LEKKER ETENin Curasao Als kind heb ik een paar jaar op Sicilië gewoond. Mijn vader boorde daar naar. olie en waar hij ook zat, de familie trok altijd met hem mee. Het dorpje, waar wij woonden, lag (en ligt er nog steeds gelukkig) halverwege de Etna, die iedere avond gratis vuurwerk verzorgde en af en toe zo hard gromde dat je uit je bed rolde. De Sicilianen maakten zich daar nooit ongerust over, dus wij ook niet. Mijn moeder vertelde vaak over Ban doeng, de plaats waar ze geboren en ge togen is, en zei dan altijd dat deze plek haar daar zo aan deed denken. Het kli maat, de natuur en de vriendelijkheid van de mensen. Dertig jaar later zijn mijn zusje en ik teruggeweest en werden door een Siciliaanse familie, nog steeds vrienden van ons, met open armen ontvangen. Veel vragen, veel gezelligheid, tenslotte hadden wij elkaar in geen dertig jaar ge zien en natuurlijk veel eten. Een gerecht werd voor ons klaarge maakt op de campagne. In dit geval een immense olijfboomgaard met op een open plek een heel klein huisje. Eén ka mer was het, die diende als keuken, eet-, woon- en slaapkamer. Mariabeeldje in een nis en een peer aan het plafond. In de keuken een groot fornuis en grote pannen. Het platje voor het huis was overwoe kerd met druivenstruiken, die in de zin derende hitte van de voormiddag een aangename schaduwplek boden. Ik ben naast de 'kok' gaan staan, heb goed gekeken en geluisterd. Het gerecht dat hij maakte, noemde hij 'pasta di poveri', pasta van de armen. Het is goed koop, heel makkelijk klaar te maken en in een zeer korte tijd. Heel geschikt dus voor de werkende vrouwen onder ons, die toch lekker willen koken in een mini maal tijdsbestek. Je hebt nodig voor de saus: I groot blik gepelde tomaten, olijfolie, twee grote uien, twee knoklooktenen (of meer), verse basilicum (tegenwoor dig bij iedere zichzelf respecterende groenteman te koop), zout, peper, wat druppels citroensap en een beetje (1/2 theelepel) suiker. In een braadpan fruit je de fijngesneden uien en knoflook, dan de hele inhoud van het blik tomaten toevoegen en even laten sudderen. De tomaten wel een beetje klein maken met een vork. Dan doe je zout, peper, citroen en sui ker erbij en een gedeelte van de fijn geknipte basilicumblaadjes. Laat het ge rust even op het vuur staan, zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Vóór het opdienen meer fijngeknipte basilicum toevoegen. Intussen gooi je de spaghetti (geen Honig, maar echte Italiaanse) in de pan met kokend water, wat zout en een eetlepel olijfolie. Koken tot het 'al dente' (bijtgaar noe men ze dat hier) is. Pasta 'al dente'is niet alleen smakelijker, maar volgens de kok wordt in het arme Sicilië de pasta nooit helemaal gaar ge kookt, omdat het later nog kan uitzetten in je maag om de honger te stillen als het eten allang op is. Spaghetti afgieten en besprenkelen met olijfolie om plakken tegen te gaan (is be ter dan afspoelen met koud water, dat gaat ten koste de smaak en de tempera tuur). Meteen op tafel zetten (met versge raspte parmezaanse kaas), pasta moet al tijd direkt gegeten worden. Thuis roep ik voor het afgieten van de spaghetti al 'makan doeloe, makan doeloe', omdat mijn kinderen altijd wat langzaam reage ren, door hetgeen waar ze op dat mo ment mee bezig zijn. (Ergert me wel eens). Zet er een grote bak sla bij met een dressing van 2/3 olijfolie, 1/3 citroen, knoflook, zout en peper. Als je echt gasten heb, doe het dan luxer door ongepaneerde kalfsschnitzels erbij te geven, die even gebakken zijn. Vooraf een heldere consommé (bouil lon) van Campbells uit blik (tegen nie mand zeggen) met fijngeknipte bieslook erin en toe een Tira Mesu (kant en klaar te koop), vrij vertaald 'a pick me up'. Dat recept, want zelfgemaakt is heerlijk, volgt. Buon appetito oftewel slamat makan. STEUR Wat was 't fijn om in Curasao te zijn. Je geniet ervan om mangga blimbing woeloek - eetblimbing - djeroekbomen en nog veel andere tropische bomen te zien. En wat heb ik er lekker gegeten! Ik had al zoveel gehoord van de afhaaldienst van Theo en Fanny Kerger aan de Canadalaan 9 in St. Maria en was dood- nieuwsgierig hoe ze dat voor elkaar kre gen, om ongeveer honderd porties nasi rames of nasi koening en tientallen snacks op zo'n zondag te slijten, want dit doen ze alleen maar op zondagmiddag vanaf elf uur. En werkelijk hoor, op zon dag stonden rijen auto's te wachten om porties nasi op te halen. De met heet water gevulde opwarmbakken kwamen op speciale tafels en daar bleven de sajoers en de soorten sambel goreng lekker warm. De plastic bakjes, waarin 't eten werd opgeschept door dochter en schoonzoon bevatten rijst en wel negen verschillende gerechten. Wat deden ze dat vlug, dat opscheppen, inpakken en er tussendoor 't beantwoorden van een rinkelende telefoon. Hoe zijn ze er toe gekomen? Zoals gebruikelijk bij de Marine werd Theo op z'n 52ste gepensionneerd, wilde graag in Curasao blijven voor het klimaat, en dan moet je toch iets doen. Samen volgden ze cursussen, o.a. een bakkerscursus, zodat ze nu zelfs brood en taarten kunnen bakken. Ze deden er zowat van alles, totdat Fanny, van huis uit een goede kok, deze afhaaldienst op zette. Ik schrok van de afmetingen van de pannen ikzelf word al zenuwachtig als er vier mensen komen eten - maar niet Fanny en Theo. Die presteren warempel zo'n honderd porties te verkopen op een middag. Petje af voor dit team van 4, dat z'n hand niet omdraait voor hun hobby. A.M.C. TH. WOLTERBEEK. 45

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1992 | | pagina 45