Wienko Ba bat
MAALTIJD SERVICE
Prei-schotel - 4 personen
Anno 7991
ROIRRIÉ mmmm
voeg daarbij een restje jus of boter (naar
behoefte). Breng dit aan de kook en
maak 2 eetlepels bloem aan met wat
melk. Schep bij het vocht een flinke
lepel mosterd, roer het geheel goed
en laat het even doorkoken. Intussen
de rookworst wellen en een ovenschaal
invetten.
Schep de prei in het midden van de
schaal en de aardappels eromheen.
Bestrooi de prei met peper, citroensap
of azijn en de aardappels met gemalen
kaas (is niet noodzakelijk). Leg op de
prei de in plakken gesneden rookworst
en giet over het geheel de mosterdsaus.
Doe wat klontjes boter er bovenop.
Het geheel afdekken met foli en 20
minuten in de oven, de laatste 5 minuten
zonder foli. Als u geen oven hebt, kunt u
het ook direkt opdienen.
200 gr. ketanmeel, 1 50 gr. kokos, 250
gr. witte basterdsuiker, 1 eetlepel vanille
suiker, zout, 2 dl. water, 1 (losgeklopte)
eierdooier
Maak van alle ingrediënten behalve de
eierdooier, een dik beslag. Een koekepan
invetten en het beslag met een deksel
erop, plm 45 minuten op een matige
gasvlam gaarbakken. Daarna de koek
met de eierdooier bestrijken, omkeren
(gaat gemakkelijk door de pan met
deksel en al om te keren) en de koek
met onderkant boven dus, weer terug te
doen in de pan. Weer deksel erop en
dan nog een minuut of 1 5 bruin bakken.
Wie een oven heeft met een grill kan de
Wienko in een vlaaivorm doen en dan
onder de grill laten bruinen.
(voordelig voor alleenstaanden!)
Telefonische bestelling bij
Toko Moesson 070 - 354 34 66
In verband met de vele leveringen
zo vroeg mogelijk bestellen.
Liefst vóór woensdag 1 2.00 uur
Afhalen v.a. donderdag 1 5.00 uur
Gado-Gado f 7,50 per portie
Nasi Kuning f 9,50 per portie
Bami Goreng f 8,50 per portie
(ook diepvries)
NASIGUDEGf 12,50 per portie
(rijst-sajur gudeg-opor sambel
goreng krètjèk.
(Uiterlijk DINSDAG bestellen!)
Dagelijks verkrijgbaar:
Kue apem f 1,50
Lemper f 1,75
De lemper is iets groter
geworden en heeft meer
vulling)
Spekkoek p. st. f 20,00
1/2 f 10,00, f 5,00
Sorry lieve dames, ik heb deze keer
geen nieuwe recepten voor u, volgende
keer halen we de schade in. O.a. een van
de heer Huygens Tholen die heerlijke
seroendeng maakt in de oven. In een
hand omdraai, zonder zijn hand om te
hoeven draaien!
Omdat er telkens en telkens weer om
Wiengko Babat wordt gevraagd, dan
maar nog eens en dan werkelijk voor
het laatst. En een preischotel die u
echt eens moet proberen. Inplaats van
mosterd kunt u ook kerrypoeder nemen,
dan krijgt u dus kerrysaus. Bij Indische
mensen is kerry niet zo lakoe dacht ik.
1 kg prei, 1 kg aardappels, 1 rookworst,
mosterd, bloem, boter, azijn, of citroen
sap, peper, zout, restje jus en eventueel
gemalen kaas.
Dit is ergens in Indonesië. Dit is ook de geur van Indonesië. Van verbrand hout, van
rijst die aan het stomen is, van djagoeng of pisang reboes. Zo was het in de tijd toen
de 70-ers zoals ik nog kind waren en in de keuken waar kokki bezig was, kwamen
kijken of er iets te halen was, een djagoeng of een stukje pisang tandoek.
Later kwam er een elektrisch fornuis, stonden er hoogstens nog een paaranglo's in
de overloop voor de keuken waar vis gebakken werd omdat de lucht dan niet bleef
hangen. Dat gebeurt nog zo, ook die dandang, de sobloekan, die vind je nog in
Indonesië, ver buiten de stad. Maakt dit van Indonesië de Derde Wereld? Wordt
een land de Eerste Wereld als er een magnetron, een mixer en een frituurpan in de
keuken zijn? "Denk aan het hout van de ontbossing!" Neen, daar heb ik nu even
niet aan gedacht bij dit plaatje. Alleen aan mijn Gas/Elektriciteitsrekening die met
f 35,- omhoog is gegaan.
LD
Was en snijdt de prei en aardappels.
Grote aardappels in vieren. Laat de prei
goed uitlekken. Doe een klontje boter in
een pan, laat dit smelten en voeg de prei
toe. Onder regelmatig omscheppen,
om aanbranden te voorkomen, knap
pend gaar stoven, uitlekken en het kook
vocht opvangen. Doe het aardappel
wateren prei-vocht in een steelpannetje,
"Je hoeft niet zo misprijzend te zuchten.
Mijn moeder maakte ajam-panggang
precies zo."
T-3