GARNALENKOEKJES (2 pers)
BROCCOLI MET BIEFLAP
EN CASHEWNOTEN (2 pers
ORAARE
TAHOE GORENG
Wat ik
Naar aanleiding van het recept
voor KLAPPERTAART (Moesson
15 juli) vroeg mevrouw Knijff-
Stomps ons op welke oven
temperatuur en op welke plaats in
de oven de taart gebakken moet
worden.
Het antwoord luidt: op de stand
waarop u een cake bakt in het mid
den van de oven.
Soms heb ik geen zin in ingewikkelde
toestanden in de keuken of heb ik er ge
woon geen tijd voor. Wel wil ik lekker
en gemakkelijk eten zonder al te veel
gesnij, ge-oelek, gemarineer, urenlang
sudderen of doormaar iets omscheppen.
Met moed, beleid en trouw maakt
u heerlijke
(ter vervanging van een vleesgerecht bij
rijst):
150 gram garnalen
100 gram bloem
1,5 dl melk
zout, peper
niet al te fijn gehakte selderie.
Meng alle ingrediënten in een kom, het
mengsel moet niet te dun of te dik zijn.
Als te dik: melk toevoegen; als te dun:
bloem toevoegen.
In een pan olie verhitten en telkens een
soeplepel van het mengsel bakken tot de
'koekjes' mooi goudgeel zijn.
TIP: Vallen ze een beetje flauw van
smaak uit, dan de volgende keer meer
zout en peper bij doen en nu serveren
met sweet chilly saus, tomatenketchup,
sambal of een mengsel van sweet chilly
saus en ketchup/ketjap.
Met weinig moeite bereikt u veel
effect en weinig afwas als u
maakt (alleen rijst nog apart ko
ken)
broccoli-roosjes voor 2 personen
bieflap in reepjes voor 2 personen
I ui
I theel fijn gehakte gember
óf 1/2 theel gemberpoeder
I eetl sherry
I theel suiker
112 eetl ketjap
I eetl maizena
olie
I teentje knoflook
I kopje water 1/4 bouillonblokje
zout, peper
50 gram cashewnoten
Snij de ui in 8-en: in de lengte door de
helft, die weer in de lengte doormidden
en nogmaals zo.
Meng in een kom gember, sherry, suiker,
ketjap en maizena.
Verhit in een pan olie en braad het vlees
aan, gevolgd door de ui en een uitge
perst teentje knoflook.
Voeg de broccoliroosjes er aan toe, ge
volgd door de cashewnoten. Als de
roosjes mooi groen zijn, het mengsel uit
de kom er aan toevoegen, kopje water
erbij, 1/4 bouillonblokje, alles goed
omscheppen en even laten gaan.
De broccoli moet nog lekker knapperig
zijn en de saus een beetje gebonden. Als
de saus nog te dun is: smokkelen met
maizena en melk.
noem vind ik nooit in kookboeken
en deze versie is toch zo simpel!
Voor 2 personen heeft u nodig:
witte kool
worteltjes
boontjes samen genoeg voor 2 personen
beetje prei
beetje selderij
2 teentjes knoflook
I ui
olie
zout, peper
I ei
Snij de kool in fijne reepjes, de wortel
tjes in lucifersstokjes en de boontjes in
stukjes van 2 cm.
Snij de prei en selderij fijn.
Snipper de ui zeer fijn.
Klop het ei in een kom los.
In een pan met olie ui en uitgeperste te
nen knoflook fruiten.
Zout, peper erbij, ei erbij en goed roe
ren als bij scrambled eggs. Dan kool,
wortel, boontjes, prei, selderij erbij en
goed mengen.
N.B: Wat ook kan is in één pannetje
eerst kool, wortel en boontjes fruiten, in
een ander pannetje iets later ui, knof
look, ei, prei en selderij en op het laatst
die twee bij elkaar doen, anders zijn de
boontjes misschien nog te hard.
Speciaal voor de tweede (en derde)
generatie die nog niet moeilijk wil
koken maar toch op zoek is naar
iets lekkers wat als 'soulfood' kan
doorgaan:
Snij een blok tahoe in de lengte door
midden.
Snij iedere helft in plakjes van iets dikker
dan een halve centimeter.
Verhit olie in een pan, doe I stukje
tahoe in de pan en kijk of er iets mee ge
beurt. Borrelt het aan alle kanten dan
kun je meer stukjes tahoe in de pan
doen. Als de stukjes tahoe mooi goud
geel zijn, met schuimspaan eruit halen en
uit laten lekken op keukenpapier. Terwijl
je de volgende lading bakt, stiekem van
de pas gegorengde tahoe snoepen:
beetje zout erop strooien en
hmmmmmmm.
45