterblijft, maalt u nog
een keer en daarvoor is het overge
bleven water nodig. Op deze manier
wordt van 250 gram bonen ongeveer
anderhalve liter dikke romige melk
verkregen.
De ampas gooit u weg. Dat lusten al
leen varkens en die zult u op de flat
wel niet hebben.
Nu wordt de melk gekookt in een pan
met een dikke bodem. Ze kookt gauw
aan. Blijf dus roeren terwijl de melk
op staat. Ze schuimt al net als gewone
koemelk en kookt ook gauw over. Blij
ven roeren dus en zodra ze begint te
koken, het vuur temperen. Even nog
door laten koken en dan van het vuur
om af te koelen. (Af en toe roeren tegen
de vellen). Spoel de kaasdoek lap goed
af en leg hem opnieuw in het vergiet.
Voor het stremmen kan gewone tafel-
azijn gebruikt worden, maar ik vind
citroensap lekkerder.
Doe vier lepels in een kannetje, dat is
makkelijker om het geleidelijk, al roe
rend, langzaam door de zo goed als
afgekoelde melk te gieten, ('t Mag nog
iets lauw zijn.) Ja, dan laat u de boel
maar een drie, vier uur staan. Het
vocht gaat zich afscheiden, een deeg
achtige massa ligt op de bodem van de
kom. Giet dat vocht voorzichtig af en
breng de dikke massa over op de doek
in het vergiet, om helemaal uit te lek
ken. Als het al wat stijver is geworden
vouwt u de doek over elkaar tot er
een pakje is gevormd. Nog prettiger
vind ik het om er kleine pakjes van te
maken in kleine doekjes. Van 250 gram
bonen krijg ik zes tahoe'tjes 10 x 10 x
2V2 cm. Die stapel ik op elkaar in twee
lagen, een plankje er op en daar iets
zwaars op doen. Om er al het vocht
zo goed mogelijk uit te persen.
Die kleine tahoe'tjes zijn zo makkelijk
om in hun geheel te bakken. Eerst
even in een prutje van zout en knof
look wentelen, bakken in frituur. "Hmm
mah njaman'ahzeggen de
Madoerezen.
HARRYET MARSMAN
Een Hollandse stedestichting in
de tropen Anno 1619
door Ir. H. A. Breuning b.i.
29,50, porto f 2,30
BOEKHANDEL MOESSON
«D liüJëa \m mmi bjh
LAAN VAN MEERDERVOORT 326A - 2563 AM DEN HAAG - HOLLAND
TEL. 070-633923* TELEX 32674 NIT NL
VOORDELIGE VLIEGREIZEN NAAR JAKARTA v.v1.890,
MULTI-TICKET met stopovermogelijkheden op JAVA-BALI en SUMATRA
BANGKOK en SINGAPORE): uw basis voor een rondreis 2.390,
Logies in heel Indonesië vanaf 35,per dag inclusief ontbijt.
10-daagse bustour Jakarta-Bali v.v. met logies in 1-klasse hotels, entreegelden: 1.206,
Week Bali logies/ontb. 240,idem Puncak/Malang 210,idem Yogya-centr. f 265,
3 dagen Bangkok 115,3 dagen Pattay Thailand 149,
3 dagen Singapore 222,4 dagen Hong Kong inclusief tours 390,
16