46 fe TOKO REMPAH AJAM 5 1 kip 2 eieren 1/2 geraspte klapper 2 el fijngehakte uien 3 teentjes knoflook I lombok I el ketoembar 1/2 el djinten 5 schijfjes laos stukje goela djawa (zo groot als een duivenei) I tl trassi zout, boter of klapperolie Het vlees van de kip fijnhakken. De krui den met elkaar fijnstampen en vermengen met gehakte kippenvlees. Dan de geraspte klapper en de eieren erdoor mengen. Hiervan vierkante platte koekjes maken en in hete olie of boter bruinbakken. REMPAH 6 1/2 pond gemalen vlees 1/4 geraspte niet te oude klapper I ei De volgende ingrediënten tezamen wrijven: 4 uitjes, I knoflookteentje, stukje trassi, Javaanse suiker, stukje asem, zout, I tl ketoembar, I djeroek poeroetblaadje. Alles goed mengen met het vlees en in de olie bruin bakken. Ik bak de balletjes ook wel in boter zoals gehaktballen. REMPAH 7 4 ons vleesgehakt 75 gr kokos 1 ui met I teentje knoflook fijngewreven 4 kemiries, stukje trassi, stukje laos en I tl ketoembar fijn wrijven en samenvoegen 2 djeroek poeroetblaadjes (of geraspte schil van citroen) I a 2 eieren zout en suiker naar smaak ruim olie Alles goed vermengen, balletjes van maken en in olie bruin bakken. REMPAH 8 1/2 pond gehakt klapper die een nacht in de week heeft gestaan I ei Tezamen wrijven: 4 uitjes, I teentje knoflook, stukje trassi, Javaanse suiker, asem, zout, I tl ketoembar, I djeroek poeroet blaadje. Dit mengsel bij het gehakt mengen, en kleine balletjes van maken. In hete olie of frituurvet bakken. BAGER (Baggar) I I pond runderlappen (niet te klein gesneden) 4 lomboks (rode peper) 6 sjalotjes 3 tenen knoflook kunir gember laos ketoembar djinten peperkorrels nootmuskaat kaneel kruidnagelen aardappelen santen Sjalotjes en knoflook fijnmaken en fruiten. Ketoembar, djinten, peperkorrels, kruidnagelen, nootmuskaat, kaneel, laos, gember en kunir droog bakken (dus zonder olie) en daarna fijnmaken. Het gefruite uimengsel hierbij doen evenals de gesneden lomboks. Het vlees hierin flink marineren onder toevoeging van twee Goud bouillonblokjes. Daarna alles in olie gaarbakken. Op het laatst de even gebakken aardappelen toevoegen en twee kopjes santen. Op laag vuur laten sudderen tot de aardappelen gaar zijn. BAGER 2 vlees, kip en/of ingewanden als long, lever, babat, hart etc. Op I pd vlees: 1/2 vingerlengte kaneel 2 lomboks of I volle tl sambal oelek (naar eigen smaak) 1 grote ui 2 teentjes knoflook 1/2 vingerlengte koenjit 1/2 vingerlengte djahe I tl ketoembar I tl djinten I tl suiker zout asemwater of citroensap santen I kopje kokosmeel of diepvries geraspte klapper. Bereiden als het bovenstaande Bagerrecept. BAGER 3 In dobbelsteentjes gesneden vlees (bijv. riblappen) I /2 teentjes knoflook bawang merah I rode grote ui) djahe, sereh, ketoembar, djinten, laos, tjenkeh pala (kruidnagel), foelie, kaneel, asem (of wat azijn) en erg veel lombok. Van al deze kruiden een mespuntje. I /2 el ketjap, I blaadje djeroek peroet, I blad daon salam. De boemboe fijnmaken en fruiten in wat margarine of boter, het vlees erbij doen en aan de kook brengen. Even goed door laten koken op een groot vuur totdat het sap eruit komt. De andere ingrediënten erbij doen. Daarna op een laag pitje laten sudderen tot het vlees goed zacht is (ongeveer 3 uur). Droogkoken voorkomen door telkens een beetje water toe te voegen. Met rijst en sajur lodeh een godenmaaltje. Maar denk erom. De Bager moet errrgg pedis zijn!!!! Hoort er lodeh bij nasi kuning? Antwoorden hierop zijn zeer verschillend! 1.Jazeker, en liefst een goedgevulde. Dat wil zeggen met spitskool, boontjes, aubergine en jonge maïskolfjes, eventueel ook peteh-bonen. 2. Het kan wel maar hoort er niet bij. Wat ik doorgaans doe is dit. Sambal goreng boontjes met udang of vlees en peteh. Ik versier de nasi kuning altijd met zeven soorten toespijzen zoals: bawang goreng, tjabé goreng in reepjes gesneden, teri goreng, katjang kedele, fijngesneden omelet, schijfjes ketimoen (komkommer) en kemangi of een takje peterselie. Van de nasi kuning maak ik op een schotel een mooi bergje en om het bergje leg ik de komkommerschijf jes, op het bergje strooi ik de bawang goreng, katjang kedele, omeletreepjes. Van de teri en gebakken lombok maak ik een bloem en midden op het bergje komt de kemangi of peterselie. Verder komt er bij sambal goreng, frietjes, frikadelpan, sambal goreng ei of blado ei, opor ajam, smoor ajam voor de kleine kinderen, atjar ketimoen of tjampoer, sambal goreng tempeh, ajam pedis en kroepoek udang en emping. Meestal serveer ik er ook witte rijst bij, dan kan men om en om opscheppen. Dus echt geen sayurlodeh. 3. Ik weet niet beter dan dat bij rijstge rechten die met santen zijn bereid geen sajoer hoort die met santen is klaargemaakt.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1993 | | pagina 46