NIEUWE RECEPTEN OUDE GEWOONTEN
TOKO JO LEN
TOKO BLOM
Een glas water alstublieft!
Wist u dat ik alle verse kruiden zoals laos, sereh, daon djeruk purut, salam,
lombon enz. invries. Je hebt dan alles vers in voorraad en de blaadjes blijven
mooi groen. In principe kan men alle Indische gerechten invriezen, ook rijst,
maar wanneer de kinderen komen blijft er niets over of gaat het mee naar huis als
brekat.
Bij het eten drinken wij nog altijd ijswater, behalve mijn kleindochter, die drinkt
er graag vruchtensap bij. Mijn 19 maanden oude kleinzoon is dol op rozensiroop
met of zonder melk. Hij is een heel makkelijke eter, zowel aardappelen als rijst
vindt hij lekker en natuurlijk kroepoek, frikadel goreng, pisang goreng en
Indische koekjes. Bij mij thuis staat een stopfles op tafel gevuld met kwee
semprong. Wanneer de kleine man bij mij binnen komt stappen loopt hij op
de fles af en zegt dan "Die, die!" Ja ja, meneertje weet best wat lekker is hoor!
Lemper Timor (vulling)
1 kilo kipfilet of carbonade of boutjes -
1 a 2 uien - 2 a 3 tenen knoflook -
peper en zout naar smaak - 2 eetlepels
ketumbar -1 theelepel djinten - asem
water - 1 vingerlengte sereh - 1 flinke
schijf laos - 1 blaadje daon djeruk
purut - suiker of vloeibaar zoetstof naar
smaak - olie.
Bereiding
Kip schoonmaken en in een pan met
wat water aan de kook brengen. De
ketumbar en djinten even roosteren
(gongseng), uien en teentjes knoflook
in stukjes snijden en het stuk sereh
heel fijn snijden. Dan deze kruiden
samen fijn oeleken of malen. De ge
kookte kip indien nodig van het bot
afhalen en in stukjes snijden. In een
wadjan een kopje olie verhitten en de
fijngemaakte kruiden hier in fruiten
met toevoeging van de laos en de
daon djeruk purut. Dan de stukjes kip
in de kruiderij meefruiten met asem
water en zout. Dit blijft men voort
durend omscheppen. Eventueel kar
men de laos ook met de andere krui
den mee fijnmalen. Het roerbakken
blijft men doen totdat het kippevlees
droog en bruin is.
Zonodig asemwater en olie toevoegen,
anders braad het vlees aan. Als laatste
smaak wat suiker of zoetstof er bij en
of zout. Deze vulling dan als het oude
recept voor lemper gebruiken. Deze
vulling kan ook heel goed in de vriezer
bewaard worden. Ik noem deze vulling
altijd Abon Ajam.
Kredok van rauwe groenten
Komkommer - Ijsbergsla - 1 a 2
stronkjes witlof - Klein bloemkooltje -
stronkje broccoli.
De groenten worden gewassen en in
heel kleine stukjes gesneden. De witlof
en ijsbergsla heel fijn snijden. Verder
is er nodig:
1 stukje kentjur - 1 a 2 lombok merah,
desgewenst tjabe rawit - 1 stukje
Pr. Bernhardlaan 3
3901 CAVEENENDAAL
Indische hapjes en alles v.d.
rijsttafel, djamu, nyonya meneer,
shanghai-dresses, batikkleding
en stoffen. Remb. zending mogelijk.
trassi - 1 teentje bawang putih - 1
handjevol rauwe katjang tanah -1 of/2
tahoe - azijn - zout - suiker of zoetstof
naar smaak.
De tahoe ook in kleine blokjes snijden,
men kan ook de tahoe in plakken eerst
even goreng en dan snijden.
Bereiding
De katjang tanah eerst gongseng zon
derolie, tot ze gaaren bruin zijn en wat
gosong. (Niet te erg gosong dan. Een
beetje maar hoor!)
Af laten koelen. In de Moulinex de in
stukjes gesneden kentjur, bawang pu
tih, lombok merah en trassi malen of
alles oeleken. Dan de intussen wat
gekneusde katjang tanah bij kleine
hoeveelheden mee fijnmalen of stam
pen. Deze fijn gemaakte kruiderij in
een kom doen met toevoeging van
azijn, zout en suiker of zoetstof naar
smaak. Dan de groenten door het
sausje mengen en de in kleine stukjes
gesneden tahoe. Heerlijk bij de rijst
tafel of zomaar snoepen.
Topa Lada (Makassaars vleesgerecht)
Vlees, magere runderlappen of ander
rundvlees - 1 a 2 uien - 1 a 2 tenen
knoflook - schijfjes laos - daon salam -
1 a 2 lombok merah of meer - zout,
peper en asemwater - olie.
Bereiding
Het vlees in stukjes snijden en met de
laos, salam, zout, peper en asemwater
koken tot het vlees zacht en bijna
Seringenlaan 24
1783 EB DEN HELDER
De rijsttafelspecialist Toko Blom,
Goudenregenstraat 36, Den Helder.
Het adres voor Indische rijsttafel
artikelen, Jamu Simona en
Nyonya Meneer.
droog is. De lombok fijn oeleken of fijn
snijden, samen met de uien en knof
look. De olie in een pan verhitten en de
ui - lombok substantie hier in fruiten,
dan de stukjes vlees erbij doen en mee
roerbakken tot het bijna droog is en de
olie er uit komt. Dit kan men ook heel
lang bewaren. Als variatie kan men
ongezouten frietjes erbij doen.
Frikadel tempe (eigen recept)
1 tempe - 1 ui - 1 teentje knoflook - V2
prei - aardappelen - zout en peper naar
smaak.
Bereiding
De aardappelen schillen en in blokjes
snijden. Frituren in hete olie. De tempe
1 of V2 fijn prakken en met de gefrituurde
fijngemaakte aardappelen mengen.
Het uitje en teentje knoflook in kleine
stukjes hakken of snijden, zo ook de Vi
prei. Ook dit gaat in het tempe-aard-
appel mengsel, met toevoeging van
zout en peperen 1 a 2 eieren. Zo nodig
Zi bouillonblokje erbij doen. Dan in
hete olie van dit mengsel kleine balle
tjes droog goreng tot mooi bruin. Goed
voor vegetariërs en bij de rijsttafel voor
iedereen.
I. SUTHERLAND-S.
Leuk de vraag over dat water drinken
bij het eten. Ik weet niet beter, maar
als je uitgenodigd werd dan was dat
een gemis. Wat je noemt "serêt". Hoe
noem je dat? Toen ik mijn hart-infarct
kreeg had ik ook dat onzalig gevoel.
Nu dat recept, voortgekomen uit nood
voor een rijsttafel die compleet ge
maakt moest worden.
ABON BELAZER
Neem één of meer blikjes corned beef.
Gewoon in een pan met laag vuur. Net
zolang gongseng totdat het vlees droog
wordt.
Maar je kunt geloof ik goedkoper
terecht als je ABON koopt in de toko
van Moesson!
S.P. MAAS
Nee hoor, met een blik corned beef
bent u goedkoper uit. Maarabon kun je
lang bewaren en droogt niet uit,
corned beef wel. U kunt ook i.p.v. in
een pan te gongseng, de c.b. in een
vuurvaste schotel doen, het vlees
goed uit elkaar halen en dan in de oven
op twee na de laagste stand. Dan
gewoon vergeten. Winkelen, met de
hond wandelen of naar de tv kijken. Na
een uurtje even kijken of de "abon"
droog is, met een vork keren en ver
spreiden. Dan weer met de hond wan
delen, winkelen en tv kijken. Dan weer
kijken. Als de corned abon is gewor
den, mooi. Als gosong, dan naar toko
Moesson, f 8,50 per zakje van 150
gram. - L.D.
14