Vlug en lekker
Makreel uit de oven
De TOKO heeft weer nieuwe artikelen binnnen
(ook vlug en lekker)
Batik waaiers
v.a. 12,50
I 1,50
v.a. 24,50
27,50
Een complete maaltijd voor als u bij
voorbeeld druk bent met de schoon
maak.
Gelukkig staat immers het voorjaar
weer voor de deur. Maar vanmorgen
had het weerbericht het wel nog over
hagel en sneeuw. De kou is nog lang de
lucht niet uit en dan smaakt zo'n hartige
overschotel wel op z'n best. Het heet
LABSKAUS en de ingrediënten zijn: Een
blikje corned beef, rijst, een beetje zach
ter gekookt dan gewoon, aardappelen en
uien. Van alles ongeveer even veel. In
plaats van aardappelen te koken kan ook
puree uit een pakje aangemaakt worden.
De uien bakken in ruim boter of marga
rine tot glazig en op het laatst een teen
gesnipperde knoflook meebakken. Dan
alles goed door elkaar stampen, ruim
bouillon (blokje) bij doen, een scheut
melk. De massa mag niet te droog zijn
maar ook niet "nejh-njeh" als u weet
wat ik bedoel. Hoeveelheden moet u
zelf bepalen, dat hangt natuurlijk af van
het aantal eters. Doe maar royaal want
het is echt lekker. Overdoen in een
beboterde vuurvaste schotel, klontjes
boter hier en daar, paneermeel erover
en dan de oven in tot lichtbruin.
In plaats van corned beef maak ik dit ge
recht ook wel van kabeljauw, vers of
diepvries (opstoven). Dan is het PAN-
VIS. Vergeet niet, het af te maken met
peper en zout. Een frisse sla is er lekker
bij en sambal of een flinke lik mosterd.
Of atjar tjampoer, homemade
HARRYET MARSMAN
Koop een gestoomde makreel, ontdoe
hem van zijn vel en doe het vlees in
grote stukken (graat eruit, met je han
den) in een ovenschotel. Neem dan een
kop ketjap, citroensap, fijngesneden uien,
knoflook en lombok. Roer al deze ingre
diënten goed door elkaar en zorg er
voor dat ketjap en citroensap met elkaar
in verhouding staan (anders wordt het te
zoet). Dit giet je over de makreel, afdek
ken met folie en in de oven voor onge
veer 15 minuten.
Koud eten of als warme maaltijd met
rijst en wat groente. Enak, ja!
hieronder een greep uit ons assortiment
Batik herenoverhemden
korte of lange mouw 75,-/ƒ 80,-
Sarong pelekat
kort of lang 40,-/ƒ 49,-
Batik lopers 27,50
Batik placemats 12,95
Batik slippers diverse maten 12,50
Batik wikkelrokken 49,95
Batik zonnehoeden ƒ19,50
Batik make-up doosjes
Zilveren oorhangers
Zilveren wayang broches
Zilveren wayang
kettinghangers
Zilveren becak ketting
oorhangers
Zilveren korek kuping
Koperen tjitjak
Koperen tokeh
32,50
v.a. 24,50
19,95
13,50
19,50
In het kookboekje "Europeesche en
Indische gerechten" uitgegeven door
ARCHA en op de markt verschenen bij
de lancering van het het nieuwe
ARCHA produkt NP (Archa boterolie
bestond toen al) vermoedelijk rond
1934, zag ik een lijstje van de meest
voorkomende gewichten en inhouds
maten die toen in de Indische keuken
gebruikt werden. Als u in het bezit
bent van oude recepten waar deze ma
ten en gewichten in voorkomen en u
zou ze graag eens uitproberen maar
weet niet wat kattie, takeran of
gantang betekent, dan kunt u nu met
onderstaand lijstje de keuken in gaan
en volop experimenteren.
LIESBETH STEUR
Eenige der meest voorkomende
gewichtsopgaven en inhouds
maten in de keuken
Een afgestreken eetlepel:
meel
10 gram
boter
17
maizena
12
cacao
8
zout
10
rijst
12
suiker
13
havermout
8
krenten
20
rozijnen
18
vet-of reuzel
20
Archa-boterolie
18
1 blad witte gelatine
2
1 roode
27 2
1 kg
1000 gr
2 pond
1 pond
500
72 kg
1 hg
100
1 ons
1 pikol
100 kattie
61,75 kg
1 kattie
6,175 ons
617,50 gr
1 gantang
10 kattie
1 takeran
1 kattie
1 tail
40 gram
1 liter
10 dl
100 cl
1 dl
1 maatje
10 cl
1 Eng.
pond (Ib)
16 oz.
450 gram
1 pint
20 fl. oz. ruim V2 liter
1 gallon
8 pint
ruim 4 1.
45