Luchtige appelcake
TOKO IBOE
TOKO MURAH
Boterhammetjeslunch en andere ongenoegens
Bali Indonesisch Restaurant
I
i
Tel.: 038-53 32 72
I Om een heerlijke, luchtige cake te krijgen inplaats van een zware
I appeltaart, zal ik deze variatie geven.
I De volgende ingrediënten zijn nodig: 200 gram suiker, 250 gram gewone
I cakemeel, 2 rauwe eieren, 1 kopje melk, 2 zakjes vanillesuiker, 200 gram
boter, 1 Vi zakje gedroogde appeltjes (om zeker te zijn van dezelfde smaak
en kwaliteit) en een snufje zout.
De gedroogde appeltjes met koud water opzetten. Zodra het water kookt
1 alle appeltjes even goed onderdompelen en in een vergiet wegzetten tot
ze in de deegvorm moeten.
I Klop de zachte boter met een mixer tot een soepele massa, voeg daar de
rauwe eieren en de suiker bij, samen met een scheutje melk. Voeg dit
I tijdens het mixen steeds bij kleine beetjes bij om bij het toevoegen van het
meel het deeg smeuiig te houden. Terwijl men met de mixer bezig blijft
voegt men er schepje bij schepje het meel aan toe, zodat dit niet in de
I rondte vliegt.
De beboterde vorm wordt met bloem bestrooid. Iets meer dan de helft van
1 het deeg (als de mixer even op de top van het deeg wordt gehouden en er
lange luchtblazen tevoorschijn komen, is het deeg klaar) wordt gelijkmatig
in de vorm verdeeld. De appeltjes worden nu zo dicht mogelijk naast elkaar
in dat deeg gedrukt en verder bedekt met het resterende deeg. De vorm
in de voorverwarmde oven doen. Laat de oven de eerste 5 minuten op zijn
hoogste stand staan en daarna 40 minuten op de middelste stand houden.
I Is de cake nog niet gaar dan nog hooguit 10 minuten verder laten bakken.
I Snijd de cake pas aan als die goed is afgekoeld.
H U GIE
SAMBEL GORENG HARING
4 zoute haringen - 2 eetlepels
sjalotten (fijngesneden) - 2 a 3
tenen knoflook - I a 2 lomboks -
schijfje kentjoer - stukje trassi -
suiker naar smaak - asemwater.
Wrijf uien en knoflook fijn met de
andere ingrediënten, behalve het
asemwater. Ontdoe de haringen
van graten en vinnen, spoel ze af
met koud water en snijd ze in kleine
mootjes. Warm I eetlepel olie in een
wadjan en fruit daarin de boemboe,
voeg er de haring bij en laat alles
onder voortdurend omscheppen
(net als met seroendeng) garing
(droog) worden. Dan pas de asem
erbij doen. Blijf roeren op vooral
klein vuur totdat de sambel goreng
eruit ziet als seroendeng.
Lever eerst geen zout toevoegen.
Indien nodig later naar smaak wat
zout op de sambal strooien. Lekker
bij lontong, nasi koening of gewoon
bij de rijsttafel.
LIES KRUISDIJK-BOON
"Niet ouwehoeren, simpel doen. Tassie
pakken, sneetje brood erin en dan op
stap." Zo stond het op 5 maart in het
katern Mens en Bedrijf van NRC/Han-
delsblad. De kwieke kleine onder
nemer en zijn eetgewoonte werden
ermee getypeerd, al ging het artikel
over de exportfilosofie van een fabri
kant van drinkwatersystemen. Eten in
Nederland: in doorsnee een waar on
genoegen. Ik maak me sterk dat het
Petit Restaurant, het pannekoekenhuis,
de koffietafel - wat een woord - de
boterhammetjeslunch - een grote, in
middels failliete ondernemer vertelde
me eens trots dat hij altijd graag een
boterhammetjeslunch had toen hij me
deelgenoot maakte van zijn verwerpe
lijke gewoonte - het salamandertje
(brood met roggebrood), het broodje
van Kootje, kadetje van Jetje, punt
broodje doorweekt met haring en ga
zo maar door, hun tegenhanger niet
hebben in landen met beschaafd eten.
Ik noem als voorbeelden Frankrijk,
Spanje, Italië - wilt u uw terugvlucht
niet vóór 16 uur boeken, want eten
is een belangrijke aangelegenheid in
Italië, faxte een Italiaanse collega me -
of Indonesië.
Hoewel ik al sinds 1946 hier woon,
haat ik de doorsnee Nederlandse eet
gewoonten. Het was pummelig eten
direkt na de oorlog en het is het nog
steeds. Alleen de kwaliteit van veel
produkten, en met name van de groen
ten, is er door de overbemesting,
overbespuiting, overkwekerij en wat
weet ik voor andere overdoenerij,
steeds verder op achteruitgegaan.
Eindelijk hebben ook de Nederlandse
topkoks het ontdekt, ruim vijftien jaar
nadat al in het begin van de jaren
zeventig lieden als Sietz Leeflang met
zijn Kleine Aarde aan de bel trokken en
lieten zien hoe eten werkelijk kan
smaken. Met hun Stichting Eurotoques
trekken de totok-topkoks nu ten strijde
tegen de verslechtering van de ingre
diënten. Eindelijk, want in Nederland
bleef men doof voor Leeflangs ver
manende woorden en ging men door
met het kweken van ronde naar rubber
smakende ballen die voor tomaat
moeten doorgaan (een groenteboer
in Berlijn: ik verkoop die rotzooi niet),
van spruitjes die geen smaak meer
hebben, van voze radijsjes, wan-
smakende bietjes (ik heb het verschil
met de Zwitserse/Italiaanse pas weer
kunnen proeven). En het ergste is dat
de kinderen niet meer beter weten. Tot
pap afkokende macaroni: heerlijk, zure
tahu (verkeerd gestremd): prima, zuur
ruikende serehpoeder: niks aan de
hand, onwelriekende knoflook: zo
hoort het, niet bijtende uien: heerlijk
zacht. Het is een schande en een
ellende. Ik heb dan ook geen keuken-
tip maar een tip voor Deet- en Bukman.
Claim de vrijkomende WIR-gelden en
stuur alle scholieren van 15 jaar ver
plicht drie maanden naar Indonesië
om daar te leren hoe men een goede
nasi goreng, een smakende tahu telor,
een simpele sambal goreng buncis,
een kloeke sambal peteh en een knap
perige gado-gado maakt. En vooral
ook: leer ze dat warm eten altijd
smaakt. Een bordje warme rijst, een
beetje tempeh goreng en wat sambal,
met een kop thee of kopi tubruk: wat
een feest 's ochtends om half acht. Een
mooie ruil toch: wij sturen ontwikke
lingsgeld en zij ontwikkeling.
Dr. NIELS WIEDENHOF
Vondelstraat 20
5216 HJ DEN BOSCH
Indonesische specialiteiten.
Dagelijks verse kant en klaar ge
rechten. Alles voor uw Indone
sische rijsttafel.
Thomas a Kempisstraat 17-19
8021 BG ZWOLLE
Origineel Indonesisch Restau
rant en Toko voor al uw rijsttafel-
produkten.
Genneperweg 22A
5654 AH EINDHOVEN
Alles voor uw rijsttafel.
Winkelcentrum Woensel 9, Eind
hoven, tel.: 040-41 54 83/
Genneperweg 22A, Eindhoven,
tel. 040-51 19 14.
11