NIEUWE RECEPTEN OUDE GEWOONTEN TOKO JO LEN TOKO BLOM Een glas water alstublieft! Wist u dat ik alle verse kruiden zoals laos, sereh, daon djeruk purut, salam, lombon enz. invries. Je hebt dan alles vers in voorraad en de blaadjes blijven mooi groen. In principe kan men alle Indische gerechten invriezen, ook rijst, maar wanneer de kinderen komen blijft er niets over of gaat het mee naar huis als brekat. Bij het eten drinken wij nog altijd ijswater, behalve mijn kleindochter, die drinkt er graag vruchtensap bij. Mijn 19 maanden oude kleinzoon is dol op rozensiroop met of zonder melk. Hij is een heel makkelijke eter, zowel aardappelen als rijst vindt hij lekker en natuurlijk kroepoek, frikadel goreng, pisang goreng en Indische koekjes. Bij mij thuis staat een stopfles op tafel gevuld met kwee semprong. Wanneer de kleine man bij mij binnen komt stappen loopt hij op de fles af en zegt dan "Die, die!" Ja ja, meneertje weet best wat lekker is hoor! Lemper Timor (vulling) 1 kilo kipfilet of carbonade of boutjes - 1 a 2 uien - 2 a 3 tenen knoflook - peper en zout naar smaak - 2 eetlepels ketumbar -1 theelepel djinten - asem water - 1 vingerlengte sereh - 1 flinke schijf laos - 1 blaadje daon djeruk purut - suiker of vloeibaar zoetstof naar smaak - olie. Bereiding Kip schoonmaken en in een pan met wat water aan de kook brengen. De ketumbar en djinten even roosteren (gongseng), uien en teentjes knoflook in stukjes snijden en het stuk sereh heel fijn snijden. Dan deze kruiden samen fijn oeleken of malen. De ge kookte kip indien nodig van het bot afhalen en in stukjes snijden. In een wadjan een kopje olie verhitten en de fijngemaakte kruiden hier in fruiten met toevoeging van de laos en de daon djeruk purut. Dan de stukjes kip in de kruiderij meefruiten met asem water en zout. Dit blijft men voort durend omscheppen. Eventueel kar men de laos ook met de andere krui den mee fijnmalen. Het roerbakken blijft men doen totdat het kippevlees droog en bruin is. Zonodig asemwater en olie toevoegen, anders braad het vlees aan. Als laatste smaak wat suiker of zoetstof er bij en of zout. Deze vulling dan als het oude recept voor lemper gebruiken. Deze vulling kan ook heel goed in de vriezer bewaard worden. Ik noem deze vulling altijd Abon Ajam. Kredok van rauwe groenten Komkommer - Ijsbergsla - 1 a 2 stronkjes witlof - Klein bloemkooltje - stronkje broccoli. De groenten worden gewassen en in heel kleine stukjes gesneden. De witlof en ijsbergsla heel fijn snijden. Verder is er nodig: 1 stukje kentjur - 1 a 2 lombok merah, desgewenst tjabe rawit - 1 stukje Pr. Bernhardlaan 3 3901 CAVEENENDAAL Indische hapjes en alles v.d. rijsttafel, djamu, nyonya meneer, shanghai-dresses, batikkleding en stoffen. Remb. zending mogelijk. trassi - 1 teentje bawang putih - 1 handjevol rauwe katjang tanah -1 of/2 tahoe - azijn - zout - suiker of zoetstof naar smaak. De tahoe ook in kleine blokjes snijden, men kan ook de tahoe in plakken eerst even goreng en dan snijden. Bereiding De katjang tanah eerst gongseng zon derolie, tot ze gaaren bruin zijn en wat gosong. (Niet te erg gosong dan. Een beetje maar hoor!) Af laten koelen. In de Moulinex de in stukjes gesneden kentjur, bawang pu tih, lombok merah en trassi malen of alles oeleken. Dan de intussen wat gekneusde katjang tanah bij kleine hoeveelheden mee fijnmalen of stam pen. Deze fijn gemaakte kruiderij in een kom doen met toevoeging van azijn, zout en suiker of zoetstof naar smaak. Dan de groenten door het sausje mengen en de in kleine stukjes gesneden tahoe. Heerlijk bij de rijst tafel of zomaar snoepen. Topa Lada (Makassaars vleesgerecht) Vlees, magere runderlappen of ander rundvlees - 1 a 2 uien - 1 a 2 tenen knoflook - schijfjes laos - daon salam - 1 a 2 lombok merah of meer - zout, peper en asemwater - olie. Bereiding Het vlees in stukjes snijden en met de laos, salam, zout, peper en asemwater koken tot het vlees zacht en bijna Seringenlaan 24 1783 EB DEN HELDER De rijsttafelspecialist Toko Blom, Goudenregenstraat 36, Den Helder. Het adres voor Indische rijsttafel artikelen, Jamu Simona en Nyonya Meneer. droog is. De lombok fijn oeleken of fijn snijden, samen met de uien en knof look. De olie in een pan verhitten en de ui - lombok substantie hier in fruiten, dan de stukjes vlees erbij doen en mee roerbakken tot het bijna droog is en de olie er uit komt. Dit kan men ook heel lang bewaren. Als variatie kan men ongezouten frietjes erbij doen. Frikadel tempe (eigen recept) 1 tempe - 1 ui - 1 teentje knoflook - V2 prei - aardappelen - zout en peper naar smaak. Bereiding De aardappelen schillen en in blokjes snijden. Frituren in hete olie. De tempe 1 of V2 fijn prakken en met de gefrituurde fijngemaakte aardappelen mengen. Het uitje en teentje knoflook in kleine stukjes hakken of snijden, zo ook de Vi prei. Ook dit gaat in het tempe-aard- appel mengsel, met toevoeging van zout en peperen 1 a 2 eieren. Zo nodig Zi bouillonblokje erbij doen. Dan in hete olie van dit mengsel kleine balle tjes droog goreng tot mooi bruin. Goed voor vegetariërs en bij de rijsttafel voor iedereen. I. SUTHERLAND-S. Leuk de vraag over dat water drinken bij het eten. Ik weet niet beter, maar als je uitgenodigd werd dan was dat een gemis. Wat je noemt "serêt". Hoe noem je dat? Toen ik mijn hart-infarct kreeg had ik ook dat onzalig gevoel. Nu dat recept, voortgekomen uit nood voor een rijsttafel die compleet ge maakt moest worden. ABON BELAZER Neem één of meer blikjes corned beef. Gewoon in een pan met laag vuur. Net zolang gongseng totdat het vlees droog wordt. Maar je kunt geloof ik goedkoper terecht als je ABON koopt in de toko van Moesson! S.P. MAAS Nee hoor, met een blik corned beef bent u goedkoper uit. Maarabon kun je lang bewaren en droogt niet uit, corned beef wel. U kunt ook i.p.v. in een pan te gongseng, de c.b. in een vuurvaste schotel doen, het vlees goed uit elkaar halen en dan in de oven op twee na de laagste stand. Dan gewoon vergeten. Winkelen, met de hond wandelen of naar de tv kijken. Na een uurtje even kijken of de "abon" droog is, met een vork keren en ver spreiden. Dan weer met de hond wan delen, winkelen en tv kijken. Dan weer kijken. Als de corned abon is gewor den, mooi. Als gosong, dan naar toko Moesson, f 8,50 per zakje van 150 gram. - L.D. 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1988 | | pagina 14