Nu de djagoengtijd (maïstijd) weer aanbreekt in juli/augustus, wilde ik twee djagoeng recepten geven, die ik weer gekregen heb van mevrouw Tuynman en mevrouw Beeckman. De dames die jaren lang de Toko gerund hebben. Met ben kon ik oeverloos over eten praten en heb het een en ander geleerd over de originele Indische keuken. Wat zij ook maakten, het was altijd heerlijk!! Hartige djagoengkoekjes Grontol voor een tussendoortje Djagoeng is naar Indonesië overgewaaid vanuit Amerika. Het is geen origineel Indonesisch gewas. Toch is het niet meer weg te denken uit de Indische/- Indonesische keuken. In een oude Tong Tong uit 1972 (zoals ons tijdschrift vroe ger heette), vond ik een voorplaat waar bij het volgende verhaaltje werd geschreven door de heer G.H. Bartman. "Dit is een van de manieren om het vreselijk spook dat door Indonesië dwaalt, de werkloosheid, aan te vatten nl. met een lach, wat optimisme en een beetje inspanning. Dat hadden de jonge lui van dit plaatje goed begrepen. Zij keerden op een goede dag alle kantongs (=zakken) binnenste buiten, schraapten de verkreukelde roepiah's bij elkaar en investeerden het aldus verkregen kapitaal in: a. een oude afgedankte teil b. een stuk ijzergaas c. een krandjang mand) d. een kipas waaier) e. areng houtskool) f. djagoeng Toen zochten ze in Brastagi een fijne straathoek op en allé, dames en heren, hier bakart roosteren) men djagoeng zoals nergens ter wereld. Zó heerlijk en zó croquant! Ik heb naar dit optimistische stel een poos staan kijken en ik moet zeggen, de zaak liep als een trein. Getuige de glun derende, grijnzende tronies. Goed zo!" Hoe u djagoeng bakar moet maken, weet u wel. Voor de koekjes en grontol volgen hieronder de recepten: benodigdheden: 3 a 4 kolven djagoeng 1 gesnipperde ui 2 teentjes knoflook wat gesnipperde selderij en jonge prei I geklopt ei bloem om te binden zout en peper Met een scherp mes de korrels van de kolf afsnijden. De djagoeng moet jong zijn. Alle ingrediënten goed door elkaar men gen en lepelsgewijs in olie bakken. benodigdheden: 3 a 4 kolven djagoeng verse geraspte klapper (kokos uit de diepvries) wat zout en suiker naar smaak De djagoeng drie kwartier koken, daarna met een scherp mes de korrels afritsen in een kom. De overige ingrediënten toevoegen en goed mengen. Al klaar! 45

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1993 | | pagina 45