Intrigerend, geheimzinnig, nostalgisch. Bepaal zelf welke plaatsen u wilt bezoeken en hoelang u wilt blijven. Wij verzorgen üw reis, zoals dat wilt. Aurora is deelnemer aan de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Natuurlijk kunt u met Aurora ook naar andere bestemmingen zoals: Japan Sri Lanka Maleisië «Taiwan Nieuw-Zeeland Thailand Singapore V.S. van Amerika Australië Brazilië Canada Europese bestemmingen Hawaii Filippijnen Hong Kong Bel voor boekingen: Aurora Travel Service B.V. Clauskindereweg 28 - 29, 1069 HN Amsterdam-Osdorp Telefoon 020 - 199377/199396 Kantooruren: ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00 uur, zaterdag tot 12.00 uur. TRAVEL SERVICE B.V. waartussen de eindeloze kaarsrechte snelweg ons hypnotisch in slaap dreigt te suffen. Dit monotone aspect van Amerika viel ons dus toen al op, 't bevreemdde ons wel een beetje, maar we stonden er niet lang bij stil. Ons hoofd tolde van de waterval van nieuwe indrukken en 't toch nog moeizaam aanpassen aan onbekende gewoonten en 't spreken van een vreemde taal. Ondanks de harde stoelen vielen we één voor één in slaap. De volgende ochtend besloten m'n man en ik onze benen te strekken en de tijd te doden door naar de eet- wagon te gaan. De kelner bracht ons naar een leeg tafeltje voor twee aan het raam (we hadden dit van te voren moeten bespreken) en gaf ons een menu. Dat was voor 't eerst dat we geconfronteerd werden met een Amerikaans menu met Amerikaanse gerechten en Amerikaanse prijzen. Dat vonden we echt opwindend - ons avontuur was inderdaad begonnen. We bestudeerden de lijst, grinnikend om zulke aanbiedingen als "A stack of griddle cakes smothered in butter, accompanied by 4 sausage links or a rasher of bacon, with a pitcher of maple syrup. Nu weten we dat Amerikanen graag alles smotheren (lett. smoren, verstik ken) wat opgediend wordt. Er wordt nergens een sausje bij gegeven en iets wordt niet met een net lepeltje jus overgoten, neeee, x of y is smothered (lees verdronken) in gravy (jus), syrup (pannekoekenstroop), en wat dies meer zij - 't moet zwemmen, tenminste op papier. Ik vroeg zachtjes, discreet aanwijzend, aan Kep, "Weet jij wat griddle cakes zijn? Als dat echte cakes zijn (ik dacht aan colombijntjes), hoe kun je daar nu een stapel van eten? Als ontbijt?! En wat een walgelijke combinatie hè: cake met saucijs en stroop! Hoe krijg je dat allemaal op, een stapel van deze griddle cakes en vier saucijsjes toe (ik dacht aan de warme worstjes die je toen in de Wagenstraat in Den Haag kon kopen, 1 daarvan was plenty) Nu weet ik dat dit betekent: 4 of 6 (Amerikaanse) pannekoeken overgoten met gesmolten boter, opgediend met 4 vingerdunne en -lange naakte sau cijsjes gekruid met salie en tijm, of 6 (a rasher) plakjes spek gebakken naar keuze, en een kannetje metmaplesyrup (Mee'pel sirrupp, ingedikt sap van de esdoorn, fijn van smaak en een delica tesse) - een typisch en populair ontbijt hier. Maar men moet voorzichtig zijn met deze pannekoeken te bestellen. Wij kijken eerst even rond om te zien hoe groot de pannekoeken zijn. Ze variëren tussen silverdollar (rijksdaalder) en large (zo groot als een plat bord); meestal zijn ze zo groot als een thee schotel. Daarnaast krijg je altijd ook nog 4-6 halve sneetjes verse toast met boter en jam. Amerikanen vinden hongerlijden ontzettend. Tijdens onze introductie tot Ameri kaanse menu's was m'n man niet veel tot hulp. Hij haalde z'n schouders op. Hij wist er evenveel van als ik. Ons gevoel voor avontuur begaf het en we bestelden, een beetje teleurgesteld in onszelf, braafjes een ham sandwich. Zelfs dit mundaan ontbijt was nog een verrassing, want 't bestond uit twee dikke sneden wit brood waartussen twee halve-centimeter-dikke plakken roze gebakken ham (geen flinterdunne sneetjes, daar gelooft men hier niet in), iets overwoekert met knapperige blaadjes sla. Wij keken eerst bevreemd naar ons bord met deze berg, toen naar de plechtige kelner, en toen naar elkaar. Kep vroeg voorzichtig: "We ordered a ham sandwich?" De kellner zei beleefd: "Right, sir. Is anything wrong, sir?" Allebei tegelijk verzekerden we hem: "Oh, no! Thank you." De ham sandwich smaakte best lekker en we konden de lunch overslaan. Terwijl we onze tanden zetten in onze boterham, keek ik natuurlijk rond om te zien wat de Amerikanen om ons heen aten. Ik hield midden in een hap op en wees Kep met m'n ogen op een stel dat smakelijk zat te nosjen van een handhoge stapel kussenzachte romig- gele omeletten, elk zeker2 cm dik. Tot mijn verbazing overgoten ze deze omeletten met stroop tot ze er van dropen en er tussendoor namen ze nog hapjes van dunne bruine dingetjes. Toen wist ik zeker dat we in een vreemd land waren aangeland: omelet ten met stroop! Wel, de ham sandwich smaakte in eik geval goed. Amerikanen daarentegen vinden 't Hollandse eten vaak ongewoon. Patates frites met mayonaise bijvoor beeld, is yukk! (bah); hier eet men french fries (frites) met tomato catsup. Tom Hoge, een bekend schrijver van reisartikelen, schreef onlangs dat Hollanders de vreemde gewoonte hadden sneetjes brood belegd met ham, kaas, of vlees te eten als ontbijt. En, griezel-griezel, chocoladevlokken (lees verder volgende pagina) 7

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1987 | | pagina 7