Voor Kerst en Oud op Nieuw Een kampherinnering MAALTIJD SERVICE Lempers Spekkoek 20, 1/2 10,— 1/4 5,— 46 Zwartzuur en ajam kodok zijn natuurlijk niet van onze traditionele feestmaal tijden weg te denken. Tenzij u natuurlijk denkt: we eten alles, als het maar lekker is. Mocht u echter toch denken aan een soepje vooraf en een toetje daarna, dan kan ik u deze recepten aanbevelen. Ik haalde ze uit een receptenboek dat ik van mevr. Itzig Heine-Croes kreeg, "De Hollandsche Tafel in Indie" (begin deze eeuw). Recepten die onze Indische moe ders met plezier uitprobeerden en waar van vele sindsdien een vaste plaats op de Indische tafel hebben veroverd. Ik koos iets gemakkelijks, u zult het wel druk ge noeg hebben met de kippen, eenden en kalkoenen! (Ik heb de ouderwetse maten aangepast op meer gangbare). DOPERWTENSOEP I groot blik doperwten I 'h Itr. water I glas melk I ei I eetlepel kervel zout, peper, wat nootmuskaat I eetlepel boter (margarine) Bereiding: De doperwten met het water en wat zout opkoken en dan door een zeef wrijven. De verkregen puré weer bij het kooknat voegen. Vervolgens de massa weer aan de kook brengen, wel zorgen dat de massa beneden het kookpunt blijft. Na enige tijd het schuim, dat zich aan de oppervlakte verzameld heeft, ver wijderen, en de soep afmaken met melk, boter en fijne blaadjes of gehakte kervel. BANANENSOUFFLÉ 100 gr. suiker 'h theelepel vanille essence 'h Itr. koude-melk 4 a 5 rijpe pisangs 3 eierdooiers 6 eiwitten zout wat citroensap '/2 kopje rum Bereiding: De eierdooiers en suiker flink kloppen, en langzamerhand de koude melk toe voegen. Alles aan de kook brengen on der voortdurend roeren, en een paar minuten laten koken. Van het vuur af ci troensap en rum erbij doen, en zo lang blijven roeren tot de massa geheel koud is. De geschilde pisang tot puré wrijven en dit bij het vorige voegen. Het eiwit zeer stijf kloppen. De helft er van met eerstgenoemde massa vermen gen en dan dit weer bij de rest van het eiwit doen. Een hoog, vuurvast schotel tje met boter besmeren en hierin de massa in een warme oven (onder- warmte) bakken, 20-25 minuten. (voordelig voor alleenstaanden!) Telefonische bestelling bij Toko Moesson 070 - 354 34 66. i.v.m. de vele leveringen zo vroeg mo gelijk bestellen. Liefst vóór woensdag 12.00 uur Afhalen v.a. donderdag 15.00 uur Gado-Gado 7,50 per portie Nasi Kuning 9,50 per portie Bami Goreng 8,50 per portie (ook diepvries) Nasi Gudeg 12,50 per portie (rijst-sajur gudeg-opor sambel goreng krètjèk'). Uiterlijk dinsdag bestellen! Dagelijks verkrijgbaar Kue apem 1,50 als lekker hapje tussendoor of als stevige maagvulling 2,~ iedere week vers! Bij het opdienen er poedersuiker over strooien. Dit gerecht wordt warm gegeten. Op Malang zaten bejaarde mannen en vrouwen in hetzelfde kamp opgesloten. Voor alleenstaanden mochten familiele den van buiten, dagelijks eten brengen, en schone kleren. Zo bracht ik mijn oude vader iedere dag het nodige. Er was ook een pasar in de wijk. Op mijn pasje kon ik daar een plekje krijgen. Al gauw bleek dat er behoefte was aan zoetigheid. De bibih-dioewal met tja- rang-mas was in minder dan geen tijd uitverkocht. Ik maakte iedere dag wel zes honderd van die klapper-roosjes, ook andere dingen, zoals gerechten voor bij de rijst. Dat werd al gauw "het lek kere hoekje" genoemd. Behalve lege manden, nam ik altijd ook briefjes mee naar buiten, voor familie en kennissen. Gevaarlijk...? Dat wel, maar je kon het toch niet laten en ik ben voor het geluk geboren. HARRYET KEMBANG KELAPA Haal het vruchtvlees uit de klapper. Ik zaag hem daartoe in tweeën en leg de helften op de radiator van de CV. Met een beetje geluk en handigheid, haal je er het vruchtvlees, in niet al te kleine stuk ken uit. Het donkere velletje er met een dun schiller afhalen en het vlees in lange sliertjes schaven. Die schaven zijn in elke huishoudwinkel te krijgen. Dan, in een wadjan, suiker en water op zetten, ongeveer 200 gram suiker en 8 eetlepels water; dit moet een dikke stroop worden. Als de suiker is opge lost, de slierten klapper door de stroop mengen. Er moet net genoeg stroop zijn om de sliertjes met een dun laagje te be dekken. Vooral niet te veel want dan kriig je suikerbrokken tussen de slierten. Het mengen doe ik in de wadjan op een zacht vuur. Zodra het een samenhangende massa is geworden, van het vuur en er op bak papier "roosjes" van maken en af laten koelen.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1991 | | pagina 46