KAMPKEUKEN HERINNERINGEN INDISCHE SPEKKOEKEN NASI BAGANA BOEMBOE SATE KAMBING Watertandend heb ik genoten van Moesson, 1 5 april 1988, het "Indische Gerechten" nummer. Toch vond ik dat de gerechten van Mevrouw Michielsen, die in verschillende keukenploegen heeft gewerkt in de kamptijd, een hee speciale afwijking was van de gerech ten die wij kampbewoners voorge schoteld kregen. Er is geen twijfel aan dat de keukenploegen hard moesten werken, en dat ze wonderen verricht ten met ontoereikende middelen en ik gun ze hun volle magen van harte. Maar als we moeten doorgeven aan onze kinderen hoe dat nu zat met het eten, dan geeft mevrouw Michielsen de verkeerde indruk. Mag ik even? Als je niet in de keukenploeg zat in het jongens/oude mannetjeskamp Amba- rawa 7-II (sensu van Velden) kregen we voor het ontbijt een bord blauw stijfsel, tapioca pap, of Jappen snot. Ook een grtote mok hete, sterke thee waar ik, bij gebrek aan suiker, altijd zout in deed (heerlijke bouillon!) 's Middags een bordje rijst met verruk kelijke sajoerans a la Michielsen kan best (alles was om van te watertan den), maar zo weinig, dat ik met een naald at om de maaltijd wat uit te rekken. Soms kregen we een kwak dèdèk op ons bord, maar dat was heel moeilijk door te slikken, vond ik. U weet dat "dèdèk" gestampte schut blaadjes van rijstkorrels, dus vlijm scherpe vezeltjes zijn. Toch stampvol met vitaminen, terimah kasih banjak Tenno Heika. Soms kregen we Asia Raya pap met amandel saus. Wij 900 kinderen sliepen drie-hoog in één barak, in een driedimensionale zee van wandluizen. Eén middag in juli 1945 zat ik gezellig in die kwetterende apenkooi, met grote concentratie die nogal bittere Asia Raya pap op te bikkelen, toen drie wandluizen zich van de balken naar beneden lieten zweven om iets te eten (Neerlands bloed). Met z'n drietjes kwamen ze in mijn Asia Raya pap terecht! Dat werd amandel saus, om van te kotsen was dat. 's Avonds weer heel smakelijk tapioca pap, maar nu met ketella oebi of pohon, met kangkoeng of krokot, met kedelé bonen of mais. De keiharde kedelé bonen en maiskorrels zaten natuurlijk stampvol met eiwitten en vitaminen, maar helaas konden wij die niet meer verteren in juli 1945. Als we onze kinderen willen uitleggen hoe we leefden, dan moeten we pre cies zeggen dat in Struiswijk van de 1400 inwoners, 500 stierven in 10 maanden (lens van Doorn, 1981 "Geluk is als een vogel" blz. 138). Van Velden telde 30 doden in 10 maanden in Struiswijk (blz. 532). Hoewel van Velden een uitstekend boek over de burgerkampen geschreven heeft, was ze er helemaal naast wat de sterfte cijfers in Ambarawa 8-II en Ambarawa 7-II betreft. In mei, juni, juli en augustus 1945 stierven er gemiddeld 10 per dag, dus ca. 1250 doden in Ambarawa 7-II in 4 maanden. Doodsoorzaak was ver hongering. Een artikel zoals dit van mevrouw Michielsen is van groot be lang en ook interessant maar mag niet zonder verder commentaar gepubli ceerd worden. Daarvoor zijn er te veel Nederlanders de hongerdood gestor ven in de jappenkampen. GUUS LOMAN Intensieve kennismaking met de bekendste eilanden van Indo nesië n.l. Java - Bali; een overland- tour met interessante faciliteiten, zoals nederlands sprekende gids, met 15 jarige ervaring, voor groepjes van 2, 4, of 6 personen met airco bus en chauffeur. Adres Holland: Boudy's reisburo p/a Postbus 2, 4695 ZG St. Maartensdijk. Adres Indonesië: Carl Boudy, Postbox 59, Denpassar, 80001 Bali - Indonesië. TANTE NON's Franko thuis in speciale verpakking. Min. 500 gram f 20,- Min. 750 gram f 25,- stort op giro 38 92 616 Mevr. F. Y. ROBERT-FLAMAND Mozartlaan 629, 5011 SP TILBURG Tel. 013 -56 08 35 mand kan je die leren! "Wat je ook gebruikt aan specerijen en kruiden, je moet die bij het proeven in de smaak terugvinden!" is het advies van mijn vrouw. Dan neemt men de kipstukken uit de pan en die even licht stampen met b.v. een stenen oelekan, zodat bij het marineren de marinade van de kruiden goed in het vlees dringt. Hierna de gemarineerde kipstukken op een braadslede in de oven roosteren. Wanneer die een (licht) bruine kleur krijgen uit de oven halen, in een schaal doen en overgieten met bovenge noemde dikke ketjap saus. CHARLES J. Vroeger kende men in Batavia verschil lende soorten nasi, behalve nasi putih, nasi goreng, nasi kuning, nasi gurih/ uduk, nasi ulam doch ook nasi bagana. Het was voor ons allen een traktatie wanneer moeder nasi bagana op tafel bracht in combinatie met ayam pang gang, meestal op een verjaardag. Het is wel bewerkelijk doch ikverzeker u dat het erg lekker is! Wat ik mij nog kan herinneren: 1Men neemt 500 gram runder borst lappen (met randje vet) Het vlees eerst goed wassen, in stukken snijden. 2. van 750 gram cocosmeel santen maken, nl. dikke santen (2 keer per sen) en dunne santen bij de 3e keer persen. 3. 250 gr. cocosmeel zonder olie tot licht bruin gongseng, daarna fijn wrijven. 4. de boemboe 1 theelepel ketumbar/jinten 1 schijfje verse laos 1 ui (middelmaat) 2 teentjes knoflook Deze boemboe samen met wat zout fijn wrijven; daarna in zonnebloem olie fruiten (toemis). Bereiding a. In een pan de vleesstukken, de gefruite boemboe, 1 stengel sereh en wat daon salam in de dunne santen op zacht vuur koken tot vlees zacht is. Voeg dan de dikke santen bij en de fijne gegongsengde (zie 3.). Dit alles op zacht vuur verder sudderen tot een dikke massa om de stukken vlees. b. men neemt 500 gram beras en wast die schoon. Daarna halfgaar koken in een pan (dat noemt men in Indonesië "aron"). Hierna neemt men een grote rijststomer. Doe eerst de halve hoeveelheid van de half gaar gekookte rijst in de stomer, dan de stukken vlees en tot slot de rest van de ge-aron-de rijst. Verder stomen tot de rijst helemaal gaar gestoomd is. Men neemt een grote platte schaal (in Indonesië neemt men meestal een grote te- tampa, bedekt met pisangblad) waarin de nasi bagana uit de stomer wordt gekeerd (getumpakt). Zo wordt de nasi bagana opgediend. Wil men het compleet hebben dan daarbij ayam panggang op zijn chinees bereid met gepofte uien en kemiri. (Deze ayam panggang is een verhaal apart). VA kopje ketjap (Sedeng) ca. 10 stuks lombok rawit 5 teentjes middelgroot knoflook (bawang putih) 2 theelepels suiker 1 theelepel petis sap van 1 citroen Alles fijn oeleken met wat water en daarna met de ketjap een beetje op koken. Sap van citroen het laatst bij voegen. Bewaren in koelkast. L. KLAARMOND 30

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1988 | | pagina 30