Madame Jeanette
MAALTIJD SERVICE
Surinaamse pindakaas
a la Blakawatra
Surinaamse erwtensoep
Pindasoep
Leuke reactie op mijn vraag over
Madame Jeanette en het gebruik
ervan in een Surinaams gerecht kreeg
ik van de heer Sleurink. De pindasoep
kan ik aanbevelen, heb ik eens ge
proefd toen een kennis uit de Antillen
die voor me klaarmaakte. Maar met
rode lombok, niet met Madame
Jeanette.
"Door mijn vele omzwervingen in Suri
name, van Guyana in het westen, tot St.
Laurent du Maroni in het oosten, heb ik
uiteraard nietalleen met de Surinaamse
keuken kennis gemaakt, maar die ook
leren waarderen.
Nu wil ik allerminst pretenderen een
Surinamekenner te zijn, zoals men hier
te lande vaak doet, om na en reisje
buitenlands, betweterig een belerend
wijsvingertje uit te steken, dus als ik
met mijn bevindingen de plank volko
men missla, ma'af, mijn excuses!
Mijn ervaring - als men van ervaring kan
spreken - op het gebied van M.J. zoals
ik die pepers voor het gemak zal noemen,
is nl. dat niet alle onder deze benaming
genoemde pepers even heet zijn en
daarmee bedoel ik de groene, gele, rode
paprikavormige. Wat wel super heet is,
zoals door u vermeld, dat zijn de lang
werpige; ze zijn inderdaad zó pedis, "so
damned hot like hell" zoals een Ameri
kaanse zendeling mij wist te vertellen.
Zo heet zijn ook de als ping pong ballen
grote, meestal rode Peruaanse M.J.; in
Midden-Java komen zij ook voor onder
de naam lombok oedel, navelvormige
lomboks. De wat kleinere Cayenne-
pepers behoren ook tot de heetste
variëteiten.
Maar wat heet "pedis" eigenlijk, of wie
kan de heetheidsgraad van de tjabé
benoemen (zoals men de kracht van
een aardbeving op de schaal van Richter
kan bepalen) zodat men rekening kan
houden hoe ver onze smaakpapillen de
graad van heetheid kunnen verdragen.
Misschien kan de redactie dat bij T. N.O.
aankaarten?
De M.J. kan men gerust voor de Indo
nesische keuken gebruiken, voortoemis
of sajoer lodeh, voor bepaalde sambal
soorten echter zijn ze m.i. te geurig, of
hun aroma harmoniseert niet met de
sambal djeroek limo of sambal gandaria.
Voor de "hot sauce" of de West I ndische
chutney zijn ze uitermate geschikt, juist
vanwege het typische aroma.
Hierbij een paar eenvoudige recepten
en mochten die niet volgens de officiële
Surinaamse keuken kloppen, sorry. Ik
heb die van tante Cleo van Blakawatra
geleerd, die nooit een Hogere Hotel
school had bezocht, geen digitale keuken
weegschaal in huis heeft, maar net als
mijn oma en moeder alles uit de losse
hand, van tjemplang-tjemploeng in de
wadjan en God helpe de greep!"
Hindustaanse marktkoopman met papaya's, semangka's, tomaten en voor hem
veelkleurige Madame Jeanettes.
T-4
(voordelig voor alleenstaanden!)
Telefonische bestelling bij
Toko Moesson 070 - 354 34 66
In verband met de vele leveringen
zo vroeg mogelijk bestellen.
Liefst vóór woensdag 1 2.00 uur
Afhalen v.a. donderdag 15.00 uur
Gado-Gado f 7,50 per portie
Nasi Kuning f 9,50 per portie
Bami Goreng f 8,50 per portie
(ook diepvries)
NASI GUDEG f 1 2,50 per portie
(rijst-sajur gudeg-opor sambel
goreng krètjèk.
(Uiterlijk DINSDAG bestellen!)
Dagelijks verkrijgbaar:
Kue apem f 1,50
Lemper f 1,50
Spekkoek p. st. f 20,00
1/2 f 10,00, f 5,00
Tapé singkong p. pd. f 1 2,50
Hier in Nederland, verkrijgbaar onder
het merk Faya Lobi, is pindakaas met
fijngesneden M.J. Een variëteit hiervan
voor degene die van knoflook houdt:
Voor een pot pindakaas van 750 gram,
neemt men een (halve) knol knoflook,
één M.J. en voor super heet liefhebbers,
één rode Peruaanse peper, beiden fijn-
snijden en met een eetlepel olie glazig
fruiten, de pindakaas goed met de ge
fruite knoflook en peper mengen, al
klaar, parantos, voila.
Blakawatra is een heel leuk dorpje bui
ten Paramaribo. Zwart Water vertaald,
omdat het water vanwege de humus zo
donker gekleurd is als Cola, net als het
water van Colakreek, de naam zegt het
al.
Is een variatie van de Hollandse erwten
soep en aangepast aan de Surinaamse
smaak, zoals hier in Holland bami rames
bijvoorbeeld!
Surinaamse erwtensoep is dus de ge
wone erwtensoep met de volgende toe
voegingen: een groene M.J., een groene
spaanse peper, varkenspoten, een rook
worst, een laurierblaadje, vier piment
korrels, twee kruidnagelen, een paar
takjes selderie. Men moet ervoor zorgen,
dat de M.J. tijdens het koken niet open
barst. Voor het opdienen de pepers en
kruiden verwijderen.
Toen ik dit nationaal gerecht voor het
eerst proefde, dacht ik, dat het gewone
gemengde groente/kippesoep was. Een
grovere belediging voor de Surinaamse