IN MEMORIAM
Elly von Schukkmann
INDISCH
DOCUMENTATIE
CENTRUM
'■Ui-
Het is de eerste maandag in het nieuwe
jaar, de eerste werkdag bij Moesson in
1993. Na de gebruikelijke 'beste wensen'
ceremonie krijg ik het verdrietige
nieuws te horen. Tante Elly is heenge
gaan. Tja, dan ben je bedroefd en in een
flits gaat door je brein het contact dat je
met haar had. "Waar en wanneer is de
begrafenis," vraag je dan, want natuurlijk
brengen wij haar ons laatste eerbetoon.
Dan ben je nog bedroefder als je te
horen krijgt, dat alles al heeft plaatsge
vonden in december vorig jaar. Dan
vraag je je af: heeft de familie dan niet
geweten dat deze tante Elly zo heel veel
vrienden had, die haar dankbaar zijn, dat
zij met haar tachtig jaren een zonne
straal is geweest? Is het bij hen dan niet
bekend dat zij vrienden had bij Moesson,
de Pasar Malam en vele verenigingen
waaronder Serukun? Daar waar zij op
de Zondagse soosmiddagen wel eens
een demonstratie van haar vitaliteit ten
beste gaf? Dat zij voor velen het goede
voorbeeld was, dat oud maar lenig wel
kon. Zo'n goed voorbeeld, dat zelfs de
Haagse burgervader haar een medaille
en oorkonde gegeven heeft. En dan nog
niet gesproken van haar contacten met
oudere zieken, radio en televisie.
"Laurens niet vergeten de zaadjes op tijd
te strooien jongen, want dan zijn ze
straks in de zomer op zijn mooist!"
Zaadjes die ik kreeg uit haar tuin, waar
ze knalrode klaprozen had. Jammer dat
zij er niet meer is om mij daaraan te
herinneren. Jammer dat zij het niet mag
meemaken deze zomer.
"Slamat jalan tante Elly, namens allemaal.
Het ga u goed."
L.W. MARTENS
Elly kende ik de laatste 25 jaren of meer,
van haar leven. Ze was altijd bezig, niet
gehaast of druk, ze nam de tijd en
genoot van wat ze deed. Wat haar inte
resse had en dat was veel, daar ging ze
op af. Muziek en dans hadden haar volle
belangstelling, ze speelde zelf zo moge
lijk, dagelijks piano en zong erbij. Een
tevreden mens. Ze was kind aan huis
met een vaste plaats op de eerste rij bij
de muziekuitvoeringen in het Kurhaus,
werd altijd uitgenodigd bij eerste optre
dens, van wat zij noemde 'mijn leerlin
gen', van de muziekschool. In Des Indes,
toen Karei Prior er nog zijn zondagen
vol zang, muziek en artiesten had, zat ze
vooraan. De barman wist precies hoe ze
haar koffie dronk. Een interessante
lezing in het Museon en ze was present.
Toneel in de Koninklijke Schouwburg,
daar genoot ze van. Zoals veel Indische
mensen was ze lid van SOS (Steeds Op
Stap), geen club, maar een levenswijze.
Het waren altijd de matinees waar ze
naartoe ging, want ze zorgde dat ze
voor het donker weer thuis was. Met
Het Indisch Wetenschappelijk
Instituut (tel. 070 - 354 55 01)
en het
Indisch Familie Archief
(tel. 070 - 351 26 02)
samen het
Het adres is Prins Mauritslaan 36;
2582 LS Den Haag en de openings
tijden zijn maandag t/m donderdag
van 9.30 - 14.00 uur. Bovendien
elke zaterdag van de maand van
10.00 - 12.00 uur.
haar ruime tuin, die ze tot op het laatst
nog zelf verzorgde, won ze regelmatig
prijzen, uitgereikt door de Gemeen
telijke Tuinbouw Dienst. Het was geen
'aangelegde' tuin met fraaie perken. Elly
zaaide uit de losse hand, plantte soms
wat bij en wat te wild werd snoeide ze
terug. Het resultaat, een natuurlijke,
beetje wilde en toch lieflijk ogende tuin.
Nog een andere liefhebberij van haar
was koken, voor zich alleen geen grote
hoeveelheden, maar ze kookte wel iede
re dag. Voordat ze de deur uitging had
ze al een heerlijk maaltje voor de avond
bereid. Want ze wist dat ze bij thuis
komst daar te moe voor was.
Op de Pasar Malam Besar op het
Malieveld was ze iedere dag te vinden.
Ze kende vele van de
Indische/Indonesische dansen en liedjes.
Op een verjaardag kon ze het middel
punt zijn en vrolijk meedansen. Haar
kleinzoon Robbert was haar oogappel.
Van hem vertelde ze heel graag, dan viel
al het ander in het niet. Ik eindig met
een 'Bakso'recept van Elly, dan denken
we nog eens aan haar.
Tante Elly's Bakso
van tahoe en kool
(spitskool of gele kool)
voor 2 personen
1/2 tahoe en 4 koolbladeren
(slap gemaakt in warm water)
I ei
knoflook, 1/2 ui, beetje prei, beetje sel
derie
I I /2 ons varkensgehakt en zout
De 1/2 tahoe in twee driehoeken snij
den en deze voorzichtig uithollen
(niet te diep).
De tahoe met alle andere ingrediënten
goed mengen en de uitgeholde tahoe en
de vier koolbladeren daarmee vullen
(de bladeren dichtmaken met prikkers).
Alles ruim een half uur stomen.
Eten met een saus gemaakt van twee
soorten ketjap gemengd met mosterd of
boemboe gado gado (katjang) gemengd
met wat water, azijn en suiker.
ELS STEUR-SCHUL
4