GARNALENKOEKJES (2 pers) BROCCOLI MET BIEFLAP EN CASHEWNOTEN (2 pers ORAARE TAHOE GORENG Wat ik Naar aanleiding van het recept voor KLAPPERTAART (Moesson 15 juli) vroeg mevrouw Knijff- Stomps ons op welke oven temperatuur en op welke plaats in de oven de taart gebakken moet worden. Het antwoord luidt: op de stand waarop u een cake bakt in het mid den van de oven. Soms heb ik geen zin in ingewikkelde toestanden in de keuken of heb ik er ge woon geen tijd voor. Wel wil ik lekker en gemakkelijk eten zonder al te veel gesnij, ge-oelek, gemarineer, urenlang sudderen of doormaar iets omscheppen. Met moed, beleid en trouw maakt u heerlijke (ter vervanging van een vleesgerecht bij rijst): 150 gram garnalen 100 gram bloem 1,5 dl melk zout, peper niet al te fijn gehakte selderie. Meng alle ingrediënten in een kom, het mengsel moet niet te dun of te dik zijn. Als te dik: melk toevoegen; als te dun: bloem toevoegen. In een pan olie verhitten en telkens een soeplepel van het mengsel bakken tot de 'koekjes' mooi goudgeel zijn. TIP: Vallen ze een beetje flauw van smaak uit, dan de volgende keer meer zout en peper bij doen en nu serveren met sweet chilly saus, tomatenketchup, sambal of een mengsel van sweet chilly saus en ketchup/ketjap. Met weinig moeite bereikt u veel effect en weinig afwas als u maakt (alleen rijst nog apart ko ken) broccoli-roosjes voor 2 personen bieflap in reepjes voor 2 personen I ui I theel fijn gehakte gember óf 1/2 theel gemberpoeder I eetl sherry I theel suiker 112 eetl ketjap I eetl maizena olie I teentje knoflook I kopje water 1/4 bouillonblokje zout, peper 50 gram cashewnoten Snij de ui in 8-en: in de lengte door de helft, die weer in de lengte doormidden en nogmaals zo. Meng in een kom gember, sherry, suiker, ketjap en maizena. Verhit in een pan olie en braad het vlees aan, gevolgd door de ui en een uitge perst teentje knoflook. Voeg de broccoliroosjes er aan toe, ge volgd door de cashewnoten. Als de roosjes mooi groen zijn, het mengsel uit de kom er aan toevoegen, kopje water erbij, 1/4 bouillonblokje, alles goed omscheppen en even laten gaan. De broccoli moet nog lekker knapperig zijn en de saus een beetje gebonden. Als de saus nog te dun is: smokkelen met maizena en melk. noem vind ik nooit in kookboeken en deze versie is toch zo simpel! Voor 2 personen heeft u nodig: witte kool worteltjes boontjes samen genoeg voor 2 personen beetje prei beetje selderij 2 teentjes knoflook I ui olie zout, peper I ei Snij de kool in fijne reepjes, de wortel tjes in lucifersstokjes en de boontjes in stukjes van 2 cm. Snij de prei en selderij fijn. Snipper de ui zeer fijn. Klop het ei in een kom los. In een pan met olie ui en uitgeperste te nen knoflook fruiten. Zout, peper erbij, ei erbij en goed roe ren als bij scrambled eggs. Dan kool, wortel, boontjes, prei, selderij erbij en goed mengen. N.B: Wat ook kan is in één pannetje eerst kool, wortel en boontjes fruiten, in een ander pannetje iets later ui, knof look, ei, prei en selderij en op het laatst die twee bij elkaar doen, anders zijn de boontjes misschien nog te hard. Speciaal voor de tweede (en derde) generatie die nog niet moeilijk wil koken maar toch op zoek is naar iets lekkers wat als 'soulfood' kan doorgaan: Snij een blok tahoe in de lengte door midden. Snij iedere helft in plakjes van iets dikker dan een halve centimeter. Verhit olie in een pan, doe I stukje tahoe in de pan en kijk of er iets mee ge beurt. Borrelt het aan alle kanten dan kun je meer stukjes tahoe in de pan doen. Als de stukjes tahoe mooi goud geel zijn, met schuimspaan eruit halen en uit laten lekken op keukenpapier. Terwijl je de volgende lading bakt, stiekem van de pas gegorengde tahoe snoepen: beetje zout erop strooien en hmmmmmmm. 45

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1992 | | pagina 45