EEN CULINAIRE ERFENIS AL DOENDE LEERT MEN KOKEN TOKO IBOE Mevrouw D. was een aardige dame die een gezellige Indische toko had. Klein en wat rommelig, maar met sfeer. Naast allerlei kruiden, blikjes e.d. verkocht zij ook een beperkt aantal eigengemaakte gerechten, 's Avonds laat of 's ochtends heel vroeg was zij elke dag in de weer om weer iets lekkers klaar te maken. In de lunchtijd stond haar kleine winkeltje dan ook altijd propvol met mensen die een hapje kwamen eten. Plaats om te zitten was er niet, maar het was er gezellig en het eten was altijd vers en lekker. Eén van haar specialiteiten was een tahoe/tempé gerecht, waarvan zij het recept nooit wilde geven. Als ik haar daarom vroeg, zei zij altijd: "ach, zo gampang", maar "hoe" gampang zei zij niet! "Weet u wat het is", zei ik, "het gaat er mij niet om, om het gerecht zelf te maken en dan niet meer bij U te kopen; maar, stel voor dat er ooit eens iets met U zou gebeuren (wat Allah ver hoedt), wat dan? Dan is er nooit meer iemand die dat zo lekker kan maken. Ik stel voor dat U dat recept opschrijft en bewaart in uw kluis en misschien wilt U dan mijn naam daarop schrijven? Een soort van erfenis!" Maar nee hoor, dat heeft zij nooit gedaan. Het toeval wilde echter (wat is toeval?) dat zij mij op een avond belde om het recept van Tahoe-telor. Zij had daar voor een bestelling gekregen en zij wist dat ik dat lekker kon klaarmaken. Natuurlijk kreeg zij dat recept van mij, maar bij de eerst volgende gelegenheid kwam ik daarop terug en zei: "ik gaf U dat recept, mag ik dan nu dat recept van de Tahoe-tempé hebben?" 'Ach, gampang", zei ze toen weer, maar ratelde toen toch heel vlug het recept voor me op. Gek, is dat dan als je iets heel graag weten wilt, hoeft zo iets ook maar één keer gezegd te worden. Toen kende ik haar "geheim" en schreef het thuis meteen op. Het was inderdaad "gampang". Enkele weken later was zij plotseling overleden. Ik zal deze persoonlijkheid nooit vergeten en als ik dit gerecht klaar maak denk ik extra aan haar! De tahoe en de tempé in plakjes snijden en öf marineren in zout water met wat asem, óf even inwrijven met wat zout en knoflookpoeder. Daarna in ruim olie bakken (natuurlijk nooit olijf olie!). En in blokjes snijden. Wat gesnipperde ui (zoveel als je zelf wilt) frituren, met de knoflook en evt. trassi. Dan de in stukjes gesneden lomboks (zelf gebruik ik ze helemaal, dus mèt de pitjes!). Even heet roer bakken, dan de suiker (en evt. wat zout) erdoor en als laatste de blokjes tahoe en tempé. "Al!, gampang ja?" Dit gerecht kan heel goed in diepvries bewaard worden. P.S. Als alleenstaande man eet ik elke dag rijst, ik gebruik gewone "gebroken" rijst. Goedkoop en veel lekkerder (en gemakkelijker) dan aardappelen. Ge bruik zelden vlees (vind dat nogal duur) en soms kip. Mijn buren vinden dat het bij mij altijd "lekker ruikt", maar ik trakteer ze ook wel eens Ik gebruik zoveel als mogelijk is de originele ingrediënten. Tot nu toe heb ik alles kunnen invriezen zonder pro blemen, behalve de ongebakken tahoe; ongebakken tempé gaat goed. J. R. MELLEMA Tahoe goreng, overal in Indonesië het meest gegeten "straatvoedsel". Lekker, goedkoop, voedzaam en maagvullend. Ook zomaar, zonder groenten of lontong. Gewoon een blokje gebakken tahoe, een lik petis erop, of doormidden gesneden ertussen, een lombok rawit erbij als pi kante smaakmaker, en je kunt er weer even tegen. Geen reep chocolade haéééélt daar bij! (Foto: J. F. Berkhoudt) TAHOE-TEMPÉ (tjap gampang) 1 tahoe 1 tempé ui knoflook (evt. trassi) wat zout goela djawa (of bruine basterd suiker) minstens 6 rode en 6 groene lomboks olie Weet je, vóór ons huwelijk kon ik niet eens een ei behoorlijk koken. Opge groeid in Indië met de nodige bedien den leerde je als kind niets over de huishouding en je at alleen maar wat op tafel kwam en door de kokkie bereid was (met wat je buiten de deur voor lekkers kon kopen voor je gobang of cent). Na de repatriëring werden we in hotels en pensions ondergebracht waar we ook niet zelf mochten koken. Enfin, na de drie verplicht doorgebrachte maan den in hotel "De Schelp" in Zandvoort - 1946 - kwamen wij in Scheveningen terecht en woonden bij een tante in die ook voor de pot zorgde. Al spoedig kreeg ik een baantje als leerling-ver pleegster, intern met verzorging. Geen kooklessen! Maarkookervaring had ik wel dege lijk; 2 keer hoor, tijdens de Jappentijd. Éénmaal moest ik de wacht houden bij een pannetje melk op het vuur en moest roepen wanneer de melk kook te. Voordat ik vragen kon hoe dat eruit moest zien, liet de jonge moeder mij achter. Dat de melk steeg en dus kookte was voor mij geen teken om de vrouw te roepen. Gevolg? Ja, wat dacht je, die stomme luie gendok (ikke) kreeg goed op haarzielement en de baby?die dag geen melk. Adoeh, ik voel nog hoor, de bijgaande "handige" oorvegen! Een paar jaar later moest ik roepen wanneer het water kookte. Ja, ja, je voelt het al.... ik wachtte dit keer tot het water stéég! Maar het daalde notabene! Adoeh In het begin van mijn huwelijk met een rasechte Rotterdammer die gewend was te kamperen, leerde ik uiteindelijk koken. Gewone Hollandse kost natuur lijk. De eerste pannekoeken die ik produceerde werden nog wel stijf als een plank en bremzout weggekieperd. maar, ik maakte vorderingen, hoera! Van opa leerde ik wat gemakkelijke Indische gerechten maken en wat basis-kennis. Mijn moeder kon dat niet en mijn zuster woonde te ver weg en zat nog in de kleine kinderen. Nou, met deze basiskennis en de - heel belangrijk gebleken - herinnering aan de aromatische smaak uit de In dische keuken, durf ik nu elke uit daging aan uit de Hollandse, Indone sische en Franse keuken iets klaar te maken. Trouwens mijn pannekoeken zijn nu echt wel vreeTzaam, betoel hoor! HUGIE Winkelstede 45 2543 BN DEN HAAG Indische ingrediënten, lekker nijen. Alsmede kant en klare gerechten vindt u volop bij Toko lboe. Brengt U ook een bezoek? Maandag gesl. Tel.: 070-675145 5

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1988 | | pagina 5