O
Natuurlijk!
Want speciaal in september; oktober
en november is het bijzonder voordelig
om een dagje naar een dierentuin
te gaan. ïl|
f N, <%4
K
v i?V:'
Voor slechts f22,50
bent u de hele dag de gast van
één van de 5 grote
Nederlandse dierentuinen.
De 5 dierentuinen liggen
verspreid over heel
Nederland.
Zo hoeft u niet ver te reizen.
Maar vergeet niet dat iedere
dierentuin anders is!
PS.
De dierenparken zijn
uitstekend bereikbaar per
trein.
Houders van een 60
seniorenkaart van N.S.
profiteren ook van het
aanbod en als u met deze
60+ seniorenkaart op een
van uw keuzedagen reist bent
u helemaal voordelig uit.
Voor meer inlichtingen kunt
u terecht bij het secretariaat:
Noorder Dierenpark B.V.
Postbus 1010
7801 BA Emmen
telefoon 05910 - 18800
U kunt ook direct naar de
dierentuin van uw keuze
bellen.
Het spreekt vanzelf dat ook
de toegangsprijs bij deze prijs
is inbegrepen.
Artis,
Amsterdam, 020 - 5233400
Burgers Dierenpark,
Arnhem, 085 - 424534
Diergaarde Biijdorp,
Rotterdam, 010 - 4654333
Noorder Dierenpark,
Emmen, 05910- 18800
Ouwehands Dierenpark,
Rhenen, 08376 - 191 10
nog rauw en vers.
Een meer verfijnd kool-kostje is ang
sioe pe tjay (pe wit, en zoek het zelf
maar verder uit!) Een djoan loh is een
groot vat met ingebouwd komfoor, dat
kokend op tafel komt, met groenten en
vleeswaren gevuld. Zeer grappig!
Tot de botanie behoort ook de gesluier
de dame?? Ze heet tjoe(k)sang =bloem
van bamboe. Als men u dit object
gedroogd laat zien, is het een vies
haarnetje en in water gekookt is het een
gaskousje met vitrage omhangen. Zon
der de hulp van een gids zou iemand
vermoeden dat het een stinkzwam is,
die als "gesluierde dame" wereldbe
roemd is. Het kopje stinkt erg bij de
levende zwam. 't Gerecht is kostbaar en
ik vermoed evenals bij het volgende
gerecht, dat het niet alleen gaat om de
smaak, maar ook om magisch-psycho-
logische bijwerkingen. De zwam groeit
hier op plaatsen met veel afval.
De haysom (letterlijk zee komkom
mer) is weer bedrog in andere richting,
want het is een dier, dat echter in 't
Nederlands ook zeekomkommer heet.
U kunt deze dieren achter de salon, in
de altijd toegankelijke keuken, bewon
deren als onooglijke, donkere worsten.
Vóór het gebruik worden deze lang in
water geweekt en bij het bereiden
worden ze versneden en met andere
spijzen vermengd. De hay som-stukjes,
wit, doorzichtig, elastisch, met een
bruine rand, maken de indruk van ge
braden spekzwoerd. De smaak is na
venant, maar veel flauwer, alsof het
zwoerd na het bakken nog een week
lang uitgekookt is. De gehele schotel
smaakt uitstekend, maar de hay som
opzichzelf wordt misschien meer ge
waardeerd om z'n consistentie, die een
mechanisch-aangenaam, glibberig ge
voel in de mond geeft - indien al niet
geheel andere motieven gelden. Ik her
inner aan haaievinnen, vogelnestjes etc.
Aangezien de Chinese keuken al dui
zenden jaren langer geciviliseerd is dan
de Franse, mogen we veel wijsheid in
haar verwachten. De objecten zijn dan
ook dikwijls niet echt-Chinees, maar uit
allerlei landen geïmporteerd. De hay
som wordt bijv. in Indonesië als tripang
op de koraalriffen verzameld en in grote
hoeveelheden naar China vervoerd.
Tenslotte nog een antwoord op de op
merking, dat ik speciaal het griezelige
zou hebben uitgezocht. Er is in de
eerste plaats veel meer te vertellen en
bovendien besprak ik slechts de een
voudige keuken. De "haute cuisine"
gebruikt nog heel wat anders. In Hong
kong betrad ik eens een restaurant in de
mening een dierentuin te vinden. In de
voorgalerij stonden kooien, kisten en
aquaria met alle mogelijke levende
beesten, die op consumptie wachten,
w.o. tokeh's, aardwormen, schildpad
den en slangen. Ik zal nooit vergeten
hoe een bediende een heel kluwen
oelar welang uit een kist presenteerde!
Een grote python werd juist voor een
gezelschap bereid. (Zo'n dier is ideaal
voor een lange tafel.) Een van de zeld
zaamste beesten ter wereld, de reuzen
salamander (Megalobatrachus) was in
exemplaren van Vi a 3A meter aanwezig.
Ik kocht er één tegen zwaar geld voor
onze dierentuin en moest hem letterlijk
uit de handen van de kok trekken, die
hem maar tegelijk wou slachten.
Op Java is de kans op slangen uitge
sloten zodat angstige zielen zich niet
hoeven te laten weerhouden.
Dit is voorlopig voldoende. Mag ik nog
even aanbevelen saté Shanghai en kee
lengkeng? En litsjie (li-chee) voor
vruchten na?
Vergeef mij de grofheid om li-chee als
aanhangsel maar even te noemen.
Mijn gastheer in Kanton toonde mij
eens vol eerbied een kast vol boeken,
handelende over de vele deugden dezer
vrucht. En hij las geroerd voor uit een
boek vol citaten uit de klassieke gedich
ten, alle bezingend dit verheven wezen.
Hoe fluisterde hij van ontzag, toen hij
vertelde van de allerverhevenste soort,
die de Keizer zelf dermate ontroerde,
dat deze haar noemde naar het schoon
ste op aarde: glimlach van de schoonste
vrouw des Keizers.
Ik moet erkennen, dat zo'n glimlach in
blik wel iets van haar waarde verloren
heeft.
Eet nu smakelijk. Of liever:
"Eet wat gij nu kent"
en daarna "Eet nu wat gij kunt".
23