Nu de djagoengtijd (maïstijd) weer
aanbreekt in juli/augustus, wilde
ik twee djagoeng recepten geven,
die ik weer gekregen heb van
mevrouw Tuynman en mevrouw
Beeckman. De dames die jaren
lang de Toko gerund hebben.
Met ben kon ik oeverloos over eten
praten en heb het een en ander
geleerd over de originele Indische
keuken. Wat zij ook maakten, het
was altijd heerlijk!!
Hartige
djagoengkoekjes
Grontol voor een
tussendoortje
Djagoeng is naar Indonesië overgewaaid
vanuit Amerika. Het is geen origineel
Indonesisch gewas. Toch is het niet
meer weg te denken uit de Indische/-
Indonesische keuken. In een oude Tong
Tong uit 1972 (zoals ons tijdschrift vroe
ger heette), vond ik een voorplaat waar
bij het volgende verhaaltje werd
geschreven door de heer G.H. Bartman.
"Dit is een van de manieren om het
vreselijk spook dat door Indonesië
dwaalt, de werkloosheid, aan te vatten
nl. met een lach, wat optimisme en een
beetje inspanning. Dat hadden de jonge
lui van dit plaatje goed begrepen. Zij
keerden op een goede dag alle kantongs
(=zakken) binnenste buiten, schraapten
de verkreukelde roepiah's bij elkaar en
investeerden het aldus verkregen
kapitaal in:
a. een oude afgedankte teil
b. een stuk ijzergaas
c. een krandjang mand)
d. een kipas waaier)
e. areng houtskool)
f. djagoeng
Toen zochten ze in Brastagi een fijne
straathoek op en allé, dames en heren,
hier bakart roosteren) men djagoeng
zoals nergens ter wereld. Zó heerlijk en
zó croquant!
Ik heb naar dit optimistische stel een
poos staan kijken en ik moet zeggen, de
zaak liep als een trein. Getuige de glun
derende, grijnzende tronies. Goed zo!"
Hoe u djagoeng bakar moet maken,
weet u wel. Voor de koekjes en grontol
volgen hieronder de recepten:
benodigdheden:
3 a 4 kolven djagoeng
1 gesnipperde ui
2 teentjes knoflook
wat gesnipperde selderij en jonge prei
I geklopt ei
bloem om te binden
zout en peper
Met een scherp mes de korrels van de
kolf afsnijden. De djagoeng moet jong
zijn.
Alle ingrediënten goed door elkaar men
gen en lepelsgewijs in olie bakken.
benodigdheden:
3 a 4 kolven djagoeng
verse geraspte klapper (kokos uit de
diepvries)
wat zout en suiker naar smaak
De djagoeng drie kwartier koken, daarna
met een scherp mes de korrels afritsen
in een kom. De overige ingrediënten
toevoegen en goed mengen.
Al klaar!
45