VOOR EEN PAAR TIENTJES
Binnenkort valt de acceptgiro bij u in de bus voor de betaling van het abonnement voor
maandblad Moesson over het tweede halfjaar van 1992.
Een paar tientjes voor een onafhankelijk, ongesubsidieerd Indisch tijdschrift.
Een paar tientjes voor een Indische stem. Onze stem.
Met elk opgezegd abonnement wordt die stem zwakker,, met elk nieuw abonnement wordt
die stem sterker.
Laat die stem niet wegsterven,, het zou een gemis opleveren dat knagender is dan u kunt
vermoeden.
Blijf abonnee. Wordt abonnee.
De abonnementenadministratie van Moesson is telefonisch bereikbaar onder nummer
033 - 61 I 61 I.
dwars door midden wordt gesneden
ziet men dat de vrucht vier- of vijf-
hokkig is en naar gelang de soort vol
keiharde gelige afgeplat ronde eet
bare pitjes, of weinig pitjes of hele
maal pitloos. Het romige vruchtvlees
is gelig, wit of rozerode van kleur. De
geur van de rijpe vrucht is doordrin
gend, de smaak heerlijk aromatisch.
Ze bevatten fosfor, ijzer, vitamine A
en C. Vruchten aan de bomen wor
den met papieren zakjes beschermd
tegen veelvraat van vliegende honden,
vleermuizen en vogels. Rupsen kun
nen de bladeren aan de boom kaal
vreten.
De vermeerdering geschiedt door te
zaaien, stekken of oculeren (een
vorm van enten). Na twee jaar kan
de boom vruchten dragen. Vanaf het
zevende of achtste jaar draagt ze
volop vruchten, een paar honderd
kilo per jaar en dat zo'n dertig jaar
lang. Het hele jaar door draagt de
boom vruchten met een hoogtepunt
in februari, maart. In september, okto
ber kan ze wit zien door de vele bloe
men.
Jambu klutuk wordt rauw gegeten maar
als men echter last heeft van hardlij
vigheid kan men beter de vruchten sto
ven met gula jawa (Indonesische rietsui
ker). Jambu klutuk is lekker in rujak,
vruchtensalade, gebak en bij het maken
van jam. De vruchten bevatten veel
pectine.
In Nederland zijn Jambu klutuk vruchten
onder de naam Guave het hele jaar te
koop in delicatessen-fruitwinkels en op
Oosterse markten. Ze worden voorna
melijk ingevoerd uit Zuid-Afrika, Thai
land en tropisch Amerika. Ze zijn onge
veer een week houdbaar, maar niet on
der de acht graden Celcius bewaren.
Deze ronde Jambu klutuk met bladeren en bloemtakje, heerlijk zoet ruikende bloem
In Europa wordt ze ook als geneesmid
del gebruikt. Het geneesmiddel 'Folia
Psidie' is gemaakt van bladeren van deze
vrucht. De bladeren bevatten ongeveer
9 procent looistoffen en harsvluchtige
stoffen, o.a. te gebruiken tegen diarree.
De soort met rode bladnerven en roze
rode vruchten is het beste voor medi
cijn. Tegen diarree helpt kauwen op
jonge blaadjes met wat zout of jonge
blaadjes met wat zout fijnwrijven, wat
water erbij (niet koken) en dit opdrin
ken. Dit een paar keer herhalen.
Bij chronische dysenterie worden
bast, wortel en bladeren gebruikt. De
bast bevat looi- en bitterstoffen.
Het blad wordt gebruikt voor darm- en
maagvliesontsteking. Jonge blaadjes
als thee getrokken goed tegen misse
lijkheid en buikpijn.
Bij keelpijn op jonge blaadjes kauwen
en inslikken.
Om de menstruatie te bevorderen
wordt het blad ook gebruikt.
Suikerziekte: één halfrijpe Jambu
klutuk in vier stukken snijden, met I liter
water koken, zeven en dit drankje twee
maal per dag innemen.
Bij verkoudheid: drankje maken van
tien jonge Jambu klutukbladeren, I cabai
merah (rode Spaanse peper), drie stuk
jes asam (tamarinde), wat klappersuiker
en iets zout. Alle ingrediënten koken
met I liter water en zeven. Dit middeltje
twee maal per dag innemen.
Tenslotte wordt een mengsel van blad
en bloemen aangewend om huid
ziekten te bestrijden. Het mengsel
wordt op de zieke plekken gewreven.
NETTY SELDER
27