DEWATA Tahoe ketjap La lap en atjar Lalap zuur-zoet-heet Atjar Biet Lombok rawit zuur op houtskool geroosterde sate a jam sate babi en sate kambing Wie heeft een boedjang recept voor mij? In één pan klaarte maken i.v.m. de afwas. Het gerecht moet bestaan uit rundvlees of tahoe/tempe en groenten. Wie wil de K-nobelprijs winnen? THEO KAPPERS Ik weet dat duizend dames staan te trappelen je hun keukengeheimen te presenteren (waar bestaat overigens die K-nobelprijs uit?) ik geef je alvast mijn recept, gratis voor niks Theo! nodig: 1 blok tahoe - 1 ons taugé - ketjap - knoflook - azijn - lombok. Het blok tahoe in dobbelsteentjes snij den en in olie bakken. Vlugger en mak kelijker: tahoe in dikke plakken bakken en met een schaar in stukjes knippen. Geeft minder korst en meer smaak. De gebakken tahoe opzij leggen (in het bord waaruit je straks eet, spaart afwas uit!). De gebruikte olie overgieten ineen leeg blik (olie is schoon dus nog te gebruiken) op een bodempje na. Hierin fruit je 3 teentjes gesnipperde knoflook en 2 rode lomboks. Voeg daarbij een flinke scheut ketjap (3 eetlepels), een heel klein beetje azijn en nog een beetje water. Doe de gebakken tahoe erbij, goed omroeren en tenslotte 1 ons rauwe taugé. Het hele zaakje goed omschep- Zo te zien is tante Deetje niet erg tevreden over die "echte sroendeng" uit Waspik. pen, heel kort maar overdoen in een schaal. Strooi er nog wat fruitjes en eventueel wat fijngeknipte selderie overheen. Eet er wat abon bij als je beslist vlees erbij wilt. Afwas: 1 wadjan - 1 schaal - 1 bord lepel vork. TIP Een stevige keukenschaar (elke huis- houdschaar) is vaak efficiënter dan een mes. Je knipt er selderie, peterselie, bieslook, tahoe, ham, spek en nog veel meer mee. Zo boven de pan. L.D. "Rauwe groenten als bijgerecht bij de rijst" staat in het nieuwe Indon.-Ned. woordenboek van A. Teeuw als verkla ring voor "lalap". Geen rijsttafel zonder lalap, meestal ketimoen (komkommer), paprika, lente uitjes (green onions) meer is er eigenlijk niet. Nu kun je alles wel rauw eten natuurlijk, tomaat, radijs, worteltjes, kool, andijvie, maar vaak smaken die niet zo bij onze gerechten. Wél goed als "groengerecht" blijven de even gekookte groenten. Het assortiment breidt zich dan flink uit. Ik weet niet of u het zo eens geprobeerd heeft: water aan de kook brengen met wat zout (of zonder als u zoutloos bent) en een paar druppeltjes sesamolie toe voegen. De groenten een paar minuten meekoken, vuur uit en dan de groenten uit het water en in een vergiet om schudden. Net niet gekookt maar toch die lekkere Chinese smaak van de sesam (widjen) olie. Broccoli, Chinese kool (sawie), witte en groene kool, paksoi, andijvie (deze alleen onderdompelen in het water, niet meekoken), lenen zich er goed voor. Smaakt overal bij. Fris en lekker is dit Indische slaatje dat hei midden houdt tussen lalap en atjar. 1 ons gesneden andijvie, 1 ons taugé. In een kommetje een flinke scheut tafel- azijn, een lepeltje sambel-uit-een-potje, 1 volle eetlepel suiker mengen. Dit sausje door de andijvie en taugé men gen. Heerlijk bij de rijst. Inplaats van andijvie kunt u ook savoye kool, rode kool of sawie nemen of alles tesamen. Maar de taugé niet vergeten! Weet u dat ik die in geen tijden heb gezien op de Indische tafel. Terwijl de bekende stopfles met de fonkelende, diep purperen inhoud, niet weg te branden is uit mijn herinnering als kind. De stukken biet in schijven of stukken gesneden, zuur zoet. Als er wat vocht meekwam, werd de rijst paarsrood. Dan protesteerde ik hevig. "Je doet of het gif is", zei mijn moeder. Neen gif niet, maar de kleur werkte suggestiever dan de Alle groenten die u rauw eet altijd even onder de heetwaterkraan afspoelen. Als regel: Alles wat u rauw koopt, vlees, groenten, vruchten, vis, garnalen, met kokend water af wassen. De enige manier om ge vrijwaard te blijven van ongezonde stoffen, die niet alleen het milieu maar vooral onze ingewanden schade doen. zurige smaak. Atjar biet dus. Waarom maken we er niet weer een flinke pot van? Kan maanden goed blijven in de koelkast. Smaakt ook goed bij de Hol landse pot. Atjar biet Een stuk of 4 gekookte bieten schillen en in kleine stukken snijden. Opzetten met twee glazen water, een kopje tafel- azijn (zelfde hoeveelheid schatten naar de hoeveelheid bietjes, ze moeten on derstaan), 3 eetlepels suiker, Vz thee lepel zout, stuk of 8 kruidnagels (poeder mag ook), 1 laurierblaadje. Aan de kook brengen, 5 minuten doorkoken, vuur uit en de bietjes laten afkoelen. Dan overgieten in een stopfles. De rawit goed wassen, losse steeltjes en andere ongerechtigheden verwijde ren. De steeltjes er wel aan laten zitten, de rawits blijven in azijn dan langer hard. De gewassen rawit met een stuk keukenrol droogdeppen. 1 Vz Glas water op een kopje azijn met een beetje zout aan de kook brengen. De rawit toevoe gen, heel even meekoken, een halve minuut maar. Vuur uit, de atjar half afgedekt op een kiertje na, laten afkoe len. Koud in een pot of stopfles doen. Heb ik altijd in de kast. Ik ben een heeteter en als ik te lui ben om sambel oelek te maken dan is er altijd nog rawit. Onmisbaar bij bami. INDONESISCH-CHIN. RESTAURANT Beeklaan 269 - Den Haag Te! 070 - 346 76 97 T-4

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1990 | | pagina 16