DEWATA Pisang goreng speciaal Lekker eten ver en dicht bij huis Herinnering aan TAHOE PONG Benodigdheden: 8 gewone bananen (rijp, maar niet te rijp) 250 gram zelfrijzend bakmeel suiker (naar smaak) - snufje zout groene kleurstof bananen likeur/ en water olie Schil de banaan, snijdt ze in schijfjes van 2 cm. Maak in een kom een beslag van het meel, suiker, bananen- likeur 8 eetlepels), water, zout en meng alles met wat druppels groene kleurstof. Men krijgt nu een mooi groen beslag (beslag moet iets dikker zijn dan panne- koekbeslag) en bak ze met 6 tegelijk in de hete olie. De pisang goreng wordt mooi groen van kleur, en kan zowel warm als koud gegeten worden. TOM PUFFERS Het smaakt toch niet zo lekker als we het hier gewend zijn". Een niet zelden gehoorde opmerking van mensen die uit Indonesië terugkomen van vakantie. Kunt u nagaan, zou het eten in het land waar het oorspronkelijk vandaan komt, niet zo lekker smaken als we het in Nederland (Amerika, Australië, Canada) gewend zijn? Ligt het aan onze tong of aan de veranderde bereiding in Indo nesië? Hierover is reeds in Moesson een tijd terug gediscussieerd. Conclu sie: allebei waar. Onze maatstaven zijn dezelfde, maar in Indonesië is in de loop der tijden door economische, sociale of andere omstandigheden de bereiding van bepaalde gerechten veranderd. De Indische smaak is vaak de Indonesische niet, het gebruik van andere of verander de grondstoffen speelt ook een rol. Als we naar Indonesië gaan dan zoeken wij (Indischen) toch in de eerste plaats naar de bekende, voor ons "volmaakte" smaak. Het accepteren van nieuwe smaken, nieuwe bereidingen gaat niet zonder twijfel of tegenzin, heb ik uit gesprekken kunnen opmaken. Dat maakt dat ik nieuwsgierig ben naar uw nieuwe culinaire ontdekkingen. Ont houd, schrijf op als u iets lekkers gegeten of gedronken hebt op uw vakantie in het buitenland of het nu Sumatra, Spanje, Egypte, Kreta of Maleisië is. Noteer de naam van het restaurant of eethuisje, u kunt anderen de weg wijzen naar een lekkere maaltijd! Maar noem vooral de naam van het gerecht of de drank. Zo kreeg ik door dat u bij "PONDOK CEMARA" in Bandung aan jln. Cemara 44 bijzonder goed écht In disch kunt eten. Vooral de empal moet er verrukkelijk zijn, schreef D.S. Bangkok (Thailand) doet u misschien ook aan op weg naar Indonesië. Dan moet u op aanraden van de heer Staas eens eten bij restaurant "Bali", 20/11 Ruamrudee Village, Soi Ruamrudee Ploenchit rd. Heerlijketenen nietduur. De eigenaresse is de Nederlands spre kende Greta Luntungan (Menadonese). Mijn culinaire uitstapjes reiken voorlopig niet verder dan Den Haag. Bij Toko Semarang, Danckertstraat 77, tel. 070 - 346 44 43, kun je werkelijk alle, maar dan ook alle ingrediënten vinden voor welke Indischeof Chinese maaltijd. Plus kant en klare gerechten plus koek jes. Bij Restaurant Dewata (vroeger Hong), Beeklaan 269, tel. 070 - 346 76 97, strijk ik neer als ik trek heb in mijn lievelingsgerecht Lontong Tjap Go Me, Tahoe Gimbal, I Fo Mie of gewoon saté. Dewata heeft ook de aller lekkerste home made klapper en doeren ice cream. Smaakt precies als bij Hoenkwee Huis in Malangi! Ziet u wel, alweer die vergelijking met vroeger. Ach, wat goed was is goed, moetje niet veranderen, ja toch? LD Mijn vriendin werkte net als ik bij de radio-telefonie. Zij had een verloofde en die verloofde had een vriend, die bij de politie werkte. Zij vroeg mij of ik met hen een avondje uit wilde. Omdat die vriendin op de hoogte was van mijn liefde voor oude ruïnes en wij een bepaalde ruïne op verboden terrein alleen konden bekijken onder geleide van die politievriend, stemde ik toe. Het was een vervallen fort uit de tijd der V.O.C. Waarom wij er zo nodig bij volle maan naar toe moesten, daar stond ik niet bij stil. Het was inderdaad prachtig en geheimzinnig mooi, in die tropische maannacht. Het oude fort was op vele plaatsen ingestort en je moest echt voorzichtig je weg zoeken tussen al die omgevallen muren en grote brokken steen. Natuurlijk werden wij, dames heel galant bij de hand genomen en indien nodig stevig vastgehouden! Nadat wij geruime tijd van het wonder schone landschap om ons heen hadden genoten, begonnen onze magen zeer onpoëtisch te knorren en vonden de heren het tijd om een leuk restaurant op te zoeken. Het oude fort bevond zich op de weg tussen Antjol en Weltevreden, dus erg ver hoefden wij niet te gaan. Onderweg zagen wij een vrij grote warong, hel verlicht, zodat we duidelijk konden zien, wat er alzo werd bereid aan heerlijkheden. Ruiken kon je het in elk geval! Het rook er naar gebakken tahoe en garnalen. "Oh, wat zalig", riep mijn vriendin, tahoe Pong!" "Als het zo zalig smaakt als het ruikt, dan zou ik het graag willen proeven", zei ik. Zo gezegd, zo gedaan. Wat hebben we gesmuld! Er werd spe ciaal een lange bank voor ons bijge schoven, want er was geen plaats meer vrij. Tahoe Pong, ja wat is het eigenlijk voor een gerecht. In vrij grote dobbel stenen gesneden stukken tahoe, op een speciale manier gebakken (na een be paalde behandeling vooraf) in ruim hete olie, voor nog geen minuut en dan goudgeel opgediend in geëmailleerde borden, met een petis-sausje erover heen. Aan de rand een paar levensgrote gebakken garnalen. We kloven er onze vingers bij af. Het geheim van de behandeling vooraf, van de tahoe, ben ik nooit te weten gekomen. Zo krokant van buiten en boterzacht van binnen. Nergens heb ik ook zulke lekkere grote garnalen ge geten. Op de juiste wijze gebakken en gekruid. Hoe het avontuur in de maneschijn verder verliep, is niet van belang. Mijn vriend, die met me mee mocht, kreeg alleen tot in den treure te horen, hoe heerlijk ik gegeten had in die warong langs de weg! Wel heeft de zeer sportieve politie- kennis van mijn vriendin hem de eerst volgende keer meegevraagd, niet om de ruïne te bezichtigen, maar wel om ook kennis te maken metTAHOE PONG! Wie heeft het recept van Tahoe Pong voor mij? NOES LEYDER HAVENSTROOM INDONESISCH-CHIN. RESTAURANT Beek laan 269 - Den Haag Tel. 070 - 346 76 97 TAHOE LONTONG en TAHOE KETOPRAK T-3

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1990 | | pagina 21