TMKDI'JVÏAS
telf.0T0-34é8523
Sambe/ taotjo
Sambel goreng hati ajam
met peté
Sambel roedjak petis
Roedjak Gobet
Sambel goreng peté
Kue Kacang
Een alternatief aangepast
recept van katjang idjo
INDONESISCH RESTAURANT
PADANGSEKEUKEN
OPEN: MAANDAG - ZONDAG
KETTINGSTRAAT DEN HAAG
Tjubit-tjubit
Basilicum, doerian, bamboe
Veel uien en lombok idjo fijnsnijden.
Fruiten met daon salam en een stukje
laos. De sambel taotjo toevoegen met
wat water en een schep suiker. Goed
door laten sudderen en u heeft de
heerlijkste sambel goreng taotjo.
Variatie: tahoe in dobbelsteentjes bak
ken en door de sambel goreng taotjo
mengen.
Ingrediënten:
lombok (of sambel) - trassi - uien -
knoflook - zout- schijfje (of poeder) laos
theel. keuken asem - daon salam. Kippe-
levertjes of kippemaagjes (rempelah) -
petébonen.
Kippelevertjes even met citroensap
besprenkelen om de vaak sterke lucht
weg te krijgen. Kippemaagjes vooraf
koken en in stukjes snijden.
Alle ingrediënten fijnwrijven (oelek) en
in wat olie braden tesamen met de
levertjes en de daon salam en de peté
bonen. Wat water toevoegen en een
minuut of 10 doorkoken. Een beetje
suiker erbij maakt de smaak altijd
smeuïger. Sommigen doen er santen
i.p.v. water bij. Petébonen in diepvries
of rauwe zijn lekkerder dan die in potjes,
maar die voldoen ook wel.
"Hoe krijg ik dat mijn ondé-ondé heel
blijft? Bij mij barsten ze altijd open",
vroeg een lezeres. Wie weet het en
heeft het goede recept van ondé-ondé?
Met de Sambelans van VAMU kun je
alle kanten uit.
Daar maak ik de echte Djanganan Soe-
rabaja mee. De sambel petis aanlen
gen met een scheut goela djawastroop
(of keukenstroop), een flinke scheut
ketjap, een lepel pindakaas. Goed ver
mengen tot een smeuiig sausje. Voor
de djanganan: taugé, fijngesneden kool,
spercieboontjes, andijvie (bij gebrek
aan kangkoeng) heel even stomen. Stuk
jes gebakken tempe, lontong en rauwe
ketimoen. U kunt voor het gemak Ion-
tong en tempé weglaten maar met die
erbij heeft u een goede maaltijd.
de petis aanlengen met een scheut azijn
Fijngeraspte komkommer, appel, wortel,
ijssla en alles wat hard, fris en rauw fijn
te raspen is. Vermengen met de aan
gemaakte sambel petis. Hóórt emping
of kroepoek bij!
Hiervan kan makkelijk de sambel goreng
hati ajam peté gemaakt worden. Wel
wat daon salam en laos meebraden.
200 gr. margarine
200 gr. pindakaas
2 geklutste eieren
1 25 gr. basterd suiker
400 gr. bloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
1 eetlepel spekkoekkruiden
suiker om te garneren
Klop de margarine met de pindakaas tot
een smeuïg geheel. Roer nu de geklutste
eieren er door. Daarna beetje bij beetje
de bloem met de suiker. En op het laatst
de kruiden, zout en bakpoeder. Rol het
deeg uit tot een dikte van 3 mm. Strooi
er de suiker op. Snijdt er vormpjes uiten
bak die in de oven tot ze geelbruin zien.
MIEKE DEN OUDEN-HILLE
Voor 2 personen:
1 flinke kop katjang idjo
1 winterpeen - in stukjes snijden
1 prei - wat peterselie - wat selderie of
V* selderieknol
1 tjengkeh - wat foelie
3Akop granenvlokken (Brinta?)
De katjang idjo wel eerst± 6 uurweken
in gekookt water.
Alles opzetten - tot het kookt - dan een
plaatje onder de pan en Yz uur tot 3
kwartier laten sudderen. Met gebakken
kip of lever en gefruite uitjes.
Mevr. L. S. JENNY
Goede raad: Indisch koken betekent
met gevoel koken. Niet te bang zijn
voor teveel of te weinig. Proeven. Niet
lekker genoeg, volgende keer beter en
de daarop volgende keer is uw gerecht
volmaakt. En laat u nooit intimideren
door leuke opmerkingen van manlief
of huisgenoten. Buiten zeggen ze
altijd: zoals moeder het maakt smaakt
het 't best!
LD
Tijdens een vakantie in Indonesië ben ik
door vrienden zo lekker verwend, dat ik
overal recepten heb opgeschreven om
ze hier nog eens uit te proberen. Mis
schien zijn ze sommigen van u wel
bekend, maar voor de anderen geef ik
ze hierbij door.
Ik heb hier een recept uit Yogya van een
lekker pittig knabbeltje. Maar men gaf
mij geen preciese hoeveelheden op.
Gewoon op gevoel zoveel van dit en
zoveel van dat, tot je een goed deeg
krijgt, dat niet meer aan de hand kleeft.
Je gebruikt: rijstemeel, wat warm water,
ietsje zout, fijngewreven garnalen, wat
uitjes en sambal naar smaak. Meng dat
alles tot een soepel deeg. Daarvan knijp
je er telkens kleine beetjes uit en gooi
die in hete olie. Snel er weer uit halen.
Dat is alles. 0 ja, de naam van dit
knabbeltje is, hoe kan het ook anders,
Tjubit-tjubit.
Het is de moeite waard, om bij wijze van
experiment in visgerechten een takje
verse basilicum mee te koken. Om te
beginnen een takje van ca. 10 cm per
middelgrote makreel. Voorzichtig aan,
want basilicum moet net een pittige
smaak geven en niet overheersen.
Doerian.
Bij ons thuis op Sumatra was het de
gewoonte dat je (na het eten van doe
rian) eerst water dronk uit een hol
doerian segment. Om de hinderlijke
lucht kwijt te raken!
Ik kan me geen last of hinder herinne
ren, maar dat kan samenhangen met de
ruimere en luchtig gebouwde wonin
gen. In Nederland heb ik geen doerian
ervaring en kan me wel last en hinder
voorstellen in de kleine woningen. Wie
heeft goede tips? Als ik hier doerian eet,
ligt een deel van de bewoners van de
torenflat voor pampus en moppert de
rest me de oren van het hoofd. Misschien
is de Afsluitdijk of een aardig plekje aan
het Tjeukemeer of de grote stille heide
beter geschikt!
NANCY MARGÉE
Bamboe
Uw vraag over bamboe de volgende
keer - Red.
T-4