DEWATA
Pisang goreng speciaal
Lekker eten
ver en dicht bij huis
Herinnering aan
TAHOE PONG
Benodigdheden:
8 gewone bananen (rijp, maar niet te
rijp)
250 gram zelfrijzend bakmeel
suiker (naar smaak) - snufje zout
groene kleurstof
bananen likeur/ en water
olie
Schil de banaan, snijdt ze in schijfjes
van 2 cm. Maak in een kom een
beslag van het meel, suiker, bananen-
likeur 8 eetlepels), water, zout en
meng alles met wat druppels groene
kleurstof.
Men krijgt nu een mooi groen beslag
(beslag moet iets dikker zijn dan panne-
koekbeslag) en bak ze met 6 tegelijk
in de hete olie. De pisang goreng wordt
mooi groen van kleur, en kan zowel
warm als koud gegeten worden.
TOM PUFFERS
Het smaakt toch niet zo lekker als we
het hier gewend zijn". Een niet zelden
gehoorde opmerking van mensen die
uit Indonesië terugkomen van vakantie.
Kunt u nagaan, zou het eten in het land
waar het oorspronkelijk vandaan komt,
niet zo lekker smaken als we het in
Nederland (Amerika, Australië, Canada)
gewend zijn? Ligt het aan onze tong of
aan de veranderde bereiding in Indo
nesië? Hierover is reeds in Moesson
een tijd terug gediscussieerd. Conclu
sie: allebei waar. Onze maatstaven zijn
dezelfde, maar in Indonesië is in de loop
der tijden door economische, sociale of
andere omstandigheden de bereiding
van bepaalde gerechten veranderd. De
Indische smaak is vaak de Indonesische
niet, het gebruik van andere of verander
de grondstoffen speelt ook een rol.
Als we naar Indonesië gaan dan zoeken
wij (Indischen) toch in de eerste plaats
naar de bekende, voor ons "volmaakte"
smaak. Het accepteren van nieuwe
smaken, nieuwe bereidingen gaat niet
zonder twijfel of tegenzin, heb ik uit
gesprekken kunnen opmaken.
Dat maakt dat ik nieuwsgierig ben naar
uw nieuwe culinaire ontdekkingen. Ont
houd, schrijf op als u iets lekkers gegeten
of gedronken hebt op uw vakantie in het
buitenland of het nu Sumatra, Spanje,
Egypte, Kreta of Maleisië is. Noteer de
naam van het restaurant of eethuisje, u
kunt anderen de weg wijzen naar een
lekkere maaltijd! Maar noem vooral de
naam van het gerecht of de drank. Zo
kreeg ik door dat u bij
"PONDOK CEMARA" in Bandung aan
jln. Cemara 44 bijzonder goed écht In
disch kunt eten. Vooral de empal moet
er verrukkelijk zijn, schreef D.S.
Bangkok (Thailand) doet u misschien
ook aan op weg naar Indonesië. Dan
moet u op aanraden van de heer Staas
eens eten bij restaurant "Bali", 20/11
Ruamrudee Village, Soi Ruamrudee
Ploenchit rd. Heerlijketenen nietduur.
De eigenaresse is de Nederlands spre
kende Greta Luntungan (Menadonese).
Mijn culinaire uitstapjes reiken voorlopig
niet verder dan Den Haag. Bij Toko
Semarang, Danckertstraat 77, tel.
070 - 346 44 43, kun je werkelijk alle,
maar dan ook alle ingrediënten vinden
voor welke Indischeof Chinese maaltijd.
Plus kant en klare gerechten plus koek
jes.
Bij Restaurant Dewata (vroeger Hong),
Beeklaan 269, tel. 070 - 346 76 97,
strijk ik neer als ik trek heb in
mijn lievelingsgerecht Lontong Tjap
Go Me, Tahoe Gimbal, I Fo Mie of
gewoon saté. Dewata heeft ook de aller
lekkerste home made klapper en doeren
ice cream. Smaakt precies als bij
Hoenkwee Huis in Malangi!
Ziet u wel, alweer die vergelijking met
vroeger.
Ach, wat goed was is goed, moetje niet
veranderen, ja toch?
LD
Mijn vriendin werkte net als ik bij de
radio-telefonie. Zij had een verloofde en
die verloofde had een vriend, die bij de
politie werkte.
Zij vroeg mij of ik met hen een avondje
uit wilde. Omdat die vriendin op de
hoogte was van mijn liefde voor oude
ruïnes en wij een bepaalde ruïne op
verboden terrein alleen konden bekijken
onder geleide van die politievriend,
stemde ik toe.
Het was een vervallen fort uit de tijd der
V.O.C. Waarom wij er zo nodig bij volle
maan naar toe moesten, daar stond ik
niet bij stil. Het was inderdaad prachtig
en geheimzinnig mooi, in die tropische
maannacht. Het oude fort was op vele
plaatsen ingestort en je moest echt
voorzichtig je weg zoeken tussen al die
omgevallen muren en grote brokken
steen. Natuurlijk werden wij, dames
heel galant bij de hand genomen en
indien nodig stevig vastgehouden!
Nadat wij geruime tijd van het wonder
schone landschap om ons heen hadden
genoten, begonnen onze magen zeer
onpoëtisch te knorren en vonden de
heren het tijd om een leuk restaurant op
te zoeken. Het oude fort bevond zich op
de weg tussen Antjol en Weltevreden,
dus erg ver hoefden wij niet te gaan.
Onderweg zagen wij een vrij grote
warong, hel verlicht, zodat we duidelijk
konden zien, wat er alzo werd bereid
aan heerlijkheden. Ruiken kon je het in
elk geval! Het rook er naar gebakken
tahoe en garnalen.
"Oh, wat zalig", riep mijn vriendin,
tahoe Pong!" "Als het zo zalig smaakt
als het ruikt, dan zou ik het graag willen
proeven", zei ik. Zo gezegd, zo gedaan.
Wat hebben we gesmuld! Er werd spe
ciaal een lange bank voor ons bijge
schoven, want er was geen plaats meer
vrij. Tahoe Pong, ja wat is het eigenlijk
voor een gerecht. In vrij grote dobbel
stenen gesneden stukken tahoe, op een
speciale manier gebakken (na een be
paalde behandeling vooraf) in ruim hete
olie, voor nog geen minuut en dan
goudgeel opgediend in geëmailleerde
borden, met een petis-sausje erover
heen. Aan de rand een paar levensgrote
gebakken garnalen. We kloven er onze
vingers bij af.
Het geheim van de behandeling vooraf,
van de tahoe, ben ik nooit te weten
gekomen. Zo krokant van buiten en
boterzacht van binnen. Nergens heb ik
ook zulke lekkere grote garnalen ge
geten. Op de juiste wijze gebakken en
gekruid.
Hoe het avontuur in de maneschijn
verder verliep, is niet van belang. Mijn
vriend, die met me mee mocht, kreeg
alleen tot in den treure te horen, hoe
heerlijk ik gegeten had in die warong
langs de weg!
Wel heeft de zeer sportieve politie-
kennis van mijn vriendin hem de eerst
volgende keer meegevraagd, niet om
de ruïne te bezichtigen, maar wel om
ook kennis te maken metTAHOE PONG!
Wie heeft het recept van Tahoe Pong
voor mij?
NOES LEYDER HAVENSTROOM
INDONESISCH-CHIN. RESTAURANT
Beek laan 269 - Den Haag
Tel. 070 - 346 76 97
TAHOE
LONTONG
en
TAHOE KETOPRAK
T-3