INDISCH KOKENNOU EN OF
KWEE PANCONG
Toko Commandeur
Handige kneepjes van het vak
ROOM BEWAREN
INDISCHE SPEKKOEKEN
VOOR INDISCHE
GOUDEN SIERADEN
G. MERKLE B.V.
Wonend in een torenflat met niet zo
goed functionerende afzuiginstallaties
en multi-raciale (en dito cultureel in
gestelde) bewoners zijn klachten over
de stank-overlast legio. Gelukkig is er
enig overleg mogelijk met de buren
rondom. Als zij elders logeren in de
zomer, ga ik trassi bakarren, want dat
is naar mijn gevoel wel de grootste
stank-producent in mijn keuken. Na
tuurlijk zijn er allerlei gerechten, die
"sterk" ruiken voor de Hollandse neu
zen (in mijn geval), die weinig tot geen
ervaring hebben met niet-Hollandse
pot, terwijl de anderen over "ruikt
lekker - wat maak je?" praten.
- een manier om trassi bakar met min
der stank-overlast te maken, gaat als
volgt: In een braadzak (V D) een in
dikke plakken gesneden stang trassi
doen en alle lucht er zo goed mogelijk
uitdrukken, waarna de zak goed dicht
geknoopt wordt en geen gaatjes maken
in de zak in dit geval. Ongeveer Vi uur
in de gasoven op 4/5, daarna laten
afkoelen en de rulle trassi in een
stopfles overdoen. Je kunt zo meer
dere stangen trassi tegelijk bakarren.
Nogmaals de stankoverlast is bedui
dend minder en goed luchten blijft
geboden.
- deze braadzakken zijn prima te ge
bruiken voor pepessan vis, kip, vlees,
etc. mits er niet teveel vocht bij ge
bruikt wordt. Lees goed de gebruiks
aanwijzing.
- fijnmalen van bumbu's is een "must"
in onze keuken en i.p.v. de ulekan
gebruik ik de keukenmachine en doe
er altijd een lepel water bij.
- natuurlijk geven de verse bumbu's de
beste resultaten, maar met de bumbu-
poeders lukt het ook goed behalve de
sereh en kencur, die ik toch liever
vers gebruik.
- ik probeer allerlei kruiden te kweken
op balkon of in de pot, omdat het hier
nogal moeilijk verkrijgbaar is in de
verse vorm. Ikzoek al jaren o.a. plant
jes van de pandan, jeruk purut en
kucay en gegevens betreffende de
verzorging ervan, vooral 's winters.
- het is de moeite waard groenten van
het seizoen te gebruiken en maak
eens sambal goreng van knolraap of
een gulai van broccoli of groene- of
boerenkool of bruine bonen.
- experimenteren met de Europese krui
den (heel voorzichtig en even wen
nen) is een leuk avontuur. Om de
smaak wat op te peppen laat ik vaak
een stuk of wat rawits meekoken en
doe er wat knoflook bij. Last van
stank daarna? Kauw op een paar
takjes peterselie.
- als vervanging voor ruku-ruku ge
bruik ik graag watermunt (Mentha
aquaica), dat te vinden is langs
schone slootranden en uitstekend te
stekken in een pot met vochtig ge
houden aarde.
- wij zijn gemakkelijke eters en dat
geldt ook voor de "aanschuivers". Er
wordt zeer afwisselend gekookt
dankzij recepten uit het buitenland
meegenomen. Voldoende afwisseling
betreffende vitaminen en mineralen
is hoofdzaak. NANCY MARGES
Wanneer men een restje room heeft
van een gerecht waarin dat gebruikt
werd, kan dat bewaard worden voor
hergebruik in een ijsblokbakje, voor
onbepaalde tijd, in de vriezer.
Hugie
Een van de lekkerste straat-koekjes in Oost, zowel als West-Java is de kwee
pancong. Als "petit dejeuner" bij de eerste kop kopi toebroek minstens even lekker
als een warme croissant. Kwee pancong wordt uitsluitend op straat gekocht (en
gegeten) omdat ze warm uit de vorm in een stukje papier wordt aangereikt. Koud
geworden wordt kwee pancong hard en taai. Recept? Wie het precies weet mag het
zeggen.
Rijstemeel (tepung beras) vermengen met geraspte klapper en water. Verhouding
1:1:1. Het beslag wordt in de dubbele rij halvemaan-vormige blikken vormpjes
gegoten en later gaar geworden in "rentengan" eruit gewipt. Goerih en zalig!
(Foto: J. F. Berkhoudt)
4
De Klanderij 11 7
7511 HT ENSCHEDE
In Enschede bij Toko Commandeur
zijn kruiden, mie, krupuk, ketjap
en specerijen te kust en te keur.
Dus kom naar Klanderij E'de en
neem je vrienden mee.
TANTE NON's
Franko thuis in speciale verpakking.
Min. 500 gram f 20,-
Min. 750 gram f 25,-
stort op giro 38 92 616
Mevr. F. Y. ROBERT-FLAMAND
Mozartlaan 629
5011 SP TILBURG, tel. 013-56 08 35
GEOPEND VAN: 9.30 - 17.00 uur
ZATERDAGS geopend tot 16.30 uur
WOENSDAGS de gehele dag
GESLOTEN
SPUI 167a - DEN HAAG
TELEFOON 070 - 60 48 85