Rotie met kip
(Javaans/Surinaams)
Dit is een recept uit Suriname. Veel
Indonesiërs zijn decennia geleden
(ook) als slaven naar Suriname
getransporteerd. De culinaire invloe
den van die Indonesiërs hebben dui
delijk een toegevoegde waarde
gehad voor de Surinaamse keuken.
Hoewel rotie een Hindoestaans
(feest)menu is, heeft de Javaan hier
z'n eigen draai aan gegeven. Aldus,
een gerecht uit India, bewerkt door
de Indonesiër en gepresenteerd in
Suriname. Het gerecht moet hartig
en pedis zijn. De smaak van het
gerecht wordt overheerst door de
massala, een Hindoestaanse kerry.
Het is niet aan te raden, "gewone"
kerry te gebruiken.
Het is een vrij bewerkelijk recept,
maar zeer zeker ISTEMEWAÜ
benodigdheden:
3 grote geschilde aardappelen
3 eetlepels massala
(Surinaamse kerrie)
250 gram kouseband
1 theelepel peper
3 kippedijen
2 theelepels zout
4 rotievellen (verkrijgbaar in
Surinaamse toko's)
2 a 3 eetlepels sambal oelek
3 tenen knoflook
2 theelepels djinten
1 theelepel ketoembar
olie (2 koppen)
water (4 koppen)
Bak de in vieren gesneden aardap
pelen in een wadjang of braadpan
met olie, zodanig dat ze wel licht
bruin is, maar niet gaar. Daarna uit
lekken.
Hak of snijdt de kippedijen in tweeën
en wrijf deze in met peper en zout
en massala (1 eetlepel). Braadt de
stukken tot ze lichtbruin zijn. Daarna
uitlekken.
Kook de kouseband (net zoal sper-
cieboontjes) in een pannetje, maar
zorg er voor dat zij niet helemaal
gaar wordt! Daarna uitlekken.
Hak de knoflook en vermeng deze
met de djinten, ketoembar, resteren
de massala en sambal. Doe alle
kruiden in de overgebleven olie en
vul deze op met de aardappelen, kip
en kouseband.
Roer met een spatel alles goed om
en doe het water erbij, laat dit alles
met een deksel op de pan onder af
en toe roeren, gaar worden. Voeg
voor de smaak evt nog wat zout
en/of massala bij.
Wilt u het pittiger: neem de kruiden
m.u.v. de sambal nog een keer en
meng deze door de massa in de
pan.
Spreidt de vellen op een bord uit en
doe daarin een evenredig deel uit de
pan.
Vouw de vellen naar binnen dicht.
Eventueel gesloten door een sate-
stokje. Nu worden de borden met
"zitzakken" nog 1 minuut in de mag
netron, of 1 minuut in een kokende
stomer geplaatst. Daarna opdienen.
Eierbrood met kaas
(voor tussen de middag)
Veel mensen en met name jongere,
eten nauwelijks "oud" brood.
Opvallend is, dat vooral wit brood
beland in de GFT-bak of, in het
beste geval, opgediend wordt aan
de fauna op kinderboerderijen.
Of dit nu juist is of niet, hier volgt
een zeer eenvoudig recept om oude
boterhammen minstens zo lekker te
maken als verse met kaas.
benodigdheden:
6 eieren
6 plakken belegen kaas
boterhammen
1 kopje melk
boter
zout
peper
Roer eieren, melk, zout peper
(naar.smaak) in een kom.
Dompel een boterham in het meng
sel.
Smelt wat boter in de koekepan.
Doe de doordrenkte boterham in de
pan op hoog vuur. Ondertussen kan
de volgende boterham in het eier-
mengsel ondergedompeld worden.
Draai de boterham in de pan om, op
het moment dat deze lichtbruin is
geworden.
Leg een plak kaas op de gebakken
kant en doe een deksel op de pan.
Wacht dezelfde baktijd af als de eer
ste keer. Dien daarna (warm) op.
34
SAMENGESTELD DOOK RAYMOND ABRAHAMS