Uitsluitend voor creatieve of deskundige keukenprins(ess)en GOELA GOSSONG (te hard gebrande suiker) BOENDOE-BOENDOE BOEMBOE DENDENG Te koop gevraagd P0D0M0R0VANT0UGEE SAMBELGORENG DENDENG DEWATA In tegenwoordige kookboeken staan de maten van ovenschalen vermeld, de temperatuur van de oven en hoe lang iets moet sudderen, bakken of koken. Bij onderstaande recepten uit het Oost-Indisch Kookboek (7de druk, 1884) is echter enige creativiteit of deskundigheid nodig. In hoeverre ze te maken zijn, betaalbaar zijn (men neme 20 manga's....) en/of smaken, laat ik aan uw beoordeling over. In ieder geval hebben de "vervaardigde schotels menigen Samarangschen ga stronoom een genotvol oogenblik be zorgd". M.G. Neem I kip, snijd die in kleine stukjes en laat die opkoken met water, een eetlepel tamarinde, een halve eetlepel grof zout, 3 stukjes seré van een vingerlang en 12 schijfjes laos, dun gesneden. Hierin kookt men de kip zoolang tot het water gekookt is, dan neemt men de kruiden er uit en brandt de kip met wat versche klapperolie, doe hierbij 2 theelepels fijne peper en de santen van I klapper, en laat ze hier verder in koken tot de saus verkookt is. Neem 4 pond vleesch aan dunne lappen gesneden en de volgende kruiden: 3 eet lepels ketoembar, I dito djinten, 4 heele bawang poetie; I vinger lang laos, 2 eet lepels zout, 2 dito tamarinde, dit moet door verzamelaar schilderijen uit Ned.-lndië van o.a. G.P. Adolfs, Frits Ohl, P.A.J. Moojen, W. v.d. Does, Jan Frank, H. van Velthuysen, A. Breetvelt en anderen. Tel. 01829 - 3492 alles fijn gestampt worden; wrijf het goed op het vleesch en laat dit in de zon drogen; men kan het poffen of wel in klapperolie braden; ook kan men het eerst poffen, dan stampen, en daarna braden met olie. Neem I theelepeltje ketoembar, een klein stukje koenjit, dito kentjoor, I schijfje laos, 8 sioong witte uien, 2 eetle pels heele roode uien; laat dit alles fijn wrijven en kook het op met de santen van een halve klapper; als het goed kookt, mengt men er bij 2 eetlepels fijn gesneden lombok, 2 daon salam, I kip aan stukken gesneden, zout naar den smaak, en kookt het goed gaar, niet te droog. Neem 3 eetlepels gesneden roode uien, 2 lepels dito lombok, 2 theelepels witte uien, dito laos, braad het op met 2 lepels klapperolie, goed gaar; neem de kruiden uit de pan, en braad met de overgeble ven olie 4 lepels fijn gesneden dendeng; Als ik in winkels de enorme sortering zie op de Zuivelafdeling, aan toetjes die ons kant en klaar worden aange boden, vraag ik me af of in dit land van melk en honing moeders zijn die thuis nog wel eens een puddinkje klaar maken. Zelf ben ik, volgens mijn moeder, vanaf het eerste uur nooit een "melkmuiltje" geweest, in meer dere betekenissen van het woord. Zelfs moedermelk was een noodzake lijk kwaad en begon ik dan ook pas normaal groter te groeien toen ik na mijn veertiende jaar niet meer ge dwongen werd iedere dag twee gla zen melk te drinken. Verwerkt in pud dingen en ander voedsel heb ik er geen bezwaar tegen. "Weet je nog die lekkere "spons-pud- ding" van kokkie Yem mam? Hoe maakte ze die toch?" Ik was bij één van de dochters gelo geerd. "Gewoon". (Ik had het kokkie immers zelf leren maken uit een boekje.) "Zullen we 't vandaag eten als toetje?" 1/2 liter volle melk 1/2 kopje suiker of meer, we maken er caramel van met een volle lepel room boter 1/2 stokje vanille of twee zakjes vanille suiker. Al! INDONESISCH-CHIN. RESTAURANT Beeklaan 269 - Den Haag Tel. 070 - Tahoe gimbal en Ajam pangang ketjap als het droog is, doe er dan wat klapper olie bij en neem het, goed gaar zijnde, ook uit de pan. In de overgeblevene olie doet men I theelepel rauwe trassie, 2 dito tamarinde, vooraf gemengd met 2 lepels water en I stukje Javaansche sui ker, en dan door eene zeef; doe er ver volgens de dendeng bij en de kruiden en braad ze nog even. Bereiding: Van suiker en boter een donkerbruine caramel maken, vooral niet zwart, mag niet bitter worden. Met de hete stroop de puddingvorm van bin nen langs de hele wand bedruipen tot een laagje op de bodem blijft liggen. De stroop wordt hard door afkoeling terwijl de melk even staat te koken met het stukje vanille, in tweeën gespleten, dat uit de zaadjes het aroma vrij kan komen. Eventueel een snufje zout en ietsje sui ker. Acht eieren gebruikte ik vroeger, maar dat waren ajam-eitjes. Ik denk dat we hier kunnen volstaan met zes joekels. Ei eren losjes kloppen en goed vermengen met de lauwe melk. In vorm overdoen en au bain Marie in ongeveer twee uur laten stollen tot een stevig-drillende pudding bedropen met de bruine saus. In Indië plaatste ik de vorm in een koekoesan. Stomen in de rijstkoker kan ook. Ik zei: "gewoon", maar dat was lang gele den. Onze pudding smaakte voortreffe lijk, maar het was geen spons en dat vonden de kinderen juist de attractie. Er zat geen enkel gaatje in. Wat heb ik ver keerd gedaan en wie is zo vriendelijk me dat te vertellen? Dank u! HARRYET MARSMAN 45

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1992 | | pagina 45