Luchtige appelcake TOKO IBOE TOKO MURAH Boterhammetjeslunch en andere ongenoegens Bali Indonesisch Restaurant I i Tel.: 038-53 32 72 I Om een heerlijke, luchtige cake te krijgen inplaats van een zware I appeltaart, zal ik deze variatie geven. I De volgende ingrediënten zijn nodig: 200 gram suiker, 250 gram gewone I cakemeel, 2 rauwe eieren, 1 kopje melk, 2 zakjes vanillesuiker, 200 gram boter, 1 Vi zakje gedroogde appeltjes (om zeker te zijn van dezelfde smaak en kwaliteit) en een snufje zout. De gedroogde appeltjes met koud water opzetten. Zodra het water kookt 1 alle appeltjes even goed onderdompelen en in een vergiet wegzetten tot ze in de deegvorm moeten. I Klop de zachte boter met een mixer tot een soepele massa, voeg daar de rauwe eieren en de suiker bij, samen met een scheutje melk. Voeg dit I tijdens het mixen steeds bij kleine beetjes bij om bij het toevoegen van het meel het deeg smeuiig te houden. Terwijl men met de mixer bezig blijft voegt men er schepje bij schepje het meel aan toe, zodat dit niet in de I rondte vliegt. De beboterde vorm wordt met bloem bestrooid. Iets meer dan de helft van 1 het deeg (als de mixer even op de top van het deeg wordt gehouden en er lange luchtblazen tevoorschijn komen, is het deeg klaar) wordt gelijkmatig in de vorm verdeeld. De appeltjes worden nu zo dicht mogelijk naast elkaar in dat deeg gedrukt en verder bedekt met het resterende deeg. De vorm in de voorverwarmde oven doen. Laat de oven de eerste 5 minuten op zijn hoogste stand staan en daarna 40 minuten op de middelste stand houden. I Is de cake nog niet gaar dan nog hooguit 10 minuten verder laten bakken. I Snijd de cake pas aan als die goed is afgekoeld. H U GIE SAMBEL GORENG HARING 4 zoute haringen - 2 eetlepels sjalotten (fijngesneden) - 2 a 3 tenen knoflook - I a 2 lomboks - schijfje kentjoer - stukje trassi - suiker naar smaak - asemwater. Wrijf uien en knoflook fijn met de andere ingrediënten, behalve het asemwater. Ontdoe de haringen van graten en vinnen, spoel ze af met koud water en snijd ze in kleine mootjes. Warm I eetlepel olie in een wadjan en fruit daarin de boemboe, voeg er de haring bij en laat alles onder voortdurend omscheppen (net als met seroendeng) garing (droog) worden. Dan pas de asem erbij doen. Blijf roeren op vooral klein vuur totdat de sambel goreng eruit ziet als seroendeng. Lever eerst geen zout toevoegen. Indien nodig later naar smaak wat zout op de sambal strooien. Lekker bij lontong, nasi koening of gewoon bij de rijsttafel. LIES KRUISDIJK-BOON "Niet ouwehoeren, simpel doen. Tassie pakken, sneetje brood erin en dan op stap." Zo stond het op 5 maart in het katern Mens en Bedrijf van NRC/Han- delsblad. De kwieke kleine onder nemer en zijn eetgewoonte werden ermee getypeerd, al ging het artikel over de exportfilosofie van een fabri kant van drinkwatersystemen. Eten in Nederland: in doorsnee een waar on genoegen. Ik maak me sterk dat het Petit Restaurant, het pannekoekenhuis, de koffietafel - wat een woord - de boterhammetjeslunch - een grote, in middels failliete ondernemer vertelde me eens trots dat hij altijd graag een boterhammetjeslunch had toen hij me deelgenoot maakte van zijn verwerpe lijke gewoonte - het salamandertje (brood met roggebrood), het broodje van Kootje, kadetje van Jetje, punt broodje doorweekt met haring en ga zo maar door, hun tegenhanger niet hebben in landen met beschaafd eten. Ik noem als voorbeelden Frankrijk, Spanje, Italië - wilt u uw terugvlucht niet vóór 16 uur boeken, want eten is een belangrijke aangelegenheid in Italië, faxte een Italiaanse collega me - of Indonesië. Hoewel ik al sinds 1946 hier woon, haat ik de doorsnee Nederlandse eet gewoonten. Het was pummelig eten direkt na de oorlog en het is het nog steeds. Alleen de kwaliteit van veel produkten, en met name van de groen ten, is er door de overbemesting, overbespuiting, overkwekerij en wat weet ik voor andere overdoenerij, steeds verder op achteruitgegaan. Eindelijk hebben ook de Nederlandse topkoks het ontdekt, ruim vijftien jaar nadat al in het begin van de jaren zeventig lieden als Sietz Leeflang met zijn Kleine Aarde aan de bel trokken en lieten zien hoe eten werkelijk kan smaken. Met hun Stichting Eurotoques trekken de totok-topkoks nu ten strijde tegen de verslechtering van de ingre diënten. Eindelijk, want in Nederland bleef men doof voor Leeflangs ver manende woorden en ging men door met het kweken van ronde naar rubber smakende ballen die voor tomaat moeten doorgaan (een groenteboer in Berlijn: ik verkoop die rotzooi niet), van spruitjes die geen smaak meer hebben, van voze radijsjes, wan- smakende bietjes (ik heb het verschil met de Zwitserse/Italiaanse pas weer kunnen proeven). En het ergste is dat de kinderen niet meer beter weten. Tot pap afkokende macaroni: heerlijk, zure tahu (verkeerd gestremd): prima, zuur ruikende serehpoeder: niks aan de hand, onwelriekende knoflook: zo hoort het, niet bijtende uien: heerlijk zacht. Het is een schande en een ellende. Ik heb dan ook geen keuken- tip maar een tip voor Deet- en Bukman. Claim de vrijkomende WIR-gelden en stuur alle scholieren van 15 jaar ver plicht drie maanden naar Indonesië om daar te leren hoe men een goede nasi goreng, een smakende tahu telor, een simpele sambal goreng buncis, een kloeke sambal peteh en een knap perige gado-gado maakt. En vooral ook: leer ze dat warm eten altijd smaakt. Een bordje warme rijst, een beetje tempeh goreng en wat sambal, met een kop thee of kopi tubruk: wat een feest 's ochtends om half acht. Een mooie ruil toch: wij sturen ontwikke lingsgeld en zij ontwikkeling. Dr. NIELS WIEDENHOF Vondelstraat 20 5216 HJ DEN BOSCH Indonesische specialiteiten. Dagelijks verse kant en klaar ge rechten. Alles voor uw Indone sische rijsttafel. Thomas a Kempisstraat 17-19 8021 BG ZWOLLE Origineel Indonesisch Restau rant en Toko voor al uw rijsttafel- produkten. Genneperweg 22A 5654 AH EINDHOVEN Alles voor uw rijsttafel. Winkelcentrum Woensel 9, Eind hoven, tel.: 040-41 54 83/ Genneperweg 22A, Eindhoven, tel. 040-51 19 14. 11

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1988 | | pagina 11