Rotie met kip (Javaans/Surinaams) Dit is een recept uit Suriname. Veel Indonesiërs zijn decennia geleden (ook) als slaven naar Suriname getransporteerd. De culinaire invloe den van die Indonesiërs hebben dui delijk een toegevoegde waarde gehad voor de Surinaamse keuken. Hoewel rotie een Hindoestaans (feest)menu is, heeft de Javaan hier z'n eigen draai aan gegeven. Aldus, een gerecht uit India, bewerkt door de Indonesiër en gepresenteerd in Suriname. Het gerecht moet hartig en pedis zijn. De smaak van het gerecht wordt overheerst door de massala, een Hindoestaanse kerry. Het is niet aan te raden, "gewone" kerry te gebruiken. Het is een vrij bewerkelijk recept, maar zeer zeker ISTEMEWAÜ benodigdheden: 3 grote geschilde aardappelen 3 eetlepels massala (Surinaamse kerrie) 250 gram kouseband 1 theelepel peper 3 kippedijen 2 theelepels zout 4 rotievellen (verkrijgbaar in Surinaamse toko's) 2 a 3 eetlepels sambal oelek 3 tenen knoflook 2 theelepels djinten 1 theelepel ketoembar olie (2 koppen) water (4 koppen) Bak de in vieren gesneden aardap pelen in een wadjang of braadpan met olie, zodanig dat ze wel licht bruin is, maar niet gaar. Daarna uit lekken. Hak of snijdt de kippedijen in tweeën en wrijf deze in met peper en zout en massala (1 eetlepel). Braadt de stukken tot ze lichtbruin zijn. Daarna uitlekken. Kook de kouseband (net zoal sper- cieboontjes) in een pannetje, maar zorg er voor dat zij niet helemaal gaar wordt! Daarna uitlekken. Hak de knoflook en vermeng deze met de djinten, ketoembar, resteren de massala en sambal. Doe alle kruiden in de overgebleven olie en vul deze op met de aardappelen, kip en kouseband. Roer met een spatel alles goed om en doe het water erbij, laat dit alles met een deksel op de pan onder af en toe roeren, gaar worden. Voeg voor de smaak evt nog wat zout en/of massala bij. Wilt u het pittiger: neem de kruiden m.u.v. de sambal nog een keer en meng deze door de massa in de pan. Spreidt de vellen op een bord uit en doe daarin een evenredig deel uit de pan. Vouw de vellen naar binnen dicht. Eventueel gesloten door een sate- stokje. Nu worden de borden met "zitzakken" nog 1 minuut in de mag netron, of 1 minuut in een kokende stomer geplaatst. Daarna opdienen. Eierbrood met kaas (voor tussen de middag) Veel mensen en met name jongere, eten nauwelijks "oud" brood. Opvallend is, dat vooral wit brood beland in de GFT-bak of, in het beste geval, opgediend wordt aan de fauna op kinderboerderijen. Of dit nu juist is of niet, hier volgt een zeer eenvoudig recept om oude boterhammen minstens zo lekker te maken als verse met kaas. benodigdheden: 6 eieren 6 plakken belegen kaas boterhammen 1 kopje melk boter zout peper Roer eieren, melk, zout peper (naar.smaak) in een kom. Dompel een boterham in het meng sel. Smelt wat boter in de koekepan. Doe de doordrenkte boterham in de pan op hoog vuur. Ondertussen kan de volgende boterham in het eier- mengsel ondergedompeld worden. Draai de boterham in de pan om, op het moment dat deze lichtbruin is geworden. Leg een plak kaas op de gebakken kant en doe een deksel op de pan. Wacht dezelfde baktijd af als de eer ste keer. Dien daarna (warm) op. 34 SAMENGESTELD DOOK RAYMOND ABRAHAMS

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1993 | | pagina 34