Hieronder treft u twee recepten
aan van Raymond Abrahams
voor wie koken zijn lust en leven is
en dat niet alleen. Hij kookt ook.
echt heerlijk volgens zijn huis
genoten. Zelfs de kinderen vinden
de onderstaande recepten lekker
en eten hun hele bord leeg.
Gesmoorde
varkenskarbonades
Tahoe/Taugeh/Ketimoen
RITJA-RITJA
Ritja-ritja met
voorgebakken kip of vis
ROSELLA
benodigdheden (vier personen):
4 karbonades
3 el medium sherry
1 tl suiker
2 tl maizena
3 el zoete ketjap
3 tenen knoflook
3 el olie
half kopje water
Los in een kommetje de maizena in het
water op. Marineer het vlees een half
uur in de ketjap, sherry, knoflook,
maizena en suiker. Verhit de olie in een
wadjan. Doe het vlees in de wadjan en
laat elke kant in ongeveer twee minuten
bruin worden. Voeg daarna het overge
bleven vocht toe en smoor de karbona
des met een deksel op de wadjan op
hoog vuur gedurende vijf minuten.
benodigdheden (vier personen):
olie
halve tahoe (liefst verse uit het water)
halve komkommer
1 ons taugeh (zonder worteldraden)
2 tl citroensap
I el azijn
1 tl gembersap (weddang djahe)
2 el (beslist) zoete ketjap
3 tenen knoflook uitgeperst
I kopje water
bruine suiker
Snij de tahoe in dobbelsteentjes van
I kubieke cm. Bak deze in de olie licht
bruin en laat ze hierna uitlekken. Snij de
komkommer in dunne schijfjes. Neem de
taugeh in een zeef en giet er kokend
water over. De taugeh moet wel
knapperig blijven. Neem een grote kom
of slabak en meng hierin de citroensap,
azijn, knoflook, gembersap, ketjap en
water. Voeg hierbij de tahoe, komkom
mer en taugeh en roer dit goed om.
Eventueel, de suiker naar smaak toevoe
gen. Het geheel, gedurende een half uur
op een koude plaats laten staan, waarna
het opgediend kan worden.
Naar aanleiding van de oproep voor het
recept van Ritja Ritja, in Moesson van 15
juni 1993 hebben wij een aantal reacties
binnengekregen. Niet allen kunnen
geplaatst worden, maar deze zijn wel
doorgestuurd naar mevrouw Van Olden,
die op zoek was naar het recept. Van de
heer Jacobs ontvingen wij het navolgen
de originele Javaanse recept, dat hij weer
heeft gekregen van zijn Javaanse schoon
moeder. Ook de andere inzenders/sters
hartelijk dank.
benodigdheden:
niet te grote ui
klein beetje trassi
1 flinke teen knoflook
twee vingerdikte djahé (gemberwortel)
ca. 2 cm
2 grote rode lombok
I eierlepel zout
4 tomaten
4 blaadjes daon djeroek
I blad verse salam
laos
sereh
Bereiding:
Bovenstaande ingrediënten in tjobek fijn
maken (oeleken), waarna de 4 tomaten
(ook oeleken), toegevoegd worden. Dit
in een pan doen met 2 eetlepels olie.
Wanneer dit gaat pruttelen de gebraden
kip (of vis) bijvullen. Daarna de daon dje
roek, salam, laos, djahé plus ongeveer 8
steeltjes sereh van plm. 6 cm toevoegen.
Water bijvullen dat kip (of vis) onder
water staat en geheel laten inkoken.
In dezelfde Moesson vroeg mevrouw
Van Dijken van Otterloo uit Amerika
om de latijnse naam van Rosella, de roze
blaadjes die haar moeder van een koop
vrouw aan de deur kocht en er pudding
van maakte. Ook hierop kwamen reac
ties.
De latijnse naam is 'Hibiscus Sabdariffa'.
Roselle zijn de bloemknoppen van deze
hibiscus, een rose kembang sepatu-achti-
ge. Ze zijn rijk aan vitamine C. Rosella
knoppen zijn in gedroogde vorm te koop
o.a.voor het maken van glühwein.
In o.a. het boek 'Fruit uit alle windstre
ken' (Spectrum gids) wordt de plant
beschreven.
Namens mevrouw Van Dijken, bedanken
wij alle inzenders/sters.
45