SMAKELIJK ETEN! mwmmtm door J.A. Stolk, huisarts Maar pas op!... ach nee, laat ik nu niet di rect het vingertje heffen en vertellen dat elke medaille twee kanten heeft. Zeker niet in deze kwestie, nu wij na het heer lijk avondje afstevenen op zulke culinaire evenementen als Kerstmis en de jaarwis seling. Wat ons mensen, zoögrafisch in gedeeld bij de zoogdieren, onderscheidt van andere dieren in het algemeen, es sentieel onderscheidt, is "de spraak", al thans zo wordt er beweerd. Ik ben daar niet zo zeker van. Niemand heeft de be wijzen in handen, dat dieren niet met el kaar praten. In detail zijn er natuurlijk vele verschillen tussen mens en dier. Het essentiële ver schil met de dieren, is volgens mij, de wijze waarop mensen eten en drinken. De wijze waarop mensen eten en drin ken is een menselijk karakteristiek en heeft weinig meer met voeding te ma ken, tenzij bedoeld wordt de voedsel- opname, enkel en alleen dat. Voeding is een wetenschap en heeft weinig te ma ken met lekker eten en dat doen wij mensen dus graag. Voeding is een wetenschap, die zich be zig houdt met voedingsmiddelen en dan gaat het er niet om wat het lekkerst is, wat tante Non gebakken heeft of bij Moesje thuis, het gaat dan om de digestie, absorptie, assimilatie en ex cretie van die voedingsmiddelen en zo is dat. Voedingsmiddelen zijn noodzakelijk voor de produktie van warmte, van energie dus. Ook dienen voedingsmiddelen er toe om de opbouw en het instand houden van weefsels in het lichaam te verzorgen en te garanderen. Het is (dus) een dynamisch proces, er is opbouw en afbraak, eet je niet dan ga je dood. De voedingsleer onderzoekt wat de ade quate voeding is, bij wisselende en uit eenlopende omstandigheden, voor het lichaam. Zo is er een ander dieet voor kinderen in de groei, bij grote lichame lijke activiteit, bij stress, ziekte of zwan gerschap. Een dieet dus is een groep van voedingsmiddelen, welke essentieel is voor het instandhouden van de gezond heid van die bepaalde groep mensen on der bepaalde omstandigheden. De voedingsleer onderzoekt de voe- dingsdeficienties, de oorzaken en de consequenties daarvan. Wanneer er over de gehele wereld een onbeperkte voedselvoorziening zou zijn, dan nog zouden er voedingsproblemen optreden onder gezonde bevolkings groepen. Bijvoorbeeld doordat ter plaatse de produktie gebrekkig is (de landen in Oost-Europa en met name Rusland), de slechte verwerking, opslag en verdeling (ontwikkelingslanden). Maar ook besmetting, bereiding en opdienen van voedsel spelen een rol. Een goed uitgebalanceerd (Westers) dieet bestaat i.h.a. uit: a) brood- en graansoorten, b) groente en fruit, c) vlees- en vissoorten, d) zuivelprodukten, e) vetten en oliën, f) suikers, g) dranken, en dat kunnen wij lekker klaarmaken en ook lekker opeten. Laten wij het eens nagaan. Wij beginnen met een ontbijt, dan heb ben we de lunch en dan het diner. Per dag drie maaltijden. Alle mensen in onze wereld - behalve degenen, die het niet hebben, want zo is het toch - hebben denkelijk wel deze in deling. Soms is er wat "franje" omheen, zoals "high tea" en "supper" maar daar voor moet je het kanaal oversteken (en er was eens een Engelsman, die een boekje schreef, "the English, are they human?", zo luidde de titel, een boekje vol zelfkennis). Een stevig ontbijt als goed fundament om de dag mee te beginnen. Dan het middageten, een warme maaltijd in enkele huishoudens, meestal een broodmaaltijd. Volgt het avondeten, meestal met het hele gezin, wat mij betreft de gezelligste maaltijd van de dag. Zo doen de mensen dat. De beestjes en beesten laten wij grazen en jagen, weten zij veel. Maar wat mensen doen, is niet altijd goed. wij hebben die maaltijden ge maakt tot rituelen. Neem als voorbeeld van zo'n decadent ritueel het zoge naamde Amerikaanse ontbijt (en het is lekker en veel!). Drie of vier grote tafels overladen met vele soorten brood, warme-bakker-vers, er zijn bollen, pun ten, kadetjes, gesneden wit, bruin, rogge en noem maar op. Beleg in overvloed. Er is boter en margarine. Eieren in keuzes, gebakken, gekookt of als roerei. Vele soorten vleeswaren en dito van vis. Fruit. Mueslies. Nootsoorten en granen verwerkt met honing of yoghurt. Vruchtensappen en limonades. Er is melk en karnemelk en een keuze uit vele merken thee. Koffie zoals je die thuis graag drinkt (koffie toebroek heet Turkse koffie). Ook is er prettig ge koelde witte wijn en champagne. Aan dit alles hangt natuurlijk een prijs kaart en niet alleen in geld. De calorieën bijvoorbeeld, kilo-calorieën (kcal) is de rekeneenheid. Tegenwoordig is er een internationale, uniforme eenheid de kilo joules, maar ik blijf gewoon calorieën zeggen, want waar het mij om gaat, is dat ik met die calorieën kan aangeven, u eet te weinig, te veel, gevaarlijk, dodelijk of u eet precies zo veel als u nodig heeft. Ik zou dan ook moeten vertellen over de schadelijke zaken in zo'n copieus ont bijt. Onverzadigde vetzuren, dus choles terol verhogend, in de boter en melk en in het vlees, het spek en in de worst soorten. Kwik en lood zit in de vis. Kleurstoffen waarop allergisch kan wor den gereageerd zitten in het vlees en in de limonades. Conserveringsstoffen en zoetstoffen in de jams en in de wijn, ook daarop kan vervelend allergisch worden gereageerd. Het loopt allemaal zo'n vaart niet maar laten we liever toch ma tig en voorzichtig zijn. Wil je eens lekker en veel eten, ga dan gerust je gang, maar weet wat je doet. Ik ken een collega, die streng over zijn circulerend choresterol waakt en daarom enkel vis eet. Maar, vertelt hij tussen twee happen broodje makreel door, in die makreel zit zoveel kwik, dat ik thuis geen thermometer nodig heb. Denk ik dat de patiënt verhoging heeft, dan leg ik gewoon een makreel onder zijn oksel. Een gezonde, corpulente zes tiger, die de fijne kneepjes van lekker eten kent, en hij kent ook de risico's daaraan verbonden. Hij zal zeker door die risico's zijn Bourgondische kijk op het leven niet laten varen. Bekijk je het eerder genoemde Wes terse dieet rationeel dan kan je het on der c, d en e genoemde (t.w. vlees, vis, zuivelprodukten, vetten en oliën) tot een minimum terugbrengen of desnoods geheel weglaten. Je kan je beperken tot een dieet van meer plantaardige eiwitten (nootsoorten, peulvruchten), meer sa- 18

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1991 | | pagina 18