m
DE LOEMPIA GIGANTEN
INDISCHE Ml
E N S T A N
m
Linkerfoto: Eugenie en Rudy Oen bij hun loempia's. Rechterfoto: Eugenie bezig met de isi loempia te maken. Lia kijkt toe.
Eugenie en Rudy Oen, dat zijn ze! Dagelijks om 4 uur opstaan om loempia's te
bakken voor afzet in tientallen winkeltjes, grote en kleine restaurants dagelijks
een rit van twee tot drie uur over het paradijselijke eiland Maui.
Wie zijn Eug en Rudy? Ze zijn echte Bandoengers, die bekend staan als
volhouders, een onderwijsechtpaar dat twintig jaar geleden emigreerde vanuit
Indonesia naar Hawaii. Goed gekleed doch berooid kwamen zij in Hawaii aan
met slechts 65,— op zak. In Singapore voor het laatst nog wat geld besteed
aan een mooi pak voor Rudie en een brocaten Shang Hai dress voor Eug, want je
weet maar nooit, mocht je misschien in pakje deftig te voorschijn moeten
komen. Zijn ze tenminste up to date.
Eug begint in het onderwijs tweede
klas lagere school les te geven en
Ruud gaat werken in een autoverhuur
bedrijf. Na twee jaar les gegeven te
hebben werd Eug ontslagen. Ze werkte
toen weer in een bedrijf en Ruud
veranderde vaak van werk daar hij
geen baas boven zich veelde. De jon
gen is geboren om eigen baas te zijn.
Op een geluksdag hapte Rudy in een
zelfgemaakte loempia van Eug, die de
handigheid van het koken van haar
thuis meekreeg. Ze is opgegroeid in
een kuwe kuwe familie in Bandoeng
waar op de dag van vandaag nog grif
lempers verkocht worden.
Rudy dacht bij zichzelf "wat een lekkere
loempia is dit toch, ze fikst het maar
dat wijfie van mij. Wat als wij loempia's
gingen verkopen, zou het lukken?
Zouden de Amerikanen het lusten?
De gedachte was geboren. Met twaalf
loempia's zijn ze begonnen, eerst in
de buurt laten proeven, daarna aan
vrienden en kennissen. De bestellingen
begonnen binnen te druppelen voor
huisparties, voor picknicks, fairs, etc.
Eug had toen haar baan nog, dus als ze
thuis kwam begon ze meteen loempia
vellen te bakken. Met vier koeken
pannen tegelijk, ze werkten tot twee
uur 's nachts aan een stuk door en de
volgende morgen weer fris naar het
werk. Rudy had intussen de brui ge
geven aan werken onder een baas en
hielp Eug mee met de loempia's. Rudy
deed de boodschappen en bezorging,
bakte ook mee en vouwde al net zo
handig de loempia's op.
Het werd drukker in de loempia
business, de Amerikaan had de eggroll
ontdekt. Nu willen de toeristen alles
makkelijk en vers hebben, dus Eug en
Rudy moesten de loempia's die van
daag niet verkocht werden de volgende
dag terugnemen en weerverse zetten.
Ze begonnen uit te vogelen hoe je een
loempia het beste vers kon houden,
wel/geen uien, wel/geen garnaal/
vlees. Zo begonnen ze de loempia
Bandoeng te veranderen tot een ver
edelde smakelijke snack.
Daar ze met de levering van fast food
begonnen waren, moesten ze een per
mit hebben, die hadden ze al gauw
gekregen en een gezondheidsverkla
ring van de dokter, verder niets. Geen
dure horeca opleiding en midden
standsdiploma. Hun produkt is prima,
niemand kan ze het nadoen. Dus wie
kon hen een examen afnemen? Eug en
(lees verder volgende pagina)
Linkerfoto: Eugenie Oen bij de loempia bezorging. Rechterfoto: Dit paviljoentje met twee slaapkamers wordt verhuurd aan liefst
alleen lieve Indische mensen. Dit is de achterkant van het paviljoentje op het paradijselijke Maui.
16