DE ECHTE INDISCHE KEUKEN, Art Fair Autotron '92 Indische AUTOTRON ROSMALEN De echte keuken GELEZEN, GEMAAKT, GEPROEFD EN LEKKER BEVONDEN: Traditionele recepten uit de keuken van Ciska Cress. Ik houd van Indisch eten; ik houd van Indonesisch eten. Indisch eten noem ik wat ik bij familie eet en wat ik van naam ken; Indonesisch eten noem ik wat ik in Indonesische restaurants eet of wat ik bij een toko haal die adverteert met: 'de echte Padangse keuken' of iets dergelijks. "De echte Indische keuken" is eindelijk een Indisch kookboek waaruit ik kan koken. De verklarende woordenlijst, waarin niet alleen kruiden en namen van gerechten worden vertaald, maar ook keukengerei (soetil langwerpig ijzeren schepje) en bereidingswijzen (toemis Indisch woord voor tjah Chinees voor groenten in olie gesmoord) is handig voor wie niet dagelijks met deze termen is opgegroeid. Door de tabel met oven standen (elektrische oven, hete luchto- ven, grill/bakoven, gasoven 10 standen, gasoven 8 standen, de corresponderende temperatuur in Celsius en Fahrenheit) en de globale aanduiding (lauw warm, matig warm, vrij warm, warm enz.) kunnen geen fouten meer worden gemaakt wat betreft de juiste temperatuur. Het gebruik en de houdbaarheid van kruiden en ingrediënten staat duidelijk beschreven alsmede hoeveel van iets in poedervorm danwel pastavorm (kemirie- notenpasta) de verse hoeveelheid kan vervangen. De 234 recepten zijn herkenbaar van naam (dus geen buitensporige Indonesische gerechten waar ik nog nooit van heb gehoord); aangegeven is als het gerecht voor vegetariërs geschikt is en aan het eind van het boek worden 25 menusuggesties gedaan zodat de niet- dagelijkse Indische koker inzicht krijgt in welke gerechten zoal met elkaar gecom bineerd kunnen worden. De ajam goreng uit dit boek smaakte 'percies' als van de warung ayam bakar in Solo; de sambal goreng boontjes was net zo lekker als van mijn favoriete toko en de nasi koening was even geurig en sma kelijk zoals we die op de redactie wel eens eten (tot de laatste korrel van het bord is verdwenen). Of de recepten traditionele Indische recepten zijn wil ik in het midden laten: iedereen heeft zo zijn eigen manier van het bereiden van een gerecht, van het opdienen van een gerecht en smaken verschillen. Ik hoef in ieder geval niet meer op zoek te gaan naar een Indisch kookboek. MADELEINE GABELER De echte Indische keuken. Traditionele recepten uit de keuken van Ciska Cress. Uitgeverij Kosmos, 238 p., 29,90. Verkrijgbaar bij boekhandel Moesson. 10, 11, 12 EN 13 DECEMBER De kunstbeurs van vooraanstaande kunsthandelaren en galeries met schilderkunst uit de 18e, 19e en 20e eeuw. Speciaal thema: kunst uit Indonesië. Openingstijden: donderdag 10 december 17.00-22.00 uur vrijdag 11 december 11.00-21.00 uur zaterdag 12 december 11.00-18.00 uur zondag 13 december 11.00-18.00 uur Toegangsprijs: 15,00 per persoon, kinderen tot 16 jaar gratis Autotron Rosmalen, Graafsebaan 133, Rosmalen Info: 03430-16688 van Traditionele recepten uit de keuken KOSMOS MF 39

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1992 | | pagina 39