Madame Jeanette MAALTIJD SERVICE Surinaamse pindakaas a la Blakawatra Surinaamse erwtensoep Pindasoep Leuke reactie op mijn vraag over Madame Jeanette en het gebruik ervan in een Surinaams gerecht kreeg ik van de heer Sleurink. De pindasoep kan ik aanbevelen, heb ik eens ge proefd toen een kennis uit de Antillen die voor me klaarmaakte. Maar met rode lombok, niet met Madame Jeanette. "Door mijn vele omzwervingen in Suri name, van Guyana in het westen, tot St. Laurent du Maroni in het oosten, heb ik uiteraard nietalleen met de Surinaamse keuken kennis gemaakt, maar die ook leren waarderen. Nu wil ik allerminst pretenderen een Surinamekenner te zijn, zoals men hier te lande vaak doet, om na en reisje buitenlands, betweterig een belerend wijsvingertje uit te steken, dus als ik met mijn bevindingen de plank volko men missla, ma'af, mijn excuses! Mijn ervaring - als men van ervaring kan spreken - op het gebied van M.J. zoals ik die pepers voor het gemak zal noemen, is nl. dat niet alle onder deze benaming genoemde pepers even heet zijn en daarmee bedoel ik de groene, gele, rode paprikavormige. Wat wel super heet is, zoals door u vermeld, dat zijn de lang werpige; ze zijn inderdaad zó pedis, "so damned hot like hell" zoals een Ameri kaanse zendeling mij wist te vertellen. Zo heet zijn ook de als ping pong ballen grote, meestal rode Peruaanse M.J.; in Midden-Java komen zij ook voor onder de naam lombok oedel, navelvormige lomboks. De wat kleinere Cayenne- pepers behoren ook tot de heetste variëteiten. Maar wat heet "pedis" eigenlijk, of wie kan de heetheidsgraad van de tjabé benoemen (zoals men de kracht van een aardbeving op de schaal van Richter kan bepalen) zodat men rekening kan houden hoe ver onze smaakpapillen de graad van heetheid kunnen verdragen. Misschien kan de redactie dat bij T. N.O. aankaarten? De M.J. kan men gerust voor de Indo nesische keuken gebruiken, voortoemis of sajoer lodeh, voor bepaalde sambal soorten echter zijn ze m.i. te geurig, of hun aroma harmoniseert niet met de sambal djeroek limo of sambal gandaria. Voor de "hot sauce" of de West I ndische chutney zijn ze uitermate geschikt, juist vanwege het typische aroma. Hierbij een paar eenvoudige recepten en mochten die niet volgens de officiële Surinaamse keuken kloppen, sorry. Ik heb die van tante Cleo van Blakawatra geleerd, die nooit een Hogere Hotel school had bezocht, geen digitale keuken weegschaal in huis heeft, maar net als mijn oma en moeder alles uit de losse hand, van tjemplang-tjemploeng in de wadjan en God helpe de greep!" Hindustaanse marktkoopman met papaya's, semangka's, tomaten en voor hem veelkleurige Madame Jeanettes. T-4 (voordelig voor alleenstaanden!) Telefonische bestelling bij Toko Moesson 070 - 354 34 66 In verband met de vele leveringen zo vroeg mogelijk bestellen. Liefst vóór woensdag 1 2.00 uur Afhalen v.a. donderdag 15.00 uur Gado-Gado f 7,50 per portie Nasi Kuning f 9,50 per portie Bami Goreng f 8,50 per portie (ook diepvries) NASI GUDEG f 1 2,50 per portie (rijst-sajur gudeg-opor sambel goreng krètjèk. (Uiterlijk DINSDAG bestellen!) Dagelijks verkrijgbaar: Kue apem f 1,50 Lemper f 1,50 Spekkoek p. st. f 20,00 1/2 f 10,00, f 5,00 Tapé singkong p. pd. f 1 2,50 Hier in Nederland, verkrijgbaar onder het merk Faya Lobi, is pindakaas met fijngesneden M.J. Een variëteit hiervan voor degene die van knoflook houdt: Voor een pot pindakaas van 750 gram, neemt men een (halve) knol knoflook, één M.J. en voor super heet liefhebbers, één rode Peruaanse peper, beiden fijn- snijden en met een eetlepel olie glazig fruiten, de pindakaas goed met de ge fruite knoflook en peper mengen, al klaar, parantos, voila. Blakawatra is een heel leuk dorpje bui ten Paramaribo. Zwart Water vertaald, omdat het water vanwege de humus zo donker gekleurd is als Cola, net als het water van Colakreek, de naam zegt het al. Is een variatie van de Hollandse erwten soep en aangepast aan de Surinaamse smaak, zoals hier in Holland bami rames bijvoorbeeld! Surinaamse erwtensoep is dus de ge wone erwtensoep met de volgende toe voegingen: een groene M.J., een groene spaanse peper, varkenspoten, een rook worst, een laurierblaadje, vier piment korrels, twee kruidnagelen, een paar takjes selderie. Men moet ervoor zorgen, dat de M.J. tijdens het koken niet open barst. Voor het opdienen de pepers en kruiden verwijderen. Toen ik dit nationaal gerecht voor het eerst proefde, dacht ik, dat het gewone gemengde groente/kippesoep was. Een grovere belediging voor de Surinaamse

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1990 | | pagina 16