Massa's vanille-peulen liggen in de hete zon te drogen. Een vrouwtje bezig met het sorteren van de vanille-stokjes. Links op de foto een z.g. container. voor consumptie gereed als ze donker bruin tot zwart van kleur is, taai en bedekt met aromatische kristallen. Het vanillestokje heeft een zoete fijne geur en bestaat voor 37 procent uit zuivere vanille en verder uit andere aromatische stoffen. Omdat vanille geen vluchtige olieën bezit, hoort ze niet tot de spece rijen. Vanillestokjes worden gebruikt bij het bereiden van gebak, ijs, chocolade, snoep, frisdrank, sorbets enzovoort. Vanille wordt ook gekweekt om zijn welriekende olieën. Het wordt veel gebruikt in de parfumindustrie. Om tabak te sausen kan vanille gebruikt worden. Vanille is goed voor de spijsvertering en het is een opwekkend middel. Door gekneusde vanille af te trekken in alcohol verkrijgt men vanilleessence. Echte vanille is tamelijk duur; tegen woordig wordt kunstmatige vanille gemaakt die veel goedkoper is. Synthe tische vanille wordt gemaakt van euge- nol, een stof die gewonnen wordt uit kruidnagelolie. Het heeft niet zo'n volle smaak als echte vanille. In goedkope namaakessence kan "cumarine" zitten. Cumarine is een kleurloze zoet ruikende stof die onder andere in reukgrassen en in andere planten voorkomt. Vanille kan door middel van zaaien of stekken vermenigvuldigd worden. Zaaien is vakwerk. Omdat de vanille- plant een hoge luchtvochtigheid en warmte nodig heeft kan ze buiten de tropen alleen maar in een warme kas groeien. Stekken van tien centimeter lang worden van de plant afgesneden, vier centimeter onder een blad. Het stekje wordt zo geplant dat het onderste blad net boven de grond komt. Na twaalf weken groeit het stekje. De eerste tien maanden goed vochtig houden door iedere dag te sproeien. Om bloemen te krijgen moet men de planten twee maanden iets droger houden waardoor de vanilleplant stopt met groeien en bloemknoppen gaat vormen. Ook in de winter moet ze volop licht hebben en het grondmengsel moet luchtig zijn met veel korrelturf en emulsie van koningsvarens. Gekweekte vanilleplanten worden ge snoeid om het bestuiven en het oogsten te vergemakkelijken. NETTY SELDER half jaar nodig om te rijpen. Een rijpe peul splijt zich in drie delen en bevat duizenden zaadjes. De zaadjes zijn zo klein als een zandkorrel, eirond, hard, donkerbruin en ondoorzichtig. Van de meeste orchideeën is het zaad stoffijn en omgeven door een doorzichtig net- achtig zakje. Vanillepeulen zijn reuk en smakeloos. Vóórdat de peulen rijpen en zich openen worden ze geoogst. De peulen worden met kokend water of hete stoom behandeld en vervolgens gefermenteerd. De peulen worden in de zon gelegd en beurtelings onder wollen dekens om te broeien, 's Avonds worden ze in luchtdichte containers gedaan om te zweten. Dit zorgvuldige proces duurt enkele weken. In die tijd wordt door de hitte de vanilline gevormd. De peul is Vanille-tak met bovenaan half-geopende bloem en onderaan verwelkte bloemen die aan de beginnende peul blijven hangen, een teken dat ze bevrucht zijn. Vanilleplant, klimmend aan een draag boom.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1990 | | pagina 11