Voor Kerst en Oud op Nieuw
Een kampherinnering
MAALTIJD SERVICE
Lempers
Spekkoek 20,
1/2 10,— 1/4 5,—
46
Zwartzuur en ajam kodok zijn natuurlijk
niet van onze traditionele feestmaal
tijden weg te denken. Tenzij u natuurlijk
denkt: we eten alles, als het maar lekker
is. Mocht u echter toch denken aan een
soepje vooraf en een toetje daarna, dan
kan ik u deze recepten aanbevelen. Ik
haalde ze uit een receptenboek dat ik
van mevr. Itzig Heine-Croes kreeg, "De
Hollandsche Tafel in Indie" (begin deze
eeuw). Recepten die onze Indische moe
ders met plezier uitprobeerden en waar
van vele sindsdien een vaste plaats op de
Indische tafel hebben veroverd. Ik koos
iets gemakkelijks, u zult het wel druk ge
noeg hebben met de kippen, eenden en
kalkoenen! (Ik heb de ouderwetse maten
aangepast op meer gangbare).
DOPERWTENSOEP
I groot blik doperwten
I 'h Itr. water
I glas melk
I ei
I eetlepel kervel
zout, peper, wat nootmuskaat
I eetlepel boter (margarine)
Bereiding:
De doperwten met het water en wat
zout opkoken en dan door een zeef
wrijven. De verkregen puré weer bij het
kooknat voegen. Vervolgens de massa
weer aan de kook brengen, wel zorgen
dat de massa beneden het kookpunt
blijft. Na enige tijd het schuim, dat zich
aan de oppervlakte verzameld heeft, ver
wijderen, en de soep afmaken met melk,
boter en fijne blaadjes of gehakte kervel.
BANANENSOUFFLÉ
100 gr. suiker
'h theelepel vanille essence
'h Itr. koude-melk
4 a 5 rijpe pisangs
3 eierdooiers
6 eiwitten
zout
wat citroensap
'/2 kopje rum
Bereiding:
De eierdooiers en suiker flink kloppen,
en langzamerhand de koude melk toe
voegen. Alles aan de kook brengen on
der voortdurend roeren, en een paar
minuten laten koken. Van het vuur af ci
troensap en rum erbij doen, en zo lang
blijven roeren tot de massa geheel koud
is.
De geschilde pisang tot puré wrijven en
dit bij het vorige voegen.
Het eiwit zeer stijf kloppen. De helft er
van met eerstgenoemde massa vermen
gen en dan dit weer bij de rest van het
eiwit doen. Een hoog, vuurvast schotel
tje met boter besmeren en hierin de
massa in een warme oven (onder-
warmte) bakken, 20-25 minuten.
(voordelig voor alleenstaanden!)
Telefonische bestelling bij
Toko Moesson 070 - 354 34 66.
i.v.m. de vele leveringen zo vroeg mo
gelijk bestellen.
Liefst vóór woensdag 12.00 uur
Afhalen v.a. donderdag 15.00 uur
Gado-Gado 7,50 per portie
Nasi Kuning 9,50 per portie
Bami Goreng 8,50 per portie
(ook diepvries)
Nasi Gudeg 12,50 per portie
(rijst-sajur gudeg-opor sambel goreng
krètjèk').
Uiterlijk dinsdag bestellen!
Dagelijks verkrijgbaar
Kue apem 1,50
als lekker hapje tussendoor of
als stevige maagvulling 2,~
iedere week vers!
Bij het opdienen er poedersuiker over
strooien.
Dit gerecht wordt warm gegeten.
Op Malang zaten bejaarde mannen en
vrouwen in hetzelfde kamp opgesloten.
Voor alleenstaanden mochten familiele
den van buiten, dagelijks eten brengen,
en schone kleren. Zo bracht ik mijn
oude vader iedere dag het nodige.
Er was ook een pasar in de wijk. Op
mijn pasje kon ik daar een plekje krijgen.
Al gauw bleek dat er behoefte was aan
zoetigheid. De bibih-dioewal met tja-
rang-mas was in minder dan geen tijd
uitverkocht. Ik maakte iedere dag wel
zes honderd van die klapper-roosjes,
ook andere dingen, zoals gerechten voor
bij de rijst. Dat werd al gauw "het lek
kere hoekje" genoemd.
Behalve lege manden, nam ik altijd ook
briefjes mee naar buiten, voor familie en
kennissen. Gevaarlijk...? Dat wel, maar je
kon het toch niet laten en ik ben voor
het geluk geboren.
HARRYET
KEMBANG KELAPA
Haal het vruchtvlees uit de klapper. Ik
zaag hem daartoe in tweeën en leg de
helften op de radiator van de CV. Met
een beetje geluk en handigheid, haal je er
het vruchtvlees, in niet al te kleine stuk
ken uit.
Het donkere velletje er met een dun
schiller afhalen en het vlees in lange
sliertjes schaven. Die schaven zijn in elke
huishoudwinkel te krijgen.
Dan, in een wadjan, suiker en water op
zetten, ongeveer 200 gram suiker en 8
eetlepels water; dit moet een dikke
stroop worden. Als de suiker is opge
lost, de slierten klapper door de stroop
mengen. Er moet net genoeg stroop zijn
om de sliertjes met een dun laagje te be
dekken. Vooral niet te veel want dan
kriig je suikerbrokken tussen de slierten.
Het mengen doe ik in de wadjan op een
zacht vuur.
Zodra het een samenhangende massa is
geworden, van het vuur en er op bak
papier "roosjes" van maken en af laten
koelen.