SUCH PELITA HG STICH PELITA HG "IKKANER NIET OMHEEN ELK AFSCHEID IS OP GISTEREN GERICHT" Uit: "Meer gisteren dan morgen Ida Kalmijn, Kampen 1989 Om getroffenen van de oorlog met Japan en de Bersiapperiode te ondersteunen werd in 1947 Stich ting Pelita opgericht. Nog steeds vervult Pelita deze taak zo goed mogelijk. U kunt een beroep op Pelita doen wanneer u een WUV-, WUBO-, of WlV-aanvraag wilt doen. Wij helpen u belangeloos bij het doorlopen van de procedure. Het maatschappelijke werk van Pelita steunt u bovendien in geval van problemen. Bestuur, directie en medewerkers van Pelita realiseren zich, dat voor mensen die de periode van '42 tot '49 in Indië hebben meegemaakt, het afscheid van hun land en geliefden nooit geheel is afgerond. Wij wensen juist hen prettige kerstdagen en een goed jaar toe. Wij denken, dat onze service aan u in 1992 nog beter zal kunnen zijn. De verdergaande automatisering en onze nieuwe behuizing geven ons daartoe de mogelijkheid. Ons huidige adres is: Stichting Pelita, postbus 85747, 2508 CK Den Haag. Telefoon: 070-330 5111. in Madrid). Dan de hoofdschotel. Er is een keuze uit wild. vlees en gevogelte. Al die overdadige zaken over eten en drinken hiervoor en hierna beschreven en te beschrijven, dienen als een signaal. Wij eten te veel, te vet, te zoet, te zout- en wij drinken teveel alkohol. Maar er zijn natuurlijk ook goede of beter min der slechte eetgewoonten te vermelden en ik zal ze later, hoewel niet alle, ver melden. Er is voldoende om u een rede lijk "rijke" keus te laten maken. Echter nogmaals, blijf matig met de calorieën en blijf wandelen, fietsen of tennissen. Ik heb goede herinneringen aan een kort verblijf in de Elzas, medio oktober dit jaar. De witte wijn vloeide rijkelijk en ie dereen daar bekeek de wereld door een "roze" bril. De Elzasser choucroute (zuurkool in witte wi jn gekookt met di verse soorten gerookte-, gebakken- of gestoomde schweinbraten en worst soorten) is beroemd, maar dat doen we maar niet. Wij houden het gewoon op coq au vin (u weet wel zwart-zuur op z'n Indisch zo met de Kerst en Oud en Nieuw) maar in de Elzas met Elzasser wijn gemaakt en daarom dus Coq au vin d'Alsace genoemd. Maar wij zouden ook kunnen nemen (Lièvre Amyrantegui) haas in het pannetje uit de Gascogne, het land van d'Artagnan, niet in de Elzas, maar wel in Frankrijk. We beginnen met een aperitief, wat dacht u van hetgeen agent 007 of James Bond altijd bestelde: gelijke delen witte martini en wodka, twee klontjes ijs, "well shaken, not stirred". Aan tafel ge bruiken wij bij de voorgerechten een witte wijn en bij de haas drinken wij een rode. Bij het dessert gebruiken wij een digestive, bijvoorbeeld een eau de Vie framboise en als dessert nemen wij wijn peren in vanillesaus, warm en zoet en oh zo heerlijk! Beter en gezonder, wanneer je daarover nog kan spreken en het kan navertellen na de kolossale hoeveelheden calorieën en risicofactoren, die wij net gegeten hebben, is het lekker (en veel) eten van pasta's spaghetti, macaroni, tortellini, lasagna, de Italiaanse keuken dus. Niet de "Bolognese" of aanverwante keukens, want die weten ook van wanten met vlees, spek en worst. Je moet het heb ben van de pasta's, zoals je die voor geschoteld, liever gezegd voorgetoverd kunt krijgen in de Albergho's langs de kleine weggetjes, ver weg van de auto strada. Het "geheime" recept van de padrone bijvoorbeeld, gehakt met spe ciale kruiden en veel knoflook en uien in bladerdeeg, gestoomd of gekookt, mis schien gefrituurd, nooit gebakken. In de zomer krijg je zeker aardappelen erbij en bijvoorbeeld cuchini en alweer met veel knoflook, zodat je na één week van ver nog "te herkennen" bent. In de winter krijg je niet meer dan een homp brood. Dat alles spoel je weg met een koppige Siciliaanse wijn, een chianti uit Toscane of een falerno, een wijn uit de omgeving van Napels. Pasta's maken niet dik (zijn zuinig in de calorieën dus) en verlagen - zo wordt beweerd - het cholesterolgehalte van het bloed. Voor dat laatste is er geen wetenschappelijk bewijs maar geogra fisch en statistisch is vastgesteld dat, zeg beneden de lijn Turijn/Milaan - Belgrado het aantal hart- en herseninfarcten aan zienlijk lager ligt dan in de "hogere" de len (qua breedtegraad) van Europa. Daar waar spek, ham en schweinbraten tot de lekkernijen op het dagelijkse menu behoort, is het risico op een in farct groter. Ook voor de rest van de wereld geldt dat. Of je nu de U.S. neemt of China (misschien met uitzondering van Japan, waar veel vis wordt gegeten). Hoe "kouder" het land, hoe meer "vet" er gegeten wordt, hoe groter het risico op een hart- en vaatziekte en dat geldt in noorder- en zuiderbreedte. De Chinese keuken is vaak te vet, erg lekker maar gevaarlijk vet. Hamburgers, frites en mayonaise in het dagelijks menu is op termijn een potentiële killer. Indisch- of Indonesisch eten is meestal laag in calorieën en vetgehalte en kan wat mi j betreft "gezond" worden ge noemd. Zeker de gado-gado, de rijsttafel met veel lalap en sojasaus. De tahoes (segala rupa di goreng, pedes of di godok, tjampoer met vlees, vis of ei) en zo ook de vele gerechten met tempeh, lekker eten en maakt niet dik, dus ge zond. De lombok merah of de rawit is een rijke bron aan vitamine C Maar over "scheurbuik", dit is een tekort aan vitamine C, daarover maken wij ons nu geen zorgen De nasi rawon, de -goedeg, de rendang en de pèpèsan en al die andere vlees- en visgerechten en sajoerans, matig in calo rieën en vet en dus redelijk gezond eten en heel lekker. Toch is er bij dat "indische eten" voor mij een maar. Niet zo zeer kwalitatief maar kwantitatief; er wordt altijd veel te veel klaar gemaakt en ik heb nooit be grepen waar dat voor nodig is. Berkat voor alle gasten, die minstens voor twee of drie dagen eten mee naar huis krijgen en wanneer het fout gaat bij dit indische 20

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1991 | | pagina 20