IS MOESSON DUUR REACTIES OP DE PISAN6VOORPLAAT KENNISMAKINGS-ABONNEMENT MET SCHIL EN AL In het bersiap-kamp kon mijn zoontje van 4 jaar heel af en toe aan een banaan komen. Die at hij héél zuinig met kleine hapjes op. De schil gooide hij nooit weg. Hij ging op zoek naar een smeulend houtskoolvuurtje en na het roosteren at hij de schil, nogmaals genietend, op. Ook nu gooi ik de schil nooit weg, maar gebruik 'm in kleine stukjes gesneden als mest voor mijn rozen. Ze bloeien er prachtig door. Zó hoeven we van de pisang niets weg te gooien L. GERRITSEN-HOFMEISTER ZONDER PISANG Bovenstaand verhaaltje doet me iets herinneren dat mijn vader me vertelde en wat precies het tegenovergestelde was van "met schil en al". Als kleine jongen zat hij eens in de trein naast een Chinese vrouw die naast zich op de bank een prachtige sisir pisang radja had liggen. Mijn vader rammelde van de hongeren hoopte vurig dat de vrouw hem, als ze een pisang zou nemen, hem er ook een zou geven. Ja hoor, een poosje later nam ze de sisir op schoot en brak er een mooie dikke pisang van af. Zorgvuldig schilde ze die helemaal, nam de vrucht uit de schil en gooide die het raam uit! Toen vouwde ze de schillen open, haalde een lepeltje uit haar tas en begon de binnenzijde van de schillen daarmee af te schrapen tot ze een flinter dun vliesje overhield. Dat deed ze met de volgende pisang ook, die prachtige gele vrucht floep! het raam uit en de schillen at ze praktisch op! Mijn vader kon bij de derde pisang zijn bescheidenheid (pas op hoor, nóóit vragen was hem immers ge leerd?) op zij zetten en vroeg of hij de pisang mocht hebben die ze op het punt stond de trein uit te keilen. Ze gaf hem die. Jammer genoeg scheen ze na 3 leeggeschraapte schillen genoeg te hebben en piekerde er niet over het jongetje naast haar een hele pisang aan te bieden. Rare mensen zijn ertoch op de wereld! L.D. PISANG ALS COMPOTE "Weet je dat ik pisang graag als com pote eet. Ik snijd ze met de schil in schijven en zet ze met wat water op. De schil gaat vanzelf loszitten en die verwijder ik. De pisang eet ik als compote bij mijn aardappels met kip of vlees." Mevr. J. NOLEN DE LEKKERSTE PISANG Bij het zien van de voorpagina van onze Moesson komen bij mij de herin neringen weer te boven aan die be kende pisangs: pisang tandoek of soms genoemd agoeng, pisang kepok of baji, pisang radja, pisang idjo of Ambon. Tijdens mijn werkzaamheden, na de 1 e politionele actie (1 948) als depot beheerder bij de N.I.P.B. (voorloper van de B.P.M.H.Z.N.) te Loemadjang. Daar ik vaak naar diverse plaatsen zoals Pasirian, S.f. Djatiroto, Pradje- kan, papierfabriek Letjes, Klakah, om de petroleum-agenten (meestal Chi nezen) moest, kreeg ik vaak als oleh- oleh diverse vruchten, want elk weekend ging ik naar huis (Soerabaia) om de komende maandag verslag uit te brengen op ons kantoor Djl. Niaga. Sjouwend met krandjangs vol rijpe pisang tandoek (bekend uit omstreken van Letjes), avocaten van Klakah, papaja's, rood van binnen uit eigen depot, per trein naar Soerabaia. Ge lukkig bij aankomst op station Goebeng stond een BPM auto op mij te wachen. Thuis gekomen: geen pardon, mijn vrouw en onze trouwe kokki maakten van die pisangs gedeeltelijk limpang- limpoeng, deels gewoon gereboesd voor het middag-thee uurtje of koffie- toebroek, gezellig met het gezin ervan genoten! Als ik er weer aan denk, adoeh seg ngiler ja! Hier in Holland kun je ze ook krijgen bij diverse tro pische winkels, maar niet zo groot, soms te jong geplukt, zodat ze nogal "kelet" van smaak zijn! Bij ons toen in Soerabaia had ik in de tuin opzij van ons huis drie soorten pisangs geplant: pisang radja, pisang soesoe, pisang kepok, ook ketella pohon, voor kolak. De pisang kepokboom kan wel vier meter hoog worden en vele toendoens dragen. Rijp werd de pisang kepok door mijn vrouw voor onze 6 maanden oude baby als extra voeding gebruikt. De banaan werd geplet met een vork, een paar druppels djeroek manis (Malang) toegevoegd en zo "gedoe- langd". Pisang soesoe en radja, als ze begon nen rijp te worden, werden ze door onze tuinman gebrondjong met een jute rijstzak, zodat de tjodots of andere vogels (koetilang b.v.) niet eraan konden komen! De lekkerste pisang radja, die je met een stukje kaas at, komt uit Madoera. Als onze Madoerese mandoer om de twee weken huiswaarts (Bankalan) keerde, nam hij vaak wat voor mij mee. En salaks Ach, je kan er aan denken, die voorbije tijd p DUB0|S doelang - voeren brondjong =- omwikkelen kelet wrang Natuurlijk is Moesson duur, duurder dan vele andere Nederlandse week- of maandbladen. Maar het heeft een ontzettend groot verspreidingsgebied (de gehele wereld) een uitgesproken karakter en inhoud een eigen inzicht en mening en een hechte vriendenband tussen de lezers onderling En maar één wens: dat er meer abonnnees waren, want met meer (betalende) lezers zou Moesson niet zo duur hoeven te zijn. Maak kennis met Moesson en ontdek zelf dat het blad zijn prijs meer dan waard is. Ontdek oude bekenden, maak nieuwe vrienden en blijf op de hoogte van wat er gaande is in de Indische wereld. Moesson is reëel en eerlijk t.a.v. tempo doeloe en nu. Profiteer (laat uw vrienden, kennissen profiteren) van dit van f 12,50 voor 3 maanden. 6 nummers w.o. het dubbele Kerstnummer straks! De kennismakingsprijs betaalt u als u zich vóór 1 5 december 1 986 opgeeft als abonnee. De 3 maan den kunnen dus op elk tijdstip tot die datum ingaan. U kunt bijwijze van spreken op 14 decem ber een abonnement opgeven als Kerstcadeau en hij/zij krijgt Moesson t/m maart 1987 in de bus. I Noteer voor drie maanden m.i.v. (datum) Naam Straat Postcode/Plaats Dit is een geschenkabonnement van: Naam Straat Postcode/Plaats (doorhalen indien niet van toepassing) Handtekening 5

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1986 | | pagina 5