Wienko Ba bat MAALTIJD SERVICE Prei-schotel - 4 personen Anno 7991 ROIRRIÉ mmmm voeg daarbij een restje jus of boter (naar behoefte). Breng dit aan de kook en maak 2 eetlepels bloem aan met wat melk. Schep bij het vocht een flinke lepel mosterd, roer het geheel goed en laat het even doorkoken. Intussen de rookworst wellen en een ovenschaal invetten. Schep de prei in het midden van de schaal en de aardappels eromheen. Bestrooi de prei met peper, citroensap of azijn en de aardappels met gemalen kaas (is niet noodzakelijk). Leg op de prei de in plakken gesneden rookworst en giet over het geheel de mosterdsaus. Doe wat klontjes boter er bovenop. Het geheel afdekken met foli en 20 minuten in de oven, de laatste 5 minuten zonder foli. Als u geen oven hebt, kunt u het ook direkt opdienen. 200 gr. ketanmeel, 1 50 gr. kokos, 250 gr. witte basterdsuiker, 1 eetlepel vanille suiker, zout, 2 dl. water, 1 (losgeklopte) eierdooier Maak van alle ingrediënten behalve de eierdooier, een dik beslag. Een koekepan invetten en het beslag met een deksel erop, plm 45 minuten op een matige gasvlam gaarbakken. Daarna de koek met de eierdooier bestrijken, omkeren (gaat gemakkelijk door de pan met deksel en al om te keren) en de koek met onderkant boven dus, weer terug te doen in de pan. Weer deksel erop en dan nog een minuut of 1 5 bruin bakken. Wie een oven heeft met een grill kan de Wienko in een vlaaivorm doen en dan onder de grill laten bruinen. (voordelig voor alleenstaanden!) Telefonische bestelling bij Toko Moesson 070 - 354 34 66 In verband met de vele leveringen zo vroeg mogelijk bestellen. Liefst vóór woensdag 1 2.00 uur Afhalen v.a. donderdag 1 5.00 uur Gado-Gado f 7,50 per portie Nasi Kuning f 9,50 per portie Bami Goreng f 8,50 per portie (ook diepvries) NASIGUDEGf 12,50 per portie (rijst-sajur gudeg-opor sambel goreng krètjèk. (Uiterlijk DINSDAG bestellen!) Dagelijks verkrijgbaar: Kue apem f 1,50 Lemper f 1,75 De lemper is iets groter geworden en heeft meer vulling) Spekkoek p. st. f 20,00 1/2 f 10,00, f 5,00 Sorry lieve dames, ik heb deze keer geen nieuwe recepten voor u, volgende keer halen we de schade in. O.a. een van de heer Huygens Tholen die heerlijke seroendeng maakt in de oven. In een hand omdraai, zonder zijn hand om te hoeven draaien! Omdat er telkens en telkens weer om Wiengko Babat wordt gevraagd, dan maar nog eens en dan werkelijk voor het laatst. En een preischotel die u echt eens moet proberen. Inplaats van mosterd kunt u ook kerrypoeder nemen, dan krijgt u dus kerrysaus. Bij Indische mensen is kerry niet zo lakoe dacht ik. 1 kg prei, 1 kg aardappels, 1 rookworst, mosterd, bloem, boter, azijn, of citroen sap, peper, zout, restje jus en eventueel gemalen kaas. Dit is ergens in Indonesië. Dit is ook de geur van Indonesië. Van verbrand hout, van rijst die aan het stomen is, van djagoeng of pisang reboes. Zo was het in de tijd toen de 70-ers zoals ik nog kind waren en in de keuken waar kokki bezig was, kwamen kijken of er iets te halen was, een djagoeng of een stukje pisang tandoek. Later kwam er een elektrisch fornuis, stonden er hoogstens nog een paaranglo's in de overloop voor de keuken waar vis gebakken werd omdat de lucht dan niet bleef hangen. Dat gebeurt nog zo, ook die dandang, de sobloekan, die vind je nog in Indonesië, ver buiten de stad. Maakt dit van Indonesië de Derde Wereld? Wordt een land de Eerste Wereld als er een magnetron, een mixer en een frituurpan in de keuken zijn? "Denk aan het hout van de ontbossing!" Neen, daar heb ik nu even niet aan gedacht bij dit plaatje. Alleen aan mijn Gas/Elektriciteitsrekening die met f 35,- omhoog is gegaan. LD Was en snijdt de prei en aardappels. Grote aardappels in vieren. Laat de prei goed uitlekken. Doe een klontje boter in een pan, laat dit smelten en voeg de prei toe. Onder regelmatig omscheppen, om aanbranden te voorkomen, knap pend gaar stoven, uitlekken en het kook vocht opvangen. Doe het aardappel wateren prei-vocht in een steelpannetje, "Je hoeft niet zo misprijzend te zuchten. Mijn moeder maakte ajam-panggang precies zo." T-3

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1991 | | pagina 15