DE ECHTE INDISCHE KEUKEN,
Art Fair Autotron '92
Indische
AUTOTRON ROSMALEN
De echte
keuken
GELEZEN, GEMAAKT, GEPROEFD EN LEKKER BEVONDEN:
Traditionele recepten uit de keuken van Ciska Cress.
Ik houd van Indisch eten; ik houd van
Indonesisch eten. Indisch eten noem ik
wat ik bij familie eet en wat ik van naam
ken; Indonesisch eten noem ik wat ik in
Indonesische restaurants eet of wat ik bij
een toko haal die adverteert met: 'de
echte Padangse keuken' of iets dergelijks.
"De echte Indische keuken" is eindelijk
een Indisch kookboek waaruit ik kan
koken. De verklarende woordenlijst,
waarin niet alleen kruiden en namen van
gerechten worden vertaald, maar ook
keukengerei (soetil langwerpig ijzeren
schepje) en bereidingswijzen (toemis
Indisch woord voor tjah Chinees voor
groenten in olie gesmoord) is handig
voor wie niet dagelijks met deze termen
is opgegroeid. Door de tabel met oven
standen (elektrische oven, hete luchto-
ven, grill/bakoven, gasoven 10 standen,
gasoven 8 standen, de corresponderende
temperatuur in Celsius en Fahrenheit) en
de globale aanduiding (lauw warm, matig
warm, vrij warm, warm enz.) kunnen
geen fouten meer worden gemaakt wat
betreft de juiste temperatuur.
Het gebruik en de houdbaarheid van
kruiden en ingrediënten staat duidelijk
beschreven alsmede hoeveel van iets in
poedervorm danwel pastavorm (kemirie-
notenpasta) de verse hoeveelheid kan
vervangen.
De 234 recepten zijn herkenbaar van
naam (dus geen buitensporige
Indonesische gerechten waar ik nog
nooit van heb gehoord); aangegeven is
als het gerecht voor vegetariërs geschikt
is en aan het eind van het boek worden
25 menusuggesties gedaan zodat de niet-
dagelijkse Indische koker inzicht krijgt in
welke gerechten zoal met elkaar gecom
bineerd kunnen worden.
De ajam goreng uit dit boek smaakte
'percies' als van de warung ayam bakar in
Solo; de sambal goreng boontjes was net
zo lekker als van mijn favoriete toko en
de nasi koening was even geurig en sma
kelijk zoals we die op de redactie wel
eens eten (tot de laatste korrel van het
bord is verdwenen).
Of de recepten traditionele Indische
recepten zijn wil ik in het midden laten:
iedereen heeft zo zijn eigen manier van
het bereiden van een gerecht, van het
opdienen van een gerecht en smaken
verschillen. Ik hoef in ieder geval niet
meer op zoek te gaan naar een Indisch
kookboek.
MADELEINE GABELER
De echte Indische keuken. Traditionele
recepten uit de keuken van Ciska Cress.
Uitgeverij Kosmos, 238 p., 29,90.
Verkrijgbaar bij boekhandel Moesson.
10, 11, 12 EN 13 DECEMBER
De kunstbeurs van vooraanstaande kunsthandelaren en galeries met schilderkunst uit de 18e, 19e en 20e eeuw.
Speciaal thema: kunst uit Indonesië.
Openingstijden:
donderdag 10 december 17.00-22.00 uur vrijdag 11 december 11.00-21.00 uur
zaterdag 12 december 11.00-18.00 uur zondag 13 december 11.00-18.00 uur
Toegangsprijs:
15,00 per persoon, kinderen tot 16 jaar gratis
Autotron Rosmalen, Graafsebaan 133, Rosmalen
Info: 03430-16688
van
Traditionele recepten
uit de keuken
KOSMOS MF
39