Een theezakje SPECIALE AANBIEDING BU DE VOORPLAAT (Foto: archief R. L. Mellema) Een berouwvolle Boeddhistische mon nikdie zijn oogleden afsneed. Confucius die vertelt dat de plant ten tijde van Noach werd ontdekt. De Engelse Majoor R. Bruce die in 1825 in Assam een wildgroeiende ontdekking deed. De Duitse geleerde F. von Siebold die in 1 826 vanuit Japan een pakje naar Java zond. Commissaris-Generaal du Bus de Gisignies die aan de heer J. J. L. L. Jacobson de opdracht gaf in China een studiereis te ondernemen. De datum 9 februari 1 933 waarop de drie belang rijkste produktielanden besloten tot een uitvoer-restrictie. En de verenigingen "Mitra noe Tani" en "Madoe Tawon" die in 1 81 5 te Tjibadak werden opge richt om voor gezamenlijke rekening tuinen te ontginnen en te exploiteren. Aan dit alles en nog veel meer denken we natuurlijk niet wanneer we een kopje thee drinken. Toch heeft het boven staande alles met thee te maken. Het zijn gegevens die ik geplukt heb uit boeken en artikelen over thee. Wat kokend water voegen bij wat thee blaadjes of een theezakje in een grote mok of in een fijn porcelijnen kopje (met schotel) is weliswaar een van de ge woonste dagelijkse dingen, maar ten minste éénmaal zullen we ons toch wel hebben afgevraagd wie thee heeft uit gevonden. Dezelfde vraag overigens is waard om jezelf heel dikwijls bij heel veel andere dingen te stellen. Om ons te beperken tot eten en drinken: wie bijvoorbeeld is het toch geweest die op de eeuwig onsterfelijke gedachte kwam om een aardappel te schillen, in repen te snij den, te bakken om vervolgens het resultaat van wat zout te voorzien. Even terzijde: thee werd, en wordt ongetwijfeld nog, geëxporteerd in kis ten. Door jongens die muziek wilden maken, maar geen geld hadden voor een echt instrument, werden deze kisten gebruikt als bas. Een dunne paal in een hoek getimmerd en daaraan een draad (ik dacht een stuk waslijn). De bassist van o.a. de Indo-Rock band "The Hap Cats" heeft enige tijd daarmee op het podium gestaan. Dat was 30 jaar ge leden, heel gewoon toen en vandaag nog beminnelijke nostalgie. "Een galant bezoeker, die een goeden indruk bij de moeder van zijn aanbedene wilde maken, bracht voor haar een kistje fijne groene thee mede, die als probaat middel tegen hoofdpijn werd be schouwd en zéér kostbaar was", zo lezen we in een artikel over theevisites in het einde van de 17e, begin 18e eeuw in Nederland. Thee kostte toen zo'n 1 5 a 20 gulden per pond en kwam uit China. Groene thee kende men in de jaren 30 van deze eeuw in Indië ook allang. "Brengt een bevolkingstuin meer op dan de opkoop-fabriek kan afnemen, dan wordt deze overmaat niet zelden bereid tot zoogenaamde groene thee. Het geplukte blad wordt op den vloer van de voorgalerij der woning uitge spreid en blijft hier één a twee etmalen liggen om te "verflenzen", d.w.z. het blad verliest veel water en wordt slap; vervolgens wordt het in een pan boven een vuur verwarmd. Door dit proces behoudt de thee een groene kleur. Ver volgens wordt het blad met de voeten gerold tot een vuilgroene kleverige massa. Hierna wordt de groene thee in de zon gedroogd, totdat zij zich tus- schen de vingers eenigszins laat ver poederen Het is niet een product, dat op groote schaal in de inlandsche wereld wordt genuttigd; slechts in gegoede inheemsche kringen wordt het gedronken." Anno 1930 bedroeg de prijs van groene thee 25 30 gulden per pikol (61,7 kg). Dat weten we dan weer, net zoals we te weten kunnen komen dat de gewone plukmethode hierin bestaat, dat men van een twijg het uiterste, nog opgerolde blaadje, waarin ook de groeitop ver scholen is, de pekoe, met de daarop volgende twee jonge blaadjes afplukt. Dus niet de andere blaadjes want die zijn ouder en hebben minder kwaliteit. Gewoonlijk wordt eenmaal in de tien, elf dagen geplukt. Bij de voorplaat: theepluksters op West- Java met hun oogst op weg terug. Natuurlijk stopte Mellema hier om foto's te maken van cultures in de praktijk. En daarbij zijn deze overstekende dames een poëtischer beeld dan een file auto's. Thee. Echt waar, als ik voortaan thee drink, zal ik proberen niet alleen maar te drinken, maar ook in stilte hormat te betuigen aan alles en iedereen die er voor heeft gezorgd dat ik mij dagelijks aangenaam kan laven. Dat is dan ook een hormat aan tempo doeloe, dat is die tijd die voorbij is en waar velen niets (meer) mee te maken willen hebben. De vruchten daarvan? Ach, wie staat nu stil bij een theezakje. R.B. (Zie ook artikel pag. 1 2 en 1 3.) ORIËNTEREND REISMAGAZINE 'Azië' is een tweemaandelijks reismagazine, gericht op de reiziger naar dit boeiende continent. Het blad bevat naast interessante reisverhalen, culturele artikelen en avontuur lijke omzwervingen ook praktische en aktuele informatie over Aziatische bestemmingen. 'Azië' is te koop voor f 8,95. Een jaarabonnement (6 nummers) kost f 49,--. Bij gebruikmaking van onderstaande bon ontvangt u hierop bovendien f 5,— korting. Voor inlichtingen of abonnements-opgave kunt u schrijven of bellen naar: P.V.O. abonnementenservice, Postbus 77, 51 26 ZH Gilze, tel. 01615-7450. Ja, ik neem een abonnement op 'Azië voor de speciale prijs van f 44,- voor 6 nummers. Naam: Adres: Postcode: Woonplaats Handtekening: Voor de betaling wacht ik een acceptgirokaart af. Deze bon kan in een ongefrankeerde envelop worden gestuurd aan: 'Azië, Antwoordnummer 16003, 5100 VJ Gilze. N - M "Da's nog niks, moetje hem zien als er weer zo'n domme Tarzanfilm is ge weest!"

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1990 | | pagina 2