HONGER DAN IS ER KI@NI© Weet je waar je de lekkerste gimbal kunt eten?" vroeg een goede kennis eens aan me. Ik wist niet (of niet meer) wat gimbal was en dus ook niet waar ik die kon eten. Hij bracht me naar het Indisch-Chinese restaurant Hong" aan de Beeklaan 269 en dat was mijn kennismaking met een van de beste Indische eethuizen in Den Haag. En met het verrukkelijke tahoe- gerecht gimbal: krokant gebakken nestjes taugé met stukjes tahoe en gebakken garnaal en ketjap saus. Typisch Semarangs, lekkerder dan de bekende tahoe Pong (vind ik), die "Hong" niet maakt, omdat er de goede tahoe niet voor te krijgen is. Wat is nu het verschil tussen een Chinees-Indisch restaurant en een Indisch-Chinees restaurant. Chine se restaurants maken meestal een slechte rijsttafel, niet goed genoeg voor de Indische smaak tenminste. Hong maakt uitmuntende Indische gerechten en ook goede Chinese schotels, al kom je toch in de eerste plaats voor de petjel, de saté, de tahoe en die vele gerechten die bij de rijsttafel horen. Van wie is dit restaurant dat eigen lijk een beetje verloren staat aan het eind van de Beeklaan, bijna op de hoek van de Weimarstraat? Tonny (38) en Nelly (37) Pieterse runnen het met z'n beiden. Vertel me nooit meer dat goede koks dik zijn, want dit is het slankste echtpaar dat ik ken dat zo lekker kan koken! Maar daar zal keihard werken wel debet aan zijn. Naast het restaurant ook nog een ketjap-fabriekje, geen grote produktie, maar wel een vaste klantenkring die de fijne tafelketjap "tjap Kidang" afneemt. Tonny Pieterse's moeder was een Chinese. Ze trouwde met een Nederlands militair Pieterse en ze had in Semarang een bedrijfje dat Claudia en Frank met vader en moeder Pieterse in de keuken. Geen handenbindertjes meer, ze blijven over op school, dus dat betekent niet 4 maal heen en weer voor Tonny. Er is altijd nog wel tijd om zich even met de kinderen te bemoeien. Om 10 uur 's avonds pas, kinderen allang naar bed, de zaak beneden aan kant, zijn Tonny en Nelly vrij. Indische koekjes en gebak leverde. Weet u nog die onvergetelijke koekjesverkoopsters met hun volle tenongs, die werden bevoorraad door Chinese dames die ongeëve naard waren (en zijn) in het maken van lekkernijen. Mevr. Pieterse-Njo leerde het van haar moeder en Tonny weer van de zijne. "Ik herin nerde me dat ik onder het huiswerk maken op de spekkoek moest letten. Om de zoveel tijd weer een wit of bruin laagje op-gieten". Irr 1956 verhuisde de familie Pie terse van Tawang Gedangan naar Jakarta. Daar kreeg de toen 11 -jarige Tonny, Nelly Pahasi als buurmeisje. Vele jaren later, in Nederland, via een hernieuwde kennismaking op de Pasar Malam, trouwden ze met elkaar. Nelly was medisch analiste, Tonny zat "in de bouw", constructeur. Moeder Pieterse was hier weerbegonnen met haarkoek- jes bedrijf, leverde o.a. veel aan haar pasar malams. Later werd het res taurant "Hong" aan de Beeklaan. Waarom de naam Hong? Hong Seng was de fa milienaam en omdat niemand van de familie op een betere naam kon komen (men wilde geen afgezaagde Indo nesische naam) werd (voorlopig) "Hong" ge kozen. En met die naam kwam eigenlijk de mis leiding, want wie zoekt nu een Indisch eethuis achter zo'n Chinese naam? Mevrouw Pieterse over lijdt in 1981een zwaar verlies. Na familieberaad besluiten Tonny en Nelly de zaak draaiende te houden. Samen, meer personeel betekent on betaalbare sociale las ten, dat kan nu nog niet. Dus keihard werken, alles doen ze zelf. Af en toe wat keukenhulp op drukke dagen. Vaste steunpilaar voor de be diening en het oeroesen van restaurantzaken is Harry van Kempen. Vlot te prater, Indisch harte lijk en kan uitstekend

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1987 | | pagina 16