m WiWllH WnroVftl peulen vóór ze openspringen afgesne den met sikkels, enige dagen gedroogd en daarna gedorst. Sojabonen bevatten 48 procent eiwit en dat is tweemaal zoveel als in rund vlees, negenmaal zoveel als in melk en driemaal meer dan in eieren. Verder 19 procent vet, 24 procent koolhydra ten, mineralen, lecithine, vitamine A, B, E, K en ze zijn cholesterol vrij. Een belangrijk produkt uit de sojaboon is de ketjap (sojasaus). Ketjap werd vermoedelijk rond 500 voor onze jaar telling door een Boedhistische priester van China naar Japan gebracht. Japan heeft de methode voor het maken van ketjap aanzienlijk verbeterd. Nu nog wordt voor de Japanse keizer ketjap gemaakt volgens de oude traditie. In het midden van de negentiende eeuw werd de ketjap in het westen be kend. Het bereiden van ketjap verschilt van streek tot streek en is nogal inge wikkeld. De gezouten gekookte bonen (zwarte) worden gemengd met gemalen geroosterde tarwe of gerst. Dit mengsel wordt met water en een ferment (Kikkoman Aspergillus) aan het gisten gebracht. Tijdens de rijping, zes maanden, ontstaan verschillende aroma's. Na gezeefd en ingedikt te zijn, is het produkt gereed voor het gebruik. Olie geperst uit sojabonen is rijk aan zestig procent meervoudig, onverzadigde vetzuren. De koek die na het oliepersen overblijft wordt gebruikt als veevoer. Behalve olie leveren sojabonen grond stoffen voor zeep, margarine en verf. Jonge peulen worden als groente gege ten, groenrijpe peulen als doperwten klaarmaken. Gedroogde sojabonen voor het gebruik eerst weken in water. Sojabonenmeel al of niet vermengd met WHtöVIEl I HMWIE1 *-l' Een tempéfabriek. Op de voorgrond een mand met rauwe kedele. Sojabonen-produkten uit de reformwinkel mais of cassave voor soepen, sauzen, brood en koek. Sojaplanten zijn goede groenbemesters, ook prima als bodembedekkers en als hooi gedroogd een uitstekend veevoer. Om tempé (sojabonenkoek) te maken worden eerst de schilletjes van de geel bruine bonen verwijderd, daarna ge kookt en in een vorm geperst. Deze koeken worden na afkoeling bestrooid met de schimmel "Rhizopus oryzac". Deze schimmel wordt van oude tempé afgehaald. De bestrooide koeken wor den twee dagen in het donker gezet. De schimmel gaat zich ontwikkelen en de koeken krijgen een grijze waas. De tempé is klaar voor consumptie. Tahoe, - sojakaas, wordt gemaakt van gekookte en uitgelekte bonen die door een stollingsmiddel tot een vaste massa worden gemaakt. Dit van oorsprong Chinese gerecht is in verschillende vor men in Azië verkrijgbaar. Taotjo is een sojabonenbrei. Miso is gegiste soja- pasta vermengd met granen. Taugé zijn sojascheuten; het zijn gekiemde mungobonen, een sojasoort. Taugé bevat volwaardige voedingsstoffen in geconcentreerde vorm. Taugé wordt het meest gemaakt van Katjang idjoe (phaseolus aureus). Tegenwoordig kan men in reform zaken en dergelijke allerlei sojapro- ducten kopen zoals sojakroketten, sojavlees, sojamelk, lichte slasausen, babyvoeding, sojakwark, sojayoghurt, sojakaas, tofu, natto, sufu, enz. Al die producten zijn volwaardige vervan gingsmiddelen van vlees. Toepassing: Lecithine, een stof o.a. uit sojabonen, wordt verkocht in capsu les, korrels of vloeibaar. Het is op wekkend en cholesterol verlagend. Het wordt ook gebruikt tegen vergeetachtigheid bij oudere mensen en tegen de ziekte van Alzheimer. Sojabonen-gerechten zijn bijzonder ge schikt voor kleine kinderen en voor mensen die suikerziekte hebben. Gezouten en gestoomde sojabonen een middel tegen hoofdpijn, koorts, angsten en borstpijn. Twee eetlepels ketjap in te nemen door een kraamvrouw schjnt te helpen als de nageboorte niet snel genoeg komt. NETTY SELDER (vervolg "Poirrié's Perikelen") in niet meer jeugdige overmoed opdro gen. Nog geen half uur daarna liep mij het soort rilling over het lijf, waarvan men vroeger zei dat dan iemand over je graf loopt. Toen was het bekeken; twee dagen plat. Van de terugreis kan ik mij alleen nog maar herinneren, dat hij erg lang was en mijn vrouw een keer mop perde van: "Moet je maar niet zo eigen wijs zijn. Ik heb nog zo gezegd dat je je moest afdrogen". Van dat laatste kan ik mij ook niets herinneren. Na die vakan tie heb ik nog zowat zeven dagen het bed gehouden. De dokter zei, dat het een flinke influenza-aanval met verster king van nog wat virussen was. Welke, wist hij ook niet precies, daar schijnt men nog naar te moeten raden. Toen ik mij eindelijk weer op straat mocht begeven, leek het allemaal ner gens op. Slap ter been, ogen op half zes en zo bleek als een Europeaan. Jammer, heb je eindelijk weer zo'n beetje je eigen kleur terug gekregen, verknalt een in fluenza-aanval de boel. Kom je tot over maat van ramp een kennis tegen die je helemaal de grond in trapt met een "Wat zie jij er belabberd uit, waarom ga je niet een keer met vakantie?" Laat 27 BH

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1991 | | pagina 29