ZO MAKEN WIJ TAHOE HET VOORMALIGE BATAVIA Uw reisburo voor individuele reizen naar en door Indonesië fc'd/IfcY Tahoe is gestremde melk van sojabonen. Het enige probleem om thuis zelf tahoe te maken, zou kunnen zijn, het persen van die melk uit de vóórgeweekte bonen. Dat kan met een ouderwetse handvleesmolen. En dan bedoel ik met "ouderwets" zo één met drie verschillende zeefjes. Fijn, fijner, fijnst. Of ze er nog zijn weet ik niet. Ik heb ze alleen nog maar met één zeef gezien en die is te grof. Heeft U echter een electrische huishoudmachine, dan is het een fluitje van een cent. Ik maal de bonen in de mengbeker van mijn mixer (Braun). De bereidingsyvijze is als volgt: het natuurlijk welbekend. Een bandje van jonge jongens zorgde voor leven de muziek. In mijn slaapkamer werd stilletjes gedanst. Ja, stilletjes want onder de regering van Soekarno mocht niet gedanst worden en buiten stonden jongelui op wacht om ons te waar schuwen als er controle kwam, maar gelukkig liet men ons met rust. Om twee uur 's nachts gingen de meeste buitenlandse gasten en ook onze eigen Indonesische naar huis. En zoals het in Sangirese kringen toeging was het feest hiermee nog niet afge lopen De bridgekaarten werden opge pakt. Het bruidspaar ging naar bed en ik natuurlijk ook. Het was acht uur toen ik wakker werd, ik hoorde de vogeltjes fluiten en mijn maag kraaide. Ik stommelde naar bui ten om wat te gaan eten. Daar zaten notabene de Sangirese ooms nog en thousiast te bridgen. Mijn man ook, arme ziel. Hij moest wel. Nou ik niet. Een week later ging het bruidspaar naar Solo waar het huwelijk op z'n Javaans gevierd werd. Rock's ouders konden niet naar Balikpapan over komen, omdat zijn vader ernstig ziek was (hij stierf het jaar daarop in maart). Zoals op de foto te zien is, was mijn dochter wel als Javaanse bruid ge kleed, maar Rock vertikte het zijn dracht te gebruiken. Hij was het door zijn beroep en het moderne leven in Jakarta en het buitenland al helemaal ontwend. Jammer eigenlijk. De R. die voor zijn naam staat en raden betekent, veranderde hij in "Rock" en zo bleef het ook. Alleen Férie en zijn Javaanse kennissen zeggen nog steeds "Mas". HILDA 250 gram gele sojabonen goed wassen en minstens 18 uur weken in ruim wa ter. Dat water een paar keer verversen. Door het weken verliezen de bonen de iets bittere smaak. Daarna worden ze nog 's een paar keer goed nage spoeld. Meet af ongeveer anderhalve liter water, daar gaat u mee werken. Hoe minder water er gebruikt wordt, hoe zwaarder de melk zal zijn. Maar de praktijk heeft mij geleerd, dat ik die anderhalve liter toch wel nodig heb. Plaats een vergiet met platte bodem in een pan en leg er een vierkante lap kaasdoek in van 60 x 60. De bonen doet u in de mengbeker; bij gedeelten. Voeg er zoveel water aan toe dat u draaien kunt. Hoe meer wa ter, hoe makkelijker, maar we moeten er zuinig mee omgaan. De verkregen brei doet u over op de lap in het vergiet, dikke melk druipt in de pan. Zijn alle bonen gemalen dan heeft u zowat de helft van het water gebruikt. Nu wordt de doek bij elkaar getrokken en de melk er dóór heen geperst. Draaien maar en flink knijpen, zoveel mogelijk melk er uit. De ampas, dat is wat in de doek achterblijft, maalt u nog een keer en daarvoor is het overge bleven water nodig. Op deze manier wordt van 250 gram bonen ongeveer anderhalve liter dikke romige melk verkregen. De ampas gooit u weg. Dat lusten al leen varkens en die zult u op de flat wel niet hebben. Nu wordt de melk gekookt in een pan met een dikke bodem. Ze kookt gauw aan. Blijf dus roeren terwijl de melk op staat. Ze schuimt al net als gewone koemelk en kookt ook gauw over. Blij ven roeren dus en zodra ze begint te koken, het vuur temperen. Even nog door laten koken en dan van het vuur om af te koelen. (Af en toe roeren tegen de vellen). Spoel de kaasdoek lap goed af en leg hem opnieuw in het vergiet. Voor het stremmen kan gewone tafel- azijn gebruikt worden, maar ik vind citroensap lekkerder. Doe vier lepels in een kannetje, dat is makkelijker om het geleidelijk, al roe rend, langzaam door de zo goed als afgekoelde melk te gieten, ('t Mag nog iets lauw zijn.) Ja, dan laat u de boel maar een drie, vier uur staan. Het vocht gaat zich afscheiden, een deeg achtige massa ligt op de bodem van de kom. Giet dat vocht voorzichtig af en breng de dikke massa over op de doek in het vergiet, om helemaal uit te lek ken. Als het al wat stijver is geworden vouwt u de doek over elkaar tot er een pakje is gevormd. Nog prettiger vind ik het om er kleine pakjes van te maken in kleine doekjes. Van 250 gram bonen krijg ik zes tahoe'tjes 10 x 10 x 2V2 cm. Die stapel ik op elkaar in twee lagen, een plankje er op en daar iets zwaars op doen. Om er al het vocht zo goed mogelijk uit te persen. Die kleine tahoe'tjes zijn zo makkelijk om in hun geheel te bakken. Eerst even in een prutje van zout en knof look wentelen, bakken in frituur. "Hmm mah njaman'ahzeggen de Madoerezen. HARRYET MARSMAN Een Hollandse stedestichting in de tropen Anno 1619 door Ir. H. A. Breuning b.i. 29,50, porto f 2,30 BOEKHANDEL MOESSON «D liüJëa \m mmi bjh LAAN VAN MEERDERVOORT 326A - 2563 AM DEN HAAG - HOLLAND TEL. 070-633923* TELEX 32674 NIT NL VOORDELIGE VLIEGREIZEN NAAR JAKARTA v.v1.890, MULTI-TICKET met stopovermogelijkheden op JAVA-BALI en SUMATRA BANGKOK en SINGAPORE): uw basis voor een rondreis 2.390, Logies in heel Indonesië vanaf 35,per dag inclusief ontbijt. 10-daagse bustour Jakarta-Bali v.v. met logies in 1-klasse hotels, entreegelden: 1.206, Week Bali logies/ontb. 240,idem Puncak/Malang 210,idem Yogya-centr. f 265, 3 dagen Bangkok 115,3 dagen Pattay Thailand 149, 3 dagen Singapore 222,4 dagen Hong Kong inclusief tours 390, 16

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1984 | | pagina 16