HERINNERINGEN VAN EEN MEISJE O Bandoeng -1936 "Vandaag gaan we naar de Bragaweg, even langs Van Dorp," zei mijn vader. Van Dorp was een boekhandel aan de Bragaweg, een prachtige winkel. Elf jaar was ik toen en Van Dorp weet ik me te herinneren als een boekhandel waar ze literatuur uit Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Amerika, Australië en uit het Aziatitsch vertaalde boeken ver kochten. Ze hadden ook een grote afdeling kinderboeken waar titels als Dik Trom, Daantje, Okkie en Bolke de Beer lagen; meisjes boeken zoals Joop ter Heul en we tenschappelijke kinderboeken. De schrijfster, haar broertje Paul en haar moeder bij de auto gefotografeerd door de vader. Aan het ontbijt zei mijn vader natuurlijk niet dat we langs Maison Bogerijen zou den gaan, anders wisten mijn ouders dat de kinderen geen hap meer zouden eten. Er was ook een speelgoedwinkel, waar je alles kon krijgen zoals schitterende Amerikaanse speelgoedtreinen en boten van het merk Lionel. De treinen waren elektrisch en de boten waren draadloos, die kwamen vanzelf weer naar je toe door radiografische besturing. De trei nen en boten van Lionel waren net zo gestroomlijnd als de TGV nu. Mijn vader en broertje waren helemaal gek van het elektrische speelgoed. Marklin ontbrak natuurlijk niet aan de collectie en alle modellen van auto's waren daar ook te koop. Het bezoek aan die winkels nam soms uren in beslag en als we alles gezien had den, gingen we uitrusten op het terras van Bogerijen, dat heel uitgekiend pre cies in het midden van de Bragaweg lag. We hadden wat Mecano bijgekocht. Prachtige stalen strips, in rood, geel en groen, met gaatjes om met de bijbeho rende schroeven en katrollen, allerlei fantasiebouwsels van te maken. Als we eenmaal zaten op het terras vroeg mijn vader altijd: "Wat zal het zijn? Verse aardbeien met slagroom?" Na tuurlijk wilden wij dat. De keurig geklede bediende nam de bestelling op en wij wisten wat we zouden krijgen. Wach tend keek ik dan wat rond naar de an dere mensen. Het was altijd gezellig druk daar. De bestelling werd neergezet. Een bord met daarop slagroom uitgespreid gegarneerd met wel tien aardbeien, rood en groot, die op hun beurt weer een toefje van slagroom droegen. De slag room leek op wit fluweel en de smaak deed mij denken aan de katja piring. Ge wend aan de fijne smaak van ramboetan, mangistan, doekoe en djeroek, was de smaak van de aardbeien heel fris en deed denken aan ijs. We genoten alle drie zwijgend en namen kleine hapjes om het smaakfeest zo lang mogelijk te laten du ren. "Heeft het gesmaakt?" vroeg mijn vader. "Het was verrukkelijk pap!" zie ik. "Wil je nog een portie?" Paul en ik be grepen heel goed dat mijn vader nog een portie wilde en dat lieten we onze neus niet voorbijgaan. Ook van de tweede portie genoten we heel langzaam. Altijd als ik daar zat voelde ik een sfeer van harmonie. Van de prestaties van het per soneel had ik toen nog geen benul. Ik voelde me daar altijd heel verwend. He lemaal voldaan, aardbeien zijn heel voed zaam, liepen we dan terug naar de auto, een licht ultramarijne Chevrolet uit 1933. Die kleur had mijn vader speciaal uitgekozen omdat hij dat goed van pas sen bij de bergen van Java. De nummer plaat van de auto was D-6996. Je kon toen je eigen nummer kiezen en mijn va der had een voorkeur voor cijfers met staarten. De D stond voor Preanger. Bij thuiskomst lieten we vol trots alles zien aan mijn moeder, de boeken, de Mecano en vertelden honderd uit. "Waar zijn jul lie nog meer geweest?" vroeg mijn moe der. We vertelden dan door elkaar in ons en thousiasme. "Naar Maison Bogerijen en we hebben van pappa twee porties aard beien met slagroom gekregen." "Wat een verwennerij. Een portie is toch ge noeg??!!" zei mijn moeder. "Ja," zei mijn vader berouwvol, "maar bij Bogerijen neem je nooit maar één lekkernij..." Waarom was Bogerijen's aardbeien met slagroom zo onvergetelijk zalig dat ik de herinnering eraan tot in mijn dood zal bewaren? Ik weet het niet. Maar jaren la ter vertelde een vriendin mij dat er in Indië een soort vanilleplant groeide, waarvan de blaadjes of bloemen werden toegevoegd aan dessertrecepten en dat zou de verfijnde smaak geven. Of dat zo is, weet ik niet en de naam van de plant ben ik vergeten. E.C.B. 47

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1992 | | pagina 47