Toko Ben Dienaar
Brabantse Humor
Hete Bliksem
Zeeuwse Hutspot
Voor al Uw rijsttafelartikelen
al 25 jaar goed gesorteerd.
Het topmerk in Indonesië van
Instant noodles en instant bihun.
Het toppunt van gemak en echte
oosterse smaak. Goede merken
worden ingevoerd door
cuisine bourgeoise, oftewel de burger
pot, kon ik mij niet bedenken. "Mi gado
mang, je bent vrijpostig, om onze pinda
soep met jullie bakragroentesoep te
vergelijken", riep mijn gastvrouw ver
ontwaardigd.
Hier volgt het recept: Twee ons in
stukjes gesneden wortels, twee ont
velde en van de zaadjes ontdane toma
ten, een ui, een fijn gesneden prei, een
bosje selderie, vier piment korrels, drie
kruidnagels, een laurierblaadje, een
M.J., een pond in stukken gesneden
kip, een half pond krabbetjes, een ons
pekelvlees, een pot pindakaas, een
bouillonblokje en twee liter water.
Op de pindakaas na, laat men boven
genoemde ingrediënten in een soep
paneen uur lang trekken, om daarna het
geheel te zeven. H ierna de kip, vlees en
krabbetjes in kleine stukjes snijden en
dan weer terug in de pan die men met
water weer tot twee liter aanvult. De
pindakaas met wat warme bouillon tot
een papje roeren en daarna samen met de
stukjes kip, vlees en krabbetjes onder
voortdurend roeren tot een dikke soep
koken. Rijst bij serveren en dan zoals de
Solonese dat zegt: "Ajo, sropot mawon,
as slorpen niet netjies, gif neks as mar
lesker!" Waarvan akte! (sropot of sroe-
poet mawon, Javaans voor slurpen
maar).
P. J. SLEURINK
Om na de pittige kost van hr. Sleurink
wat stoom af te blazen, deze twee
oer-Hollandse streekgerechten. Ik
kreeg ze van mijn aardige schoon
maakster.
"Ik moet nog even peren kopen", zei
ze, "voor de hutspot". Ik nieuwsgierig
natuurlijk. Hier zijn de twee recepten
van Froukje Camphuys. Niets staat u
in de weg om er sambel badjak bij te
eten!
2 kg. aardappels, 1Zz kg. zure appels,
Zz kg. zoete appels, 100 gr. margarine
(boter), zout, suiker.
Aardappels en appels schillen, in vieren
delen en de klokhuizen van de appels
verwijderen. Aardappels in de pan,
daarna de zoete appels en ten slotte de
zure appels toevoegen. Ca. 2 dl. water
en een mespuntje zout erbij.
De stamppot in een Zz uur gaar koken
(niet te hard). Vocht afgieten (niet weg
gooien), 100 gr. boter en suiker naar
smaak toevoegen. Omschudden en op
een laag vuurtje de boteren suiker even
laten smelten. Naar behoefte het kook
vocht erbij. Of afgieten, het geheel
stampen, 100 gr. boter en suiker naar
smaak en kookvocht naar behoefte toe
voegen, doorroeren met wat peper.
Wordt geserveerd met gebakken lever
of rolpens.
Per pers. 4 grote gave stoofperen
(Gieser Wildeman) Aardappelen naar
behoefte, liefst grote. Hamschijf, spare-
ribs, 1 1Zz vleesbouillon tablet, peper.
Was de hamschijf, spareribs goed
schoon en verwijder het te veel vet en
vellen.
Doe deze in een pan met ruim water,
zodat het geheel net onder staat en
breng het aan de kook, draai het gas
laag en schep het eventuele bruine
schuim eerst af, voordat u de bouillon
tabletten (naar smaak) erbij voegt. Laat
het geheel zachtjes pruttelen en prik na
Zz a 3A uur met een vork of het vlees al
wat zacht en gaar wordt. Doe nu de
peren en daar boven op de aardappels.
Na 25 min. zachtjes koken (de aard
appels en de peren mogen vooral niet
stuk gaan) even in de aardappels en
peren prikken, als ze gaar zijn, kunt het
geheel opdienen, het kooknat (de bouil
lon) wordt als jus gebruikt. Eventueel
een boterham erbij serveren.
Nieuwe Maasstraat 90 Schiedam/hoek Portugaalsestraat
volop parkeergelegenheid, en te bereiken met buslijn 54
Geopend van Dinsdag t/m Vrijdag van 8.30 - 18.00 uur
's Maandags de gehele dag gesloten.
Donderdagavond - Koopavond tot 21.00 uur
Zaterdag tot 16.00 uur
LMCULLUS
Postbus 100 - 2350 AC Leiderdorp
Tel. 071 -41 61 53, telex 39003,
Fax 071 -41 56 65
Geen verkoop aan particulieren.
Nel en haar man hebben een kleine
boerderij. Hij 'doet in varkens', zij be
werkt helemaal alleen de groententuin.
Ze heeft de pest aan kunstmest en
spuiten en brengt me al van toen ik nog
in Ossendrecht woonde gezonde groen
ten uit'den-'of' (hof). Ook soorten die je
in winkels niet tegen komt, zoals b.v.
groenlof, waar ik dol op ben. Ze weet
ook dat ik g raag jong boneblad eet en de
toppen van de pompoenplant en daar
doet ze ook wat van bij in de sorteringen.
Zo attent.
En als het op betalen aan komt"Wat
krijg je Nel?"
"Oh, geef maar jene gulden vijftig."
Jene is één.
"Maar Nel toch!" Ze fietst er nu een
lange helling voor op.
"Ik bepaal de prijzenzegt ze dan
heel gedecideerd. En nooit tijd voor een
kop koffie, ze komt en ze gaat.
De laatste keer deze zomer bracht ze
behalve bietjes, bonen, groenlof, venkel
en courchets, ook nog een paar jonge
djagoengs mee.
Toen ze lachte zag ik een paar lelijke
holten in de bovenkaak. Blijkbaar gunt
ze zich ook geen tijd voor de tandarts.
Ze had dus een heleboel bij zich, o.a.
een maaltje aardbeien (gekke zomer)
ook nog. Voor drie gulden vijftig.
"Maar nu drink je een kop koffie, ik heb
er een stuk heerlijke appeltaart bij."
"Kan niet, ik eet niet meer." Inderdaad
zag ze er niet zo florissant uit.
"Niet eten? En waarom niet?"
Ze trok haar bovenlip omhoog, kneep
de ogen dicht"Ik sijn in de ruidat
ziet ge toch
Brabanders hebben niet alleen gevoel
voor humor, maar zijn ook erg gemoe
delijk. Ik heb nu al weken niets meer van
Nel gehoord of gezien, besloot haar een
briefje te schrijven maar ik ken haar
adres niet ver weg in de polder. Dus
schreef ik onder haar naam op de
envelop, "kleine boerderij, onder hoge
bomen, helemaal achteraan op Klein
Brembrood in polder in HOOGER-
HEIDE." De brief nog niet terug ge
kregen, ben benieuwd.
HARRYET MARSMAN
T-5