Vlug en lekker Makreel uit de oven De TOKO heeft weer nieuwe artikelen binnnen (ook vlug en lekker) Batik waaiers v.a. 12,50 I 1,50 v.a. 24,50 27,50 Een complete maaltijd voor als u bij voorbeeld druk bent met de schoon maak. Gelukkig staat immers het voorjaar weer voor de deur. Maar vanmorgen had het weerbericht het wel nog over hagel en sneeuw. De kou is nog lang de lucht niet uit en dan smaakt zo'n hartige overschotel wel op z'n best. Het heet LABSKAUS en de ingrediënten zijn: Een blikje corned beef, rijst, een beetje zach ter gekookt dan gewoon, aardappelen en uien. Van alles ongeveer even veel. In plaats van aardappelen te koken kan ook puree uit een pakje aangemaakt worden. De uien bakken in ruim boter of marga rine tot glazig en op het laatst een teen gesnipperde knoflook meebakken. Dan alles goed door elkaar stampen, ruim bouillon (blokje) bij doen, een scheut melk. De massa mag niet te droog zijn maar ook niet "nejh-njeh" als u weet wat ik bedoel. Hoeveelheden moet u zelf bepalen, dat hangt natuurlijk af van het aantal eters. Doe maar royaal want het is echt lekker. Overdoen in een beboterde vuurvaste schotel, klontjes boter hier en daar, paneermeel erover en dan de oven in tot lichtbruin. In plaats van corned beef maak ik dit ge recht ook wel van kabeljauw, vers of diepvries (opstoven). Dan is het PAN- VIS. Vergeet niet, het af te maken met peper en zout. Een frisse sla is er lekker bij en sambal of een flinke lik mosterd. Of atjar tjampoer, homemade HARRYET MARSMAN Koop een gestoomde makreel, ontdoe hem van zijn vel en doe het vlees in grote stukken (graat eruit, met je han den) in een ovenschotel. Neem dan een kop ketjap, citroensap, fijngesneden uien, knoflook en lombok. Roer al deze ingre diënten goed door elkaar en zorg er voor dat ketjap en citroensap met elkaar in verhouding staan (anders wordt het te zoet). Dit giet je over de makreel, afdek ken met folie en in de oven voor onge veer 15 minuten. Koud eten of als warme maaltijd met rijst en wat groente. Enak, ja! hieronder een greep uit ons assortiment Batik herenoverhemden korte of lange mouw 75,-/ƒ 80,- Sarong pelekat kort of lang 40,-/ƒ 49,- Batik lopers 27,50 Batik placemats 12,95 Batik slippers diverse maten 12,50 Batik wikkelrokken 49,95 Batik zonnehoeden ƒ19,50 Batik make-up doosjes Zilveren oorhangers Zilveren wayang broches Zilveren wayang kettinghangers Zilveren becak ketting oorhangers Zilveren korek kuping Koperen tjitjak Koperen tokeh 32,50 v.a. 24,50 19,95 13,50 19,50 In het kookboekje "Europeesche en Indische gerechten" uitgegeven door ARCHA en op de markt verschenen bij de lancering van het het nieuwe ARCHA produkt NP (Archa boterolie bestond toen al) vermoedelijk rond 1934, zag ik een lijstje van de meest voorkomende gewichten en inhouds maten die toen in de Indische keuken gebruikt werden. Als u in het bezit bent van oude recepten waar deze ma ten en gewichten in voorkomen en u zou ze graag eens uitproberen maar weet niet wat kattie, takeran of gantang betekent, dan kunt u nu met onderstaand lijstje de keuken in gaan en volop experimenteren. LIESBETH STEUR Eenige der meest voorkomende gewichtsopgaven en inhouds maten in de keuken Een afgestreken eetlepel: meel 10 gram boter 17 maizena 12 cacao 8 zout 10 rijst 12 suiker 13 havermout 8 krenten 20 rozijnen 18 vet-of reuzel 20 Archa-boterolie 18 1 blad witte gelatine 2 1 roode 27 2 1 kg 1000 gr 2 pond 1 pond 500 72 kg 1 hg 100 1 ons 1 pikol 100 kattie 61,75 kg 1 kattie 6,175 ons 617,50 gr 1 gantang 10 kattie 1 takeran 1 kattie 1 tail 40 gram 1 liter 10 dl 100 cl 1 dl 1 maatje 10 cl 1 Eng. pond (Ib) 16 oz. 450 gram 1 pint 20 fl. oz. ruim V2 liter 1 gallon 8 pint ruim 4 1. 45

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1992 | | pagina 45