In Moesson van vorige maand (15 april) stond in deze rubriek een artikel getiteld de volgende generaties', van de hand van R.A.M.A. Een oproep voor recepten die de 'rode Indische draad' in zich hebben. Hierbij mijn lievelingsrecept. Mijn moeder maakte dit altijd voor mijn verjaardag (dan mochten we kie zen wat we wilden eten) en van deze Bami Kwah kon ik niet genoeg krijgen. Nu, maak ik het zelj'op mijn verjaardag. Maakt niet uit hoeveel mensen er komen want het is een rekbaar recept. Of het nu tien, twintig, dertig of veer tig man zijn, er is met een beetje handigheid altijd genoeg. Het grootste voordeel van dit recept is, dat het helemaal voorbereid kan worden, gedeeltelijk, op de avond voor de 'dagen in de ochtend, 's Middags kan je dan rustig aan doen, zodat je niet helemaal uitge put de avond begint. Nog nooit is er een gast geweest die het niet lekker vond, ook niet onder de 'Hollandse' vrienden. Hier volgt het recept. De hoeveelhe den zijn 'ongeveer', zoals bij vele Indische recepten. So, use your fantasy!. BAMI KWAH voor circa 6 personen Benodigdheden: 3 ons krabbetjes 3 ons kippepoten 3 ons varkensvlees (stuk) I pond gehakt half om half 4 ons grote garnalen (facultatief) 1 kleine kool (spits of Chinese) 4 kleine prei hele bos selderie 4 rode lomboks 4 sjalotjes knoflook 2 citroenen blokjes kippebouillon vissoya bawang goreng (min. 2 ons) ketjap medja chili sauce (Petsing) mie - nestjes (2 nestjes p.p. plus 2 extra) SOEP MAKEN (moet een dag van te voren, voor de smaak) ca. 300 cc water p.p. (2 liter voor 6 personen) In een grote pan het water doen krab betjes kippepoten varkensvlees. Aan de kook brengen. Goed afschuimen. Laten trekken op laag vuur, ongeveer twee uur (of totdat het vlees makkelijk van het bot loslaat). Soep zeven. Vlees laten afkoelen en ontbotten. Het vlees heel klein snijden en terugdoen in de soep. Weer aan de kook brengen en ca. 10 min. laten koken. Toevoegen: scheut vissoya, veel peper, beetje zout (vissoya is al zout), 2 blokjes kippebouillon en de gehaktballetjes (zie onder). Dan de soep snel laten afkoelen ZONDER DEKSEL (anders wordt het zuur). Op koele plaats bewaren tot de volgende dag. GEHAKTBALLETJES Gehakt in kom doen. Toevoegen: (schroom niet) veel knoflook, fijngesne den. Veel peper. Nootmuskaat, zout naar smaak, I ei, paneermeel of brood. Dit goed mengen. Dan hele kleine balle tjes draaien (formaat knikker, dus kleiner dan voor Hollandse soep). Dit klusje doe ik altijd als de soep op het vuur staat. Ga er rustig bij zitten want dit is de grootste klus (qua tijd). GROENTE (de ochtend voor de slamatan) Prei: wassen en echt hele fijne ringetjes snijden. Kool: flinterdun snijden Selderie: heel fijn snijden MIE (kan ook 's ochtends al gekookt worden) Grote pan met water aan de kook bren gen. Mie erin, kort koken (zie gebruiks aanwijzing). Afgieten, goed naspoelen en wat olie erdoor heen (met de hand). LOMBOK-ZUUR Lomboks wassen. Schuin fijn snijden. Sjalotjes ragfijn snipperen. Lomboks en sjalotjes in bak doen (verhouding: iets meer sjalot dan lombok). Citroenen per sen en toevoegen (het moet net onder staan). Veel zout erbij. KLAAR ZETTEN IN DE KEUKEN: Gekookte mie, rauwe prei, selderie, bawang goreng, garnalen (hoeft niet), ketjap, chilisaus, lombokzuur. OPSCHEPPEN: Een beetje mie op een bord. Daar wat prei en selderie over. Dan bawang goreng, wat garnalen. Giet dan de soep erover, dat het gerecht goed nat is. Daarbij naar smaak: ketjap, chilisaus, lombokzuur. Vlak voor het opscheppen van de soep, de kool erbij en hooguit I minuut mee koken. Dan nog een tip: meestal heb ik teveel groente. De laatste keer dat ik dit gerecht maakte voor veertig man, had ik 12 preien gekocht, dat was genoeg. Wel reken ik altijd 3 nestjes mie p.p. Heb altijd grote eters. Veel succes! LS 48

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1993 | | pagina 48