O Natuurlijk! Want speciaal in september; oktober en november is het bijzonder voordelig om een dagje naar een dierentuin te gaan. ïl| f N, <%4 K v i?V:' Voor slechts f22,50 bent u de hele dag de gast van één van de 5 grote Nederlandse dierentuinen. De 5 dierentuinen liggen verspreid over heel Nederland. Zo hoeft u niet ver te reizen. Maar vergeet niet dat iedere dierentuin anders is! PS. De dierenparken zijn uitstekend bereikbaar per trein. Houders van een 60 seniorenkaart van N.S. profiteren ook van het aanbod en als u met deze 60+ seniorenkaart op een van uw keuzedagen reist bent u helemaal voordelig uit. Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij het secretariaat: Noorder Dierenpark B.V. Postbus 1010 7801 BA Emmen telefoon 05910 - 18800 U kunt ook direct naar de dierentuin van uw keuze bellen. Het spreekt vanzelf dat ook de toegangsprijs bij deze prijs is inbegrepen. Artis, Amsterdam, 020 - 5233400 Burgers Dierenpark, Arnhem, 085 - 424534 Diergaarde Biijdorp, Rotterdam, 010 - 4654333 Noorder Dierenpark, Emmen, 05910- 18800 Ouwehands Dierenpark, Rhenen, 08376 - 191 10 nog rauw en vers. Een meer verfijnd kool-kostje is ang sioe pe tjay (pe wit, en zoek het zelf maar verder uit!) Een djoan loh is een groot vat met ingebouwd komfoor, dat kokend op tafel komt, met groenten en vleeswaren gevuld. Zeer grappig! Tot de botanie behoort ook de gesluier de dame?? Ze heet tjoe(k)sang =bloem van bamboe. Als men u dit object gedroogd laat zien, is het een vies haarnetje en in water gekookt is het een gaskousje met vitrage omhangen. Zon der de hulp van een gids zou iemand vermoeden dat het een stinkzwam is, die als "gesluierde dame" wereldbe roemd is. Het kopje stinkt erg bij de levende zwam. 't Gerecht is kostbaar en ik vermoed evenals bij het volgende gerecht, dat het niet alleen gaat om de smaak, maar ook om magisch-psycho- logische bijwerkingen. De zwam groeit hier op plaatsen met veel afval. De haysom (letterlijk zee komkom mer) is weer bedrog in andere richting, want het is een dier, dat echter in 't Nederlands ook zeekomkommer heet. U kunt deze dieren achter de salon, in de altijd toegankelijke keuken, bewon deren als onooglijke, donkere worsten. Vóór het gebruik worden deze lang in water geweekt en bij het bereiden worden ze versneden en met andere spijzen vermengd. De hay som-stukjes, wit, doorzichtig, elastisch, met een bruine rand, maken de indruk van ge braden spekzwoerd. De smaak is na venant, maar veel flauwer, alsof het zwoerd na het bakken nog een week lang uitgekookt is. De gehele schotel smaakt uitstekend, maar de hay som opzichzelf wordt misschien meer ge waardeerd om z'n consistentie, die een mechanisch-aangenaam, glibberig ge voel in de mond geeft - indien al niet geheel andere motieven gelden. Ik her inner aan haaievinnen, vogelnestjes etc. Aangezien de Chinese keuken al dui zenden jaren langer geciviliseerd is dan de Franse, mogen we veel wijsheid in haar verwachten. De objecten zijn dan ook dikwijls niet echt-Chinees, maar uit allerlei landen geïmporteerd. De hay som wordt bijv. in Indonesië als tripang op de koraalriffen verzameld en in grote hoeveelheden naar China vervoerd. Tenslotte nog een antwoord op de op merking, dat ik speciaal het griezelige zou hebben uitgezocht. Er is in de eerste plaats veel meer te vertellen en bovendien besprak ik slechts de een voudige keuken. De "haute cuisine" gebruikt nog heel wat anders. In Hong kong betrad ik eens een restaurant in de mening een dierentuin te vinden. In de voorgalerij stonden kooien, kisten en aquaria met alle mogelijke levende beesten, die op consumptie wachten, w.o. tokeh's, aardwormen, schildpad den en slangen. Ik zal nooit vergeten hoe een bediende een heel kluwen oelar welang uit een kist presenteerde! Een grote python werd juist voor een gezelschap bereid. (Zo'n dier is ideaal voor een lange tafel.) Een van de zeld zaamste beesten ter wereld, de reuzen salamander (Megalobatrachus) was in exemplaren van Vi a 3A meter aanwezig. Ik kocht er één tegen zwaar geld voor onze dierentuin en moest hem letterlijk uit de handen van de kok trekken, die hem maar tegelijk wou slachten. Op Java is de kans op slangen uitge sloten zodat angstige zielen zich niet hoeven te laten weerhouden. Dit is voorlopig voldoende. Mag ik nog even aanbevelen saté Shanghai en kee lengkeng? En litsjie (li-chee) voor vruchten na? Vergeef mij de grofheid om li-chee als aanhangsel maar even te noemen. Mijn gastheer in Kanton toonde mij eens vol eerbied een kast vol boeken, handelende over de vele deugden dezer vrucht. En hij las geroerd voor uit een boek vol citaten uit de klassieke gedich ten, alle bezingend dit verheven wezen. Hoe fluisterde hij van ontzag, toen hij vertelde van de allerverhevenste soort, die de Keizer zelf dermate ontroerde, dat deze haar noemde naar het schoon ste op aarde: glimlach van de schoonste vrouw des Keizers. Ik moet erkennen, dat zo'n glimlach in blik wel iets van haar waarde verloren heeft. Eet nu smakelijk. Of liever: "Eet wat gij nu kent" en daarna "Eet nu wat gij kunt". 23

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1989 | | pagina 23