46
fe TOKO
REMPAH AJAM 5
1 kip
2 eieren
1/2 geraspte klapper
2 el fijngehakte uien
3 teentjes knoflook
I lombok
I el ketoembar
1/2 el djinten
5 schijfjes laos
stukje goela djawa (zo groot als een
duivenei)
I tl trassi
zout, boter of klapperolie
Het vlees van de kip fijnhakken. De krui
den met elkaar fijnstampen en vermengen
met gehakte kippenvlees. Dan de geraspte
klapper en de eieren erdoor mengen.
Hiervan vierkante platte koekjes maken
en in hete olie of boter bruinbakken.
REMPAH 6
1/2 pond gemalen vlees
1/4 geraspte niet te oude klapper
I ei
De volgende ingrediënten tezamen
wrijven:
4 uitjes, I knoflookteentje, stukje trassi,
Javaanse suiker, stukje asem, zout, I tl
ketoembar, I djeroek poeroetblaadje.
Alles goed mengen met het vlees en in
de olie bruin bakken. Ik bak de balletjes
ook wel in boter zoals gehaktballen.
REMPAH 7
4 ons vleesgehakt
75 gr kokos
1 ui met I teentje knoflook
fijngewreven
4 kemiries, stukje trassi, stukje laos en I
tl ketoembar fijn wrijven en
samenvoegen
2 djeroek poeroetblaadjes (of geraspte
schil van citroen)
I a 2 eieren
zout en suiker naar smaak
ruim olie
Alles goed vermengen, balletjes van
maken en in olie bruin bakken.
REMPAH 8
1/2 pond gehakt
klapper die een nacht in de week heeft
gestaan
I ei
Tezamen wrijven: 4 uitjes, I teentje
knoflook, stukje trassi, Javaanse suiker,
asem, zout, I tl ketoembar, I djeroek
poeroet blaadje. Dit mengsel bij het
gehakt mengen, en kleine balletjes van
maken. In hete olie of frituurvet bakken.
BAGER (Baggar) I
I pond runderlappen (niet te klein
gesneden)
4 lomboks (rode peper)
6 sjalotjes
3 tenen knoflook
kunir
gember
laos
ketoembar
djinten
peperkorrels
nootmuskaat
kaneel
kruidnagelen
aardappelen
santen
Sjalotjes en knoflook fijnmaken en
fruiten. Ketoembar, djinten,
peperkorrels, kruidnagelen,
nootmuskaat, kaneel, laos, gember en
kunir droog bakken (dus zonder olie) en
daarna fijnmaken. Het gefruite uimengsel
hierbij doen evenals de gesneden
lomboks. Het vlees hierin flink
marineren onder toevoeging van twee
Goud bouillonblokjes. Daarna alles in
olie gaarbakken. Op het laatst de even
gebakken aardappelen toevoegen en
twee kopjes santen. Op laag vuur laten
sudderen tot de aardappelen gaar zijn.
BAGER 2
vlees, kip en/of ingewanden als long,
lever, babat, hart etc.
Op I pd vlees:
1/2 vingerlengte kaneel
2 lomboks of I volle tl sambal oelek
(naar eigen smaak)
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1/2 vingerlengte koenjit
1/2 vingerlengte djahe
I tl ketoembar
I tl djinten
I tl suiker
zout
asemwater of citroensap
santen
I kopje kokosmeel of diepvries geraspte
klapper.
Bereiden als het bovenstaande
Bagerrecept.
BAGER 3
In dobbelsteentjes gesneden vlees (bijv.
riblappen)
I /2 teentjes knoflook
bawang merah I rode grote ui)
djahe, sereh, ketoembar, djinten, laos,
tjenkeh pala (kruidnagel), foelie, kaneel,
asem (of wat azijn) en erg veel lombok.
Van al deze kruiden een mespuntje.
I /2 el ketjap, I blaadje djeroek peroet,
I blad daon salam.
De boemboe fijnmaken en fruiten in wat
margarine of boter, het vlees erbij doen
en aan de kook brengen. Even goed
door laten koken op een groot vuur
totdat het sap eruit komt. De andere
ingrediënten erbij doen. Daarna op een
laag pitje laten sudderen tot het vlees
goed zacht is (ongeveer 3 uur).
Droogkoken voorkomen door telkens
een beetje water toe te voegen. Met
rijst en sajur lodeh een godenmaaltje.
Maar denk erom. De Bager moet errrgg
pedis zijn!!!!
Hoort er lodeh bij nasi kuning?
Antwoorden hierop zijn zeer
verschillend!
1.Jazeker, en liefst een goedgevulde. Dat
wil zeggen met spitskool, boontjes,
aubergine en jonge maïskolfjes,
eventueel ook peteh-bonen.
2. Het kan wel maar hoort er niet bij.
Wat ik doorgaans doe is dit. Sambal
goreng boontjes met udang of vlees en
peteh. Ik versier de nasi kuning altijd
met zeven soorten toespijzen zoals:
bawang goreng, tjabé goreng in reepjes
gesneden, teri goreng, katjang kedele,
fijngesneden omelet, schijfjes ketimoen
(komkommer) en kemangi of een takje
peterselie. Van de nasi kuning maak ik
op een schotel een mooi bergje en om
het bergje leg ik de komkommerschijf
jes, op het bergje strooi ik de bawang
goreng, katjang kedele, omeletreepjes.
Van de teri en gebakken lombok maak ik
een bloem en midden op het bergje
komt de kemangi of peterselie.
Verder komt er bij sambal goreng,
frietjes, frikadelpan, sambal goreng ei of
blado ei, opor ajam, smoor ajam voor
de kleine kinderen, atjar ketimoen of
tjampoer, sambal goreng tempeh, ajam
pedis en kroepoek udang en emping.
Meestal serveer ik er ook witte rijst bij,
dan kan men om en om opscheppen.
Dus echt geen sayurlodeh.
3. Ik weet niet beter dan dat bij rijstge
rechten die met santen zijn bereid geen
sajoer hoort die met santen is
klaargemaakt.