Massa's vanille-peulen liggen in de hete zon te drogen. Een vrouwtje bezig met het sorteren van de vanille-stokjes.
Links op de foto een z.g. container.
voor consumptie gereed als ze donker
bruin tot zwart van kleur is, taai en
bedekt met aromatische kristallen. Het
vanillestokje heeft een zoete fijne geur
en bestaat voor 37 procent uit zuivere
vanille en verder uit andere aromatische
stoffen. Omdat vanille geen vluchtige
olieën bezit, hoort ze niet tot de spece
rijen.
Vanillestokjes worden gebruikt bij het
bereiden van gebak, ijs, chocolade,
snoep, frisdrank, sorbets enzovoort.
Vanille wordt ook gekweekt om zijn
welriekende olieën. Het wordt veel
gebruikt in de parfumindustrie. Om
tabak te sausen kan vanille gebruikt
worden.
Vanille is goed voor de spijsvertering en
het is een opwekkend middel.
Door gekneusde vanille af te trekken in
alcohol verkrijgt men vanilleessence.
Echte vanille is tamelijk duur; tegen
woordig wordt kunstmatige vanille
gemaakt die veel goedkoper is. Synthe
tische vanille wordt gemaakt van euge-
nol, een stof die gewonnen wordt uit
kruidnagelolie. Het heeft niet zo'n volle
smaak als echte vanille. In goedkope
namaakessence kan "cumarine" zitten.
Cumarine is een kleurloze zoet ruikende
stof die onder andere in reukgrassen en
in andere planten voorkomt.
Vanille kan door middel van zaaien of
stekken vermenigvuldigd worden.
Zaaien is vakwerk. Omdat de vanille-
plant een hoge luchtvochtigheid en
warmte nodig heeft kan ze buiten de
tropen alleen maar in een warme kas
groeien. Stekken van tien centimeter
lang worden van de plant afgesneden,
vier centimeter onder een blad. Het
stekje wordt zo geplant dat het onderste
blad net boven de grond komt. Na
twaalf weken groeit het stekje. De eerste
tien maanden goed vochtig houden
door iedere dag te sproeien. Om bloemen
te krijgen moet men de planten twee
maanden iets droger houden waardoor
de vanilleplant stopt met groeien en
bloemknoppen gaat vormen. Ook in de
winter moet ze volop licht hebben en
het grondmengsel moet luchtig zijn
met veel korrelturf en emulsie van
koningsvarens.
Gekweekte vanilleplanten worden ge
snoeid om het bestuiven en het oogsten
te vergemakkelijken.
NETTY SELDER
half jaar nodig om te rijpen. Een rijpe
peul splijt zich in drie delen en bevat
duizenden zaadjes. De zaadjes zijn zo
klein als een zandkorrel, eirond, hard,
donkerbruin en ondoorzichtig. Van de
meeste orchideeën is het zaad stoffijn
en omgeven door een doorzichtig net-
achtig zakje. Vanillepeulen zijn reuk en
smakeloos. Vóórdat de peulen rijpen en
zich openen worden ze geoogst. De
peulen worden met kokend water of
hete stoom behandeld en vervolgens
gefermenteerd. De peulen worden in de
zon gelegd en beurtelings onder wollen
dekens om te broeien, 's Avonds worden
ze in luchtdichte containers gedaan om
te zweten. Dit zorgvuldige proces duurt
enkele weken. In die tijd wordt door de
hitte de vanilline gevormd. De peul is
Vanille-tak met bovenaan half-geopende
bloem en onderaan verwelkte bloemen
die aan de beginnende peul blijven
hangen, een teken dat ze bevrucht zijn.
Vanilleplant, klimmend aan een draag
boom.