SOLOSE GERECHTEN NEUTRALE MULOSCHOOL IN JOGJA, 1 937 KLASSE 2A Bovenaan links Dhr. H. Groenendijk, daarnaast Hr. A. Gölicke. Verder zijn er op te zien: Hetty v. Lieshout, Stans Bos, Jeanne Knaap, Lucy Dezentje, AnnieTan, Chris Lie, Gerard Beekman Lapré, Srioto, John Michaël, Yap Ghi Ghi, Malie Beekman Lapré, Koosdarinah Thora Morriaan, Francoise Kailola, Mary Michaël, Slamet, Tjong, Trees Liem. Dora van Beneden, met donkere jurk. De foto werd ingezonden door mevr.Th. M. E. van Wagtendonk-van Beneden (Dora), Schierstins 80, 7608 XV Almelo. had niet zó veel legerpaarden en aldus was bepaald dat de veerarts van het gouvernement ook de medische zorg had voor deze rijdieren. Behalve de cavalerie lag er in Jogja echter nog een half bataljon infanterie; zo'n twee compagniëen met wat mitrail leurs. Hoewel dit onderdeel in principe "voetvolk'' was, waren er ook daar de nodige grote en kleine paarden inge deeld. En zo kwamen wij, onder de hoede van vader, ook meermalen in de kampe menten van Jogja. Bij de ingang stond dan de schildwacht met grote bamboe- hoed op het hoofd; op de opgeslagen rand van die hoed een rood-wit-blauwe cocarde. Hoewel vader gewoon "burger" was had de commandant daar bepaald dat die schildwacht een paar ceremo niële handgrepen met zijn geweer of karabijn deed. Als dat gebeurde nam vader met een zwier zijn tropenhelm af om te bedanken voor het eerbetoon. De infanterie lag in het oude "Fort Vredeburg"; deze "benteng" was des tijds gebouwd door de Oost-Indische Compagnie omstreeks 1770. Op de ouderwetse wallen stonden nog een paar antieke kanonnen waarover men vertelde dat ze toentertijd de kraton van de sultan bestreken. Het was een mooi fort en naast het VOC-geschut stonden nog een paar modernere kanonnen welke echter uitsluitend voor zeer vreed zame doeleinden werden gebruikt; wanneer de sultan op enkele hoogtij dagen officieel "uitreed", dan werden met deze vuurmonden de zo geheten "saluutschoten" afgegeven met los kruit. Het ging dan alleen om een serie luide "boems". Vlaktegenoverdatoude bolwerk van de VOC lag de representatieve ambtswo ning van de hoogste Nederlandse ge zagsdrager, de resident. Curieus is, dat vele jaren later - in december 1 948 bij de aanvang van de zogeheten "Tweede Politionele Actie" - aldaar president Soekarno gevangen werd genomen door Nederlandse militairen die even tevoren bij verrassing waren geland op het aan de oostrand van Jogja gelegen vliegveld dat in het verlengde lag van het raceterrein. Als nu in die militaire kampementen vader destijds ingrijpende medische behandelingen moest verrichten bij paar den, werden wij tijdelijk even wegge zonden en in de cantine of dagverblijf geparkeerd. Alwaar we - gewapend met voor dat doel bij uitzondering toebe deelde losse centen - onthaald werden op een heerlijk glas geschraapt ijs (ès gossok) waar overheen wat rose ge kleurde, erg zoete, setroop soesoe; wel ke combinatie wij oplepelden met zo'n hele lange theelepel, een stukje bestek dat wij na I ndië nooit meer elders hebben gezien. Als kind vonden wij de bezoeken aan de militaire kampementen iets heel bijzon ders en het is vermoedelijk daarom dat zich in ons denken een verlangen ont wikkelde om later óók bij dat KNIL te mogen dienen. Het is nog zo uitgeko men ook! (wordt vervolgd) GODJOK GÊNÊM Vi pd. gehakt 1 rode en 1 groene lombok fijn snijden 1 ui 2 teentjes knoflook 1 theelepel kemirie in plaats van blimbing: rabarber trassi zout suiker (klein beetje) 4 eetlepels santen (klappermelk) Alles mengen en in een schaaltje au bain marie koken. Het behoort een beet je zuur te smaken. Enkele andere lekkere specialiteiten van Solo zijn: Nasi liwet - rijst in santen gekookt met kip, ei en sambel goreng Lontong Solo - lontong met kip en sajoer Djaddah blondo - ketankoeken met de "kaantjes" van klapperolie Tjabo rambah - ketoepat met widjen- saus Rambah petis - soort kroepoek met zoet sausje van vleesextract Degenen, die van plan zijn Solo te bezoeken en deze lekkernijen nog nooit hebben gegeten, wil ik zeker aanraden het te proberen. J.P. GARANG ASEM Benodigdheden: jonge kip - rode uien - witte uien - rode en groene lombok - salam en laos - klapper- melk - tomaten en ook zout naar smaak toevoegen (wordt in Solo bereid met zure blimbing). Bereiding: Kip in kleine stukjes snijden (ca. 2 cm). De uien en lombok fijn snijden. Op het vuur alles (kip, kruiden, klappermelk) mengen en roeren. Daarna het mengsel in een kommetje stomen/stoven. Om de smaak te ver beteren kan men een beetje vetsin erbij doen. Na 14 uur stomen/stoven, even proeven; indien gaar/lekker genoeg van het vuur afhalen. Warm opdienen. (Ingezonden door Ing. W. K. den Baars, die het recept van deze Solose speciali teit kreeg van een inwoonster van deze stad). 6

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1989 | | pagina 6