IN MEMORIAM Elly von Schukkmann INDISCH DOCUMENTATIE CENTRUM '■Ui- Het is de eerste maandag in het nieuwe jaar, de eerste werkdag bij Moesson in 1993. Na de gebruikelijke 'beste wensen' ceremonie krijg ik het verdrietige nieuws te horen. Tante Elly is heenge gaan. Tja, dan ben je bedroefd en in een flits gaat door je brein het contact dat je met haar had. "Waar en wanneer is de begrafenis," vraag je dan, want natuurlijk brengen wij haar ons laatste eerbetoon. Dan ben je nog bedroefder als je te horen krijgt, dat alles al heeft plaatsge vonden in december vorig jaar. Dan vraag je je af: heeft de familie dan niet geweten dat deze tante Elly zo heel veel vrienden had, die haar dankbaar zijn, dat zij met haar tachtig jaren een zonne straal is geweest? Is het bij hen dan niet bekend dat zij vrienden had bij Moesson, de Pasar Malam en vele verenigingen waaronder Serukun? Daar waar zij op de Zondagse soosmiddagen wel eens een demonstratie van haar vitaliteit ten beste gaf? Dat zij voor velen het goede voorbeeld was, dat oud maar lenig wel kon. Zo'n goed voorbeeld, dat zelfs de Haagse burgervader haar een medaille en oorkonde gegeven heeft. En dan nog niet gesproken van haar contacten met oudere zieken, radio en televisie. "Laurens niet vergeten de zaadjes op tijd te strooien jongen, want dan zijn ze straks in de zomer op zijn mooist!" Zaadjes die ik kreeg uit haar tuin, waar ze knalrode klaprozen had. Jammer dat zij er niet meer is om mij daaraan te herinneren. Jammer dat zij het niet mag meemaken deze zomer. "Slamat jalan tante Elly, namens allemaal. Het ga u goed." L.W. MARTENS Elly kende ik de laatste 25 jaren of meer, van haar leven. Ze was altijd bezig, niet gehaast of druk, ze nam de tijd en genoot van wat ze deed. Wat haar inte resse had en dat was veel, daar ging ze op af. Muziek en dans hadden haar volle belangstelling, ze speelde zelf zo moge lijk, dagelijks piano en zong erbij. Een tevreden mens. Ze was kind aan huis met een vaste plaats op de eerste rij bij de muziekuitvoeringen in het Kurhaus, werd altijd uitgenodigd bij eerste optre dens, van wat zij noemde 'mijn leerlin gen', van de muziekschool. In Des Indes, toen Karei Prior er nog zijn zondagen vol zang, muziek en artiesten had, zat ze vooraan. De barman wist precies hoe ze haar koffie dronk. Een interessante lezing in het Museon en ze was present. Toneel in de Koninklijke Schouwburg, daar genoot ze van. Zoals veel Indische mensen was ze lid van SOS (Steeds Op Stap), geen club, maar een levenswijze. Het waren altijd de matinees waar ze naartoe ging, want ze zorgde dat ze voor het donker weer thuis was. Met Het Indisch Wetenschappelijk Instituut (tel. 070 - 354 55 01) en het Indisch Familie Archief (tel. 070 - 351 26 02) samen het Het adres is Prins Mauritslaan 36; 2582 LS Den Haag en de openings tijden zijn maandag t/m donderdag van 9.30 - 14.00 uur. Bovendien elke zaterdag van de maand van 10.00 - 12.00 uur. haar ruime tuin, die ze tot op het laatst nog zelf verzorgde, won ze regelmatig prijzen, uitgereikt door de Gemeen telijke Tuinbouw Dienst. Het was geen 'aangelegde' tuin met fraaie perken. Elly zaaide uit de losse hand, plantte soms wat bij en wat te wild werd snoeide ze terug. Het resultaat, een natuurlijke, beetje wilde en toch lieflijk ogende tuin. Nog een andere liefhebberij van haar was koken, voor zich alleen geen grote hoeveelheden, maar ze kookte wel iede re dag. Voordat ze de deur uitging had ze al een heerlijk maaltje voor de avond bereid. Want ze wist dat ze bij thuis komst daar te moe voor was. Op de Pasar Malam Besar op het Malieveld was ze iedere dag te vinden. Ze kende vele van de Indische/Indonesische dansen en liedjes. Op een verjaardag kon ze het middel punt zijn en vrolijk meedansen. Haar kleinzoon Robbert was haar oogappel. Van hem vertelde ze heel graag, dan viel al het ander in het niet. Ik eindig met een 'Bakso'recept van Elly, dan denken we nog eens aan haar. Tante Elly's Bakso van tahoe en kool (spitskool of gele kool) voor 2 personen 1/2 tahoe en 4 koolbladeren (slap gemaakt in warm water) I ei knoflook, 1/2 ui, beetje prei, beetje sel derie I I /2 ons varkensgehakt en zout De 1/2 tahoe in twee driehoeken snij den en deze voorzichtig uithollen (niet te diep). De tahoe met alle andere ingrediënten goed mengen en de uitgeholde tahoe en de vier koolbladeren daarmee vullen (de bladeren dichtmaken met prikkers). Alles ruim een half uur stomen. Eten met een saus gemaakt van twee soorten ketjap gemengd met mosterd of boemboe gado gado (katjang) gemengd met wat water, azijn en suiker. ELS STEUR-SCHUL 4

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1993 | | pagina 4