Toko Ben Dienaar Brabantse Humor Hete Bliksem Zeeuwse Hutspot Voor al Uw rijsttafelartikelen al 25 jaar goed gesorteerd. Het topmerk in Indonesië van Instant noodles en instant bihun. Het toppunt van gemak en echte oosterse smaak. Goede merken worden ingevoerd door cuisine bourgeoise, oftewel de burger pot, kon ik mij niet bedenken. "Mi gado mang, je bent vrijpostig, om onze pinda soep met jullie bakragroentesoep te vergelijken", riep mijn gastvrouw ver ontwaardigd. Hier volgt het recept: Twee ons in stukjes gesneden wortels, twee ont velde en van de zaadjes ontdane toma ten, een ui, een fijn gesneden prei, een bosje selderie, vier piment korrels, drie kruidnagels, een laurierblaadje, een M.J., een pond in stukken gesneden kip, een half pond krabbetjes, een ons pekelvlees, een pot pindakaas, een bouillonblokje en twee liter water. Op de pindakaas na, laat men boven genoemde ingrediënten in een soep paneen uur lang trekken, om daarna het geheel te zeven. H ierna de kip, vlees en krabbetjes in kleine stukjes snijden en dan weer terug in de pan die men met water weer tot twee liter aanvult. De pindakaas met wat warme bouillon tot een papje roeren en daarna samen met de stukjes kip, vlees en krabbetjes onder voortdurend roeren tot een dikke soep koken. Rijst bij serveren en dan zoals de Solonese dat zegt: "Ajo, sropot mawon, as slorpen niet netjies, gif neks as mar lesker!" Waarvan akte! (sropot of sroe- poet mawon, Javaans voor slurpen maar). P. J. SLEURINK Om na de pittige kost van hr. Sleurink wat stoom af te blazen, deze twee oer-Hollandse streekgerechten. Ik kreeg ze van mijn aardige schoon maakster. "Ik moet nog even peren kopen", zei ze, "voor de hutspot". Ik nieuwsgierig natuurlijk. Hier zijn de twee recepten van Froukje Camphuys. Niets staat u in de weg om er sambel badjak bij te eten! 2 kg. aardappels, 1Zz kg. zure appels, Zz kg. zoete appels, 100 gr. margarine (boter), zout, suiker. Aardappels en appels schillen, in vieren delen en de klokhuizen van de appels verwijderen. Aardappels in de pan, daarna de zoete appels en ten slotte de zure appels toevoegen. Ca. 2 dl. water en een mespuntje zout erbij. De stamppot in een Zz uur gaar koken (niet te hard). Vocht afgieten (niet weg gooien), 100 gr. boter en suiker naar smaak toevoegen. Omschudden en op een laag vuurtje de boteren suiker even laten smelten. Naar behoefte het kook vocht erbij. Of afgieten, het geheel stampen, 100 gr. boter en suiker naar smaak en kookvocht naar behoefte toe voegen, doorroeren met wat peper. Wordt geserveerd met gebakken lever of rolpens. Per pers. 4 grote gave stoofperen (Gieser Wildeman) Aardappelen naar behoefte, liefst grote. Hamschijf, spare- ribs, 1 1Zz vleesbouillon tablet, peper. Was de hamschijf, spareribs goed schoon en verwijder het te veel vet en vellen. Doe deze in een pan met ruim water, zodat het geheel net onder staat en breng het aan de kook, draai het gas laag en schep het eventuele bruine schuim eerst af, voordat u de bouillon tabletten (naar smaak) erbij voegt. Laat het geheel zachtjes pruttelen en prik na Zz a 3A uur met een vork of het vlees al wat zacht en gaar wordt. Doe nu de peren en daar boven op de aardappels. Na 25 min. zachtjes koken (de aard appels en de peren mogen vooral niet stuk gaan) even in de aardappels en peren prikken, als ze gaar zijn, kunt het geheel opdienen, het kooknat (de bouil lon) wordt als jus gebruikt. Eventueel een boterham erbij serveren. Nieuwe Maasstraat 90 Schiedam/hoek Portugaalsestraat volop parkeergelegenheid, en te bereiken met buslijn 54 Geopend van Dinsdag t/m Vrijdag van 8.30 - 18.00 uur 's Maandags de gehele dag gesloten. Donderdagavond - Koopavond tot 21.00 uur Zaterdag tot 16.00 uur LMCULLUS Postbus 100 - 2350 AC Leiderdorp Tel. 071 -41 61 53, telex 39003, Fax 071 -41 56 65 Geen verkoop aan particulieren. Nel en haar man hebben een kleine boerderij. Hij 'doet in varkens', zij be werkt helemaal alleen de groententuin. Ze heeft de pest aan kunstmest en spuiten en brengt me al van toen ik nog in Ossendrecht woonde gezonde groen ten uit'den-'of' (hof). Ook soorten die je in winkels niet tegen komt, zoals b.v. groenlof, waar ik dol op ben. Ze weet ook dat ik g raag jong boneblad eet en de toppen van de pompoenplant en daar doet ze ook wat van bij in de sorteringen. Zo attent. En als het op betalen aan komt"Wat krijg je Nel?" "Oh, geef maar jene gulden vijftig." Jene is één. "Maar Nel toch!" Ze fietst er nu een lange helling voor op. "Ik bepaal de prijzenzegt ze dan heel gedecideerd. En nooit tijd voor een kop koffie, ze komt en ze gaat. De laatste keer deze zomer bracht ze behalve bietjes, bonen, groenlof, venkel en courchets, ook nog een paar jonge djagoengs mee. Toen ze lachte zag ik een paar lelijke holten in de bovenkaak. Blijkbaar gunt ze zich ook geen tijd voor de tandarts. Ze had dus een heleboel bij zich, o.a. een maaltje aardbeien (gekke zomer) ook nog. Voor drie gulden vijftig. "Maar nu drink je een kop koffie, ik heb er een stuk heerlijke appeltaart bij." "Kan niet, ik eet niet meer." Inderdaad zag ze er niet zo florissant uit. "Niet eten? En waarom niet?" Ze trok haar bovenlip omhoog, kneep de ogen dicht"Ik sijn in de ruidat ziet ge toch Brabanders hebben niet alleen gevoel voor humor, maar zijn ook erg gemoe delijk. Ik heb nu al weken niets meer van Nel gehoord of gezien, besloot haar een briefje te schrijven maar ik ken haar adres niet ver weg in de polder. Dus schreef ik onder haar naam op de envelop, "kleine boerderij, onder hoge bomen, helemaal achteraan op Klein Brembrood in polder in HOOGER- HEIDE." De brief nog niet terug ge kregen, ben benieuwd. HARRYET MARSMAN T-5

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1990 | | pagina 17