Toen ik op een dag mijn familie via de telefoon afging, met de vraag: "of zij misschien een fami liewapen of iets dergelijks hebben kreeg ik nul op rekest. Dat wil zeg gen, niemand wist waar het was of hoe het er uit zou moeten zien en dit terwijl mijn vader altijd hamerde op het feit dat ons fami liewapen öf in Dieren bij oom Dirk, öf in Ede bij oom Frans moest zijn. Wanneer hij dit memo reerde, was er altijd een ondertoon in te bespeuren die met enige nadruk de onterechtheid hiervan moest aangeven. Jaren na zijn overlijden ben ik dan toch maar 'in de telefoon geklommenHet laatste netnummer dat ik intoetste was dat van Ede. Mijn nicht wist niet waar het zich bevond doch verzekerde mij schaterlachend, dat ons familiewapen moest bestaan uit 'lepel en vork'! De volgende dag probeerde ik weer, maar nu iets 'verder weg' van de naaste familie. Weer geen resultaat. Oké al! De volgende generaties Eén ding bleef mij echter bij; dat wat mijn nicht uit Ede zei was waar! Onze familie uit Semarang, Batavia en Ban doeng, kwam nooit om culturele rede nen bij elkaar en zelden om traditionele familie-aangelegenheden. Zij kwamen 'een dagje langs'! Dan zorgde de ene tante voor de petjil, de andere voor de nasi kuning, de volgende voor de saté enz. Waarom? Wel, de ene was 'specialist' in petjil, de andere in nasi kuning. Ze had den ieder hun eigen geheime recept. Ik zeg met nadruk 'geheime', want ik ben er nóóit achter gekomen, hóe zij dat maakten. Ontwijkende antwoorden en vage beloftes, van dat ik op het 'juiste' moment ingelicht zou worden over hoe en wat, als ware het een eindexamen voor de haute cuisine. Nu ben ik 45 jaar, opgegroeid tussen soto babat en nassiballen. De generatie na mij groeit voor een groot gedeelte op tussen nassiballen en een fricandel oor log (fricandel met uien, ketchup, mayo naise en pindasaus). Wat het eten betreft hou ik het bij Indisch, maar is het wel Indisch? Ik ben een werkende man en heb koken als één van de liefhebberijen in het leven. Alleen, na zoveel jaren kan ik nog steeds niet die smaak aan de nasi goreng geven zoals tante Lot dat deed, of die smaak ontdekken die in de soto zat van tante Kato. Ik bedoel maar te zeggen, thuis stapels kookboeken, schriften vol recep ten en toch.... Niettemin, ik kook met plezier en vind steeds nieuwe varianten op recepten. Alleen ben ik wat voorzichtiger gewor den met absolute uitspraken van 'dit is sajoer lodeh' en 'dit is klio'. Nee, na goed op mijn vingers getikt te zijn zeg ik tegenwoordig tegen de deskundigen, in mijn ogen de eerste generatie uit Indië: "dit is een soort...nasi goreng...", terwijl ik denk, dit is mijn nasi en ik vind het lekker! In Indonesië zijn zovéél soorten van een gerecht, maar op één van de eilanden, streken of dorpen moet een oorsprong te vinden zijn. Dit is dan het originele recept. Niettemin, zijn de ande re varianten óók smakelijk en herken baar. Ik denk dat er met mij velen zijn die wel Indisch koken en eten, maar tegelijk een in hun smaak en fantasie 'aanpassing of draai' hebben gegeven aan het bereiden van Indische gerechten. Naast de recep ten van de eerste generatie zoals het was, of zo u wilt, zoals het móet, lijkt het mij óók nuttig en interessant te weten, hoe het nu wordt gedaan door de VOL GENDE GENERATIES. Daarom roep ik een ieder op om, qua recepten, een steentje bij te dragen aan de volgende generaties. Niet, om het 'oude' of 'originele' te verdringen, maar om de andere generaties te stimuleren, 'Indisch' te koken en te eten zoals zij dat willen. Wanneer iemand voor het eerst Boemboe Bali maakt en dit doet door middel van een kant en klare boemboe zal, als het geheel gelukt is, de volgende, of daarop volgende keer gebruik maken van varianten. Echter, zal de aspirant kok nü naar een Indisch kookboek grijpen. En dat nu, is mijn opzet! Dus, stuur ons recepten die niet (exact) volgens het kookboekje zijn maar de 'rode Indische draad' in zich hebben. Zelf zal ik deze nieuwe rubriek openen met een recept. Tot schrijfs! R.A.M.A. Tahoe telor Benodigheden: 1/2 blok tahoe (verse tahoe uit een emmer water!) 3 grote, of 4 kleine eieren 3 kopjes zoete ketjap (liefst Kediri, anders aangevuld met I eetlepel bruine suiker) I kopje water 1/3 bosje gehakte selderij 150 gr. taugé 3 eetlepels gefruite uien (fruitjes) grote teen knoflook zout I theelepel djahe ruim olie Snij de tahoe in plakjes van ongeveer 5 x 3 cm en 1/2 cm dik. Bak deze in 2 hoeveelheden in de olie tot ze lichtbruin zijn. Kluts ondertussen de eieren met wat zout en de djahe. Zet een bord klaar en dompel de gebakken tahoe in het eimengsel onder. Bak de volgende hoeveelheid tahoeplakjes. Wanneer deze lichtbruin zijn geworden, legt men ze op het bord. Nu kan de tahoe uit het eimengsel in de olie en de tahoe van het bord in het eimengsel. Dit wordt herhaald, tot ieder stukje tahoe 3 keer in het eimengsel en olie is geweest. De nu ontstane dikke 'ei-tahoeplakken' wor den gerangschikt op een platte schaal. Verdeel hier de taugé over en besprenkel dit met een mengsel van ketjap, water, selderij en uitgeperste knoflook. Strooi de fruitjes hierover en zet de schaal 2 minuten in de magnetron of ongeveer 10 minuten in een oven op 150 graden C.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1993 | | pagina 45