Indisch in Ierland TOKO JAKARTA DE TROPEN Sinds mei 1979 woon ik in Ierland, waar ik me in het begin heel erg heb moeten behelpen, omdat er heel weinig te koop was van de ingrediënten, die ik in de Hollandse, zowel als in de Indische keuken gewend ben te gebruiken. Het meest smakelijke is om voor alles verse kruiden te gebruiken, maar bij gebrek zal poedervorm het moeten doen. Erger wordt het wanneer er geen prei, selderij of peterselie te koop is, laat staan lombok of djaé. Kunt u zich de smaak van soep voorstellen, zonder de basis-ingrediënten? Pas veel later kwamen er meer Hollandse produkten hierheen. Ik heb mezelf gezworen, dat ik nóóóit meer zonder peterselie zal werken, zodat ik altijd peterselieplantjes bij de hand heb. Oranjelaan 37 2724 EZ ZOETERMEER Indonesische specialiteiten eethuis. Tel.: 079-16 82 58 1. Kruiden. Zoveel als mogelijk verse kruiden gebruiken. Bawang/knoflook ontbreekt zelden in mijn kooksel, zelfs niet in salades. 2. De buren hebben geen last van mijn keuken, omdat wij erg afgelegen wonen. Ik kan naar hartelust trasi bakar en gerèh verwerken. Ook storen wij niemand met saté of verse makreel roosteren. 3. Wij eten graag Bruine rijst, omdat het goed is voor de bloedvaten. De rijst kan smakelijker gemaakt worden. Maar ook eten we regel matig aardappelen, al naar gelang van de tuinbezigheden. Voor de Indische keuken moet ik helaas droge bumbu gebruiken, wanneer ik door mijn bumbublokjes heen ben. Veel meer is hier nu te koop en soms krijg ik wat van een vriendin uit Engeland. Na een va kantie in Californië heb ik vandaar verse sereh meegenomen en in de kas geplant. 4. Gelukkig heb ik een alles-etende man, die geen restaurant beter vindt dan het mijne. Hij heeft zeker wel zijn aversies, vooral tegen peté en tahu, maar dat mag geen naam hebben. Wij kunnen niet meer zo tegen pedis. 5. Wij drinken nog altijd water bij de warme maaltijd. Een goede Indische gwoonte, het meest goedkoop en gezond en beter nog dan andere vloeistoffen. 6. Aangezien wij gepensioneerd zijn en erg op ons gewicht moeten passen, ontbijten we ieder 1 sneetje brood met een beker koffie of thee. Een matig middagmaal met smaak genuttigd en tegen half 6 's avonds 2 sneden brood met beleg en wat drinken. Pap en cornflakes zijn lekker, maar wij zullen het bij brood houden. 7. TIPS die U misschien ook wilt uit proberen: Peté. Vanwege gebrek aan peté maak ik sambel goreng van spruitjes, dat komt de geur enigszins te na. Korro. In plaats van Korro, kan men tuinbonen in de sajur lodeh doen en als vervanging van tahu kan men die in droge vorm toevoegen. Hier in Ierland is het nu te koop onder de naam TVP. Een produkt van sojabonen gemaakt. heel gezond. Voor gebruik eerst weken in zoutwater. Voor vegetariërs heel goed om tjap tjai van te maken. Bruine rijst. Is uitstekend en kan smakelijker gemaakt worden, wanneer men er wat zout, salam/laurier in mee kookt en wat santen toevoegt. Smoor. Wanneer ik smoor tong of kip maak, komt er meer in dan peper, pala, zout. Wat ik er nog bij doe is majoraan, suiker, zoete ketjap, tjengkeh/kruid- nagel, soms worchestersaus, mosterd of azijn. Maar eens had ik erge haast en toen heb ik snel jus de orange in de smoor gedaan en de smaak was verruk kelijk. (Dit wordt dan wel Indische haché - L.D.) Brambang en bawang goreng maak ik altijd zelf. Vóórdat ik ermee begin, bescherm ik mijn duim met pleister. Ik schaaf ze door een plastic schaafje met een smal scherp mesje in het midden. Zorg wel, dat de wortel zolang mogelijk bijeen blijft en houdt de dik kere stukken apart. Niet te veel in ruim olie (plantaardige) fruiten ondervoort- durend roeren, totdat ze goudgeel zijn en de eersten bovendrijven. Dan met een schuimspaan opscheppen, in een zeef alle olie uitdrukken en daarna op keukenrol uitspreiden. Afgekoeld, in schone flessen of potten luchtdicht afsluiten. Bawang wordt veel sneller bruin, dus wees voorzichtig. Van deze bawang maak ik langer-houdbare- gado-gadosaus. Diepvries. Indisch eten is heel goed in te vriezen uit mijn ervaring. Ik doe het met smoor, bumbu rudjak van makreel, oppor van kip of konijn, sambal goreng tempé. Ik vind wel, dat sambal goreng van groenten niet zo geweldig goed zijn, na invriezen. Wel kan men nasi- goreng-vlees in kleine pakjes of potjes invriezen. Zoet-zuur. Snij komkommer, paprika, vers uitje of uit pot, evt. radijs en bleekselderij in niet al te dikke stukjes. Strooi er zout en suiker overheen. Regelmatig roeren en voeg er dan azijn of citroen aan toe. Ik gebruik azijnessance 80%, dus slechs een paar druppels is genoeg. Dit zuur aanmaken vlak voor de maaltijd, zodat het knapperig is. Het zal mij plezier doen wanneer ik met deze kleine bijdrage anderen meer eetgenot heb bezorgd. Mevr. L. A. ROUWHOF TJOEMI-TJOEMI GORENG Was de warme inktvis goed, zout het lichtjes en bak het wentelend in warm overvloedige olie bruin en gaar, waarin ook fijngesneden uitjes meegebakken worden (liefst sjalotjes). Een groot exemplaar na het bakken in stukken snijden! Vraag of bestel des noods inktvis met inkt dat is veel lekkerder! Maar ja, smaken verschillen hè? Het restant is gemakkelijk te bewaren, de smaak blijft lang behouden, om naderhand van te snoepen. HUGIE Een andere bereiding: de tjoemie even in kokend water meekoken. Marineren in asem en zout, dan bak ken in hete olie. Pas op de spatten! Kleine tjoemie is niet taai, grote inkt vis kan soms concurreren met een Michelin-bandEven koken geeft minder kauwwerk. - L.D. DADAR LUXUS Per persoon 1 a 2 eieren - 1 eetlepel gehakte champignons - V* of V2 paprika - 1 theelepel fijn gesnipperde uien (liefst sjalotten) - Vi theelepel fijn gesnipperde knoflook - peper - zout en eventueel, maar bij voorkeur selderie- zout. Dit laatste in kleine hoeveelheden over de andere ingrediënten strooien. De eieren goed kloppen en kruiden met wat peper en zout. De omelet (dadar) in een ruime hoeveelheid olie langzaam gaar bakken, de omelet even keren en meteen op een houten plank leggen opdat de olie wegtrekt. (Niet op papier laten lekken). De overige ingrediënten en kruiden tegelijkertijd bakken. Op de helft van een soepel omeletje dit hartigs leggen en de andere helft erover heen vouwen. De omelet warm eten want dan is het het lekkerst. HUGIE Tip: Omelet of pannekoeken kunt u makkelijk warmhouden door de schaal op een pan kokend water (klein vuur) te zetten.- L.D. Winkelcentrum Arendshof 60 4901 LH OOSTERHOUT Uw specialist in rijsttafelartikelen, kado-artikelen, kaarten en sieraden. 8

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1988 | | pagina 8